Миома

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
mioma-zdravital

Маточните фиброиди са често срещан тип нераков тумор, който може да расте във и върху матката. Не всички миоми причиняват симптоми, но когато се появят, симптомите могат да включват обилно менструално кървене, болки в гърба, често уриниране и болка по време на секс. Малките фиброиди често не се нуждаят от лечение, но по-големите миоми може да се наложи да бъдат лекувани с лекарства или операция.

Съдържание за Миома

Какво представлява заболяването Миома?

Фиброидите на матката (наричани още лейомиоми) са образувания, съставени от мускулна и съединителна тъкан от стената на матката. Тези образувания обикновено не са ракови (доброкачествени). Вашата матка е орган с формата на обърната круша в таза. Нормалният размер на матката ви е подобен на лимон. Това е мястото, където бебето расте и се развива по време на бременността.

Фиброидите могат да растат като единичен възел (един израстък) или в група. Фиброзните клъстери могат да бъдат с размери от 1 мм до над 20 см в диаметър или дори по-големи. За сравнение, те могат да станат големи колкото диня. Тези образувания могат да се развият в стената на матката, в основната кухина на органа или дори на външната му повърхност. Фиброидите могат да варират по размер, брой и разположение във и върху матката.

Може да изпитате различни симптоми с маточни фиброиди и това може да не са същите симптоми, които друга жена с миома ще изпита. Така че вашият план за лечение ще зависи от вашия индивидуален случай.

Съдържание за Миома

Какви са видовете Миома?

 • Интрамурални фиброиди: Те са най-често срещаният вид и се развиват в мускулната стена на матката (миометриума). Те могат да причинят уголемяване на матката и да доведат до симптоми като обилно менструално кървене, тазова болка и натиск.
 • Субмукозни фиброиди: Тези фиброиди се развиват точно под вътрешната обвивка на матката (ендометриум). Те могат да изпъкнат в маточната кухина и да причинят силно менструално кървене, продължителна менструация и проблеми с плодовитостта.
 • Субсерозни фиброиди: Тези фиброиди се развиват на външната стена на матката, като се разпространяват навън в тазовата кухина. Обикновено те не засягат маточната кухина, но могат да причинят натиск и дискомфорт в таза.
 • Педункулативни фиброиди: Педункулираните фиброиди могат да бъдат субмукозни или субсерозни фиброиди, които растат на стъбло или дръжка, която ги прикрепя към матката. Те могат да предизвикат симптоми в зависимост от местоположението и размера си.
 • Цервикални фиброиди: Тези фиброиди се развиват в шийката на матката, която е долната част на матката. Те могат да предизвикат симптоми като болки в таза, дискомфорт по време на полов акт и промени в навиците на уриниране и изхождане.

Честота на заболяването Миома

Фиброидите всъщност са много често срещан вид образувание в таза. Приблизително 40 до 80 % от хората имат фиброми. Много хора обаче не изпитват никакви симптоми от фибромите си, така че не осъзнават, че имат фиброми. Това може да се случи, когато имате малки фиброиди – наречени асимптоматични, защото не ви карат да усещате нищо необичайно.

Какви са симптомите на Миома?

Повечето фиброиди не предизвикват никакви симптоми и не изискват лечение, освен редовно наблюдение от страна на Вашия лекар. Обикновено това са малки фиброиди. Когато не изпитвате симптоми, това се нарича асимптоматичен фибром. По-големите фиброиди могат да предизвикат появата на различни симптоми, включително:

 • Прекомерно или болезнено кървене по време на менструация.
 • Кървене между менструациите.
 • Усещане за пълнота в долната част на корема/подуване на корема.
 • Често уриниране (това може да се случи, когато фибромът оказва натиск върху пикочния Ви мехур).
 • Болка по време на секс.
 • Болки в долната част на гърба.
 • Запек.
 • Хронично вагинално течение.
 • Невъзможност да уринирате или да изпразните напълно пикочния си мехур.
 • Повишено подуване (уголемяване) на корема, поради което коремът Ви изглежда като на бременна.

В следствие на какво се получава Миома?

Причините за фиброидите не са известни. Повечето фиброиди се срещат при хора в репродуктивна възраст. Те обикновено не се наблюдават при млади хора, които все още не са имали първата си менструация.

Възможни усложнения от заболяването Миома?

 

 • Желязодефицитна анемия: Прекомерното менструално кървене, причинено от миоми, може да доведе до желязодефицитна анемия, което води до симптоми като слабост, умора и задух.
 • Безплодие или усложнения на бременността: В зависимост от местоположението си миомите могат да попречат на плодовитостта, като блокират фалопиевите тръби или повлияят на имплантацията на ембриона. Те могат също така да увеличат риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или усложнения по време на бременността и раждането.
 • Субфертилитет: Миомите могат да причинят затруднения при зачеването или пренасянето на бременността до пълен срок, което води до безплодие.
 • Въздействие върху качеството на живот: Миомите и свързаните с тях симптоми могат да повлияят на цялостното качество на живот на човека, включително на неговото физическо и емоционално състояние, взаимоотношения и ежедневни дейности.

Как се диагностицира Миома?

В много случаи фибромите се откриват за първи път по време на редовен преглед при вашия лекар. Те могат да бъдат усетени по време на преглед на таза и могат да бъдат открити по време на гинекологичен преглед или по време на пренатални грижи. Доста често описанието на обилното кървене и други свързани с него симптоми могат да предупредят Вашия лекуващ лекар да разгледа фибромиомите като част от диагнозата. Съществуват няколко теста, които могат да бъдат направени, за да се потвърдят фибромите и да се определят техният размер и местоположение. Тези тестове могат да включват:

 • Ултразвуково изследване: Този неинвазивен образен тест създава картина на вътрешните ви органи със звукови вълни. В зависимост от размера на матката ултразвукът може да се извърши по трансвагинален или трансабдоминален път.
 • Магнитно-резонансна томография (МРТ): Този тест създава подробни изображения на вътрешните Ви органи с помощта на магнити и радиовълни.
 • Компютърна томография (КТ): Компютърната томография използва рентгенови лъчи, за да направи подробен образ на вътрешните ви органи от няколко ъгъла.
 • Хистероскопия: По време на хистероскопията Вашият лекар ще използва устройство, наречено обхват (тънка, гъвкава тръба с камера в края), за да огледа фиброидите в матката Ви. Обхватът се прекарва през вагината и шийката на матката и след това се премества в матката.
 • Хистеросалпингография (HSG): Това е подробна рентгенова снимка, при която първо се инжектира контрастно вещество и след това се правят рентгенови снимки на матката. Това се използва по-често при хора, които се подлагат и на оценка на безплодието.
 • Сонохистерография: При това образно изследване трансвагинално се поставя малък катетър и чрез него в маточната кухина се инжектира физиологичен разтвор. Тази допълнителна течност спомага за създаването на по-ясен образ на матката, отколкото бихте видели по време на стандартния ултразвук.
 • Лапароскопия: По време на това изследване Вашият лекар ще направи малък разрез в долната част на корема Ви. Ще бъде поставена тънка и гъвкава тръба с камера на края, за да се огледат отблизо вътрешните Ви органи.

Как се овладява заболяването?

Лечението на миома на матката може да варира в зависимост от размера, броя и местоположението на фибромите, както и от симптомите, които те причиняват. Ако не изпитвате никакви симптоми от фиброидите, може да не се нуждаете от лечение. Малките фиброиди често могат да бъдат оставени на спокойствие. Някои хора никога не изпитват никакви симптоми или нямат никакви проблеми, свързани с фиброидите. Вашите фиброиди ще бъдат наблюдавани внимателно с течение на времето, но не е необходимо да предприемате незабавни действия. Периодичните тазови прегледи и ултразвукът могат да бъдат препоръчани от Вашия лекар в зависимост от размера или симптомите на Вашия фиброид. Ако изпитвате симптоми от Вашите фиброиди – включително анемия от прекомерното кървене, умерена до силна болка, проблеми с безплодието или проблеми с пикочните пътища и червата – обикновено е необходимо лечение, за да Ви се помогне. Вашият план за лечение ще зависи от няколко фактора, включително:

 • Колко фиброми има.
 • Размерът на вашите фиброми.
 • Къде са разположени фиброидите ви.
 • Какви симптоми изпитвате, свързани с фиброидите.
 • Вашето желание за забременяване.
 • Вашето желание за запазване на матката.
 • Най-добрият вариант за лечение за Вас ще зависи и от бъдещите Ви цели за плодовитост. Ако искате да имате деца в бъдеще, някои възможности за лечение може да не са подходящи за Вас. 

Когато обсъждате възможностите за лечение, поговорете с Вашия лекар за Вашите мисли относно фертилитета и бъдещите Ви цели. Възможностите за лечение на миома на матката могат да включват:

Лекарства

 • Болкоуспокояващи лекарства, продавани без рецепта: Тези лекарства могат да се използват за справяне с дискомфорта и болката, причинени от фибромите. Лекарствата без рецепта включват ацетаминофен и ибупрофен.
 • Железни добавки: Ако имате анемия от прекомерното кървене, Вашият лекар може да Ви предложи да приемате добавка с желязо.
 • Противозачатъчни: Противозачатъчни също може да се използва за облекчаване на симптомите на фиброидите – по-специално обилно кървене по време на и между менструациите и менструални спазми. Противозачатъчните могат да се използват за контролиране на обилното менструално кървене. Съществуват различни възможности за контрол на раждаемостта, които можете да използвате, включително орални контрацептивни таблетки, интравагинална контрацепция, инжекции и вътрематочни средства (ВМС).
 • Агонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон (GnRH): Тези лекарства могат да се приемат чрез назален спрей или инжекция и действат, като свиват фиброидите. Понякога те се използват за свиване на фиброма преди операция, което улеснява отстраняването му. Тези лекарства обаче са временни и ако спрете да ги приемате, фиброидите могат да пораснат отново.
 • Орални терапии: Елаголикс е нова перорална терапия, показана за лечение на обилно маточно кървене при хора, които не са преживели менопауза, със симптоматични маточни фиброиди. Тя може да се използва до 24 месеца. Посъветвайте се с Вашия лекар за плюсовете и минусите на тази терапия. Друга перорална терапия, транексамова киселина, е антифибринолитично перорално лекарство, което е показано за лечение на циклично тежко менструално кървене при хора с фибромиоми на матката. Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на тази терапия.

Важно е да говорите с Вашия лекар за всички лекарства, които приемате. Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да започнете да приемате ново лекарство, за да обсъдите възможните усложнения.

Хирургия на фибромиома

Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид, когато говорим за различните видове операции за отстраняване на фиброми. Не само размерът, местоположението и броят на фибромите могат да повлияят на вида на операцията, но и желанията ви за бъдеща бременност също могат да бъдат важен фактор при разработването на плана за лечение. Някои хирургични варианти запазват матката и ви позволяват да забременеете в бъдеще, докато други варианти могат или да увредят, или да премахнат матката.

Миомектомията е процедура, която позволява на Вашия лекар да отстрани фиброидите, без да уврежда матката. Съществуват няколко вида миомектомия. Видът на процедурата, която може да е най-подходяща за вас, зависи от това къде са разположени фибромите, колко големи са те и от броя на фибромите. Видовете процедури на миомектомия за отстраняване на фиброиди могат да включват:

 • Хистероскопия: Тази процедура се извършва, като се вкарва телескоп (тънък, гъвкав инструмент, наподобяващ тръба) през влагалището и шийката на матката и в матката. По време на тази процедура не се правят разрези. По време на процедурата Вашият лекар ще използва телескопа, за да изреже фиброидите. След това Вашият специалист ще отстрани фиброидите.
 • Лапароскопия: При тази процедура Вашият лекар ще използва телескоп, за да отстрани фиброидите. За разлика от хистероскопията, тази процедура включва поставянето на няколко малки разреза в корема Ви. Така оптичният уред ще влезе в тялото Ви и ще остане в него. Тази процедура може да бъде извършена и с помощта на робот.
 • Лапаротомия: По време на тази процедура се прави разрез в корема ви и фиброидите се отстраняват през този един по-голям разрез.

Ако не планирате бъдеща бременност, има допълнителни хирургични възможности, които вашият лекар може да ви препоръча. Тези варианти не се препоръчват, ако желаете бременност и има хирургични подходи, при които се отстранява матката. Тези операции могат да бъдат много ефективни, но обикновено предотвратяват бъдещи бременности. Операциите за отстраняване на фиброиди могат да включват:

 • Хистеректомия: По време на тази операция матката ви се отстранява. Хистеректомията е единственият начин за излекуване на фиброидите. Чрез пълното отстраняване на матката фиброидите не могат да се върнат и симптомите ви трябва да изчезнат. Ако се отстрани само матката ви – яйчниците се оставят на място – след хистеректомия няма да навлезете в менопауза. Тази процедура може да бъде препоръчана, ако имате много силно кървене от фиброидите или ако имате големи фиброиди. Когато се препоръчва, е препоръчително да се извърши хистероскопия по най-минимално инвазивната процедура. Минимално инвазивните процедури включват вагинален, лапароскопски или роботизиран подход.
 • Емболизация на фибромиома на матката: Тази процедура се извършва от интервенционален рентгенолог, който работи с вашия гинеколог. Малък катетър се поставя в маточната артерия или радиалната артерия и се използват малки частици, за да се блокира притокът на кръв от маточната артерия към фибромите. Загубата на кръвния поток свива фиброидите и подобрява симптомите Ви.
 • Радиочестотна аблация (RFA): Това е безопасно и ефективно лечение за хора със симптоматични фиброиди на матката и може да се приложи чрез лапароскопски, трансвагинален или трансцервикален подход.
 • Съществува и по-нова процедура, наречена фокусиран ултразвук, направляван от ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), която може да се използва за лечение на фиброиди. Тази техника всъщност се извършва, докато се намирате в апарат за магнитно-резонансна томография. Вие сте поставени в машината – което позволява на Вашия лекар да има ясен поглед върху фибромите – и след това се използва ултразвук, за да се изпратят насочени звукови вълни към фибромите. Това уврежда фиброидите.

 

Билкова терапия при борба с Миома

 • Аврамово дърво: Известно със своите хормонално-балансиращи свойства, растението може да помогне за регулиране на нивата на хормоните и да намали симптомите, свързани с миомите.
 • Донг куай: Често използван в традиционната китайска медицина, донг куай има противовъзпалително и стимулиращо кръвообращението действие, което може да помогне за справяне със симптомите на миома.
 • Куркума : Със своите мощни противовъзпалителни свойства куркумата може да помогне за намаляване на възпалението, свързано с миомите, и за облекчаване на свързаните с тях симптоми.
 • Бял Трън: Белият трън често се използва за поддържане на здравето на черния дроб. Тъй като черният дроб играе роля в метаболизма на хормоните, подпомагането на функцията на черния дроб може косвено да бъде от полза за хората с миоми.
 • Листа от червена малина (Rubus idaeus): Листата на червената малина обикновено се използват за поддържане на женското репродуктивно здраве. Той може да помогне за тонизиране на матката и да регулира прекомерното менструално кървене, причинено от миоми.

Средства и лекове за превенция на Миома в домашни условия

По принцип не можете да предотвратите появата на фибромиоми. Можете да намалите риска, като поддържате здравословно телесно тегло и редовно си правите тазови прегледи. Ако имате малки фиброиди, разработете план с вашия лекуващ лекар за наблюдението им.

Все още няма написани статии

Кога да потърсите лекарска помощ?

 • Тежки или влошаващи се симптоми: Ако изпитвате силна болка, обилно или продължително менструално кървене, често уриниране, затруднено изпразване на пикочния мехур или постоянен натиск върху таза, е важно да се консултирате с медицински специалист.
 • Влияние върху ежедневието: Ако симптомите на миомата значително влияят върху качеството на живота Ви, например причиняват хронична болка, дискомфорт по време на полов акт или трудности при забременяване, препоръчително е да потърсите лекарски съвет.
 • Бърз растеж или нови симптоми: Ако забележите внезапно увеличаване на размера на корема си или ако се появят нови симптоми, като например неочаквана загуба на тегло, е важно да се консултирате с лекар.
 • Притеснения относно плодовитостта или бременността: Ако планирате да забременеете или изпитвате трудности при забременяването, е полезно да се консултирате с медицинско лице, което може да прецени влиянието на миомите върху плодовитостта и да даде подходящи насоки.
 • Необяснимо или необичайно кървене: Ако имате необичайно кървене извън редовния си менструален цикъл или ако имате кървене след менопауза, е изключително важно да потърсите лекарска помощ.

Статии за Миома

Все още няма написани статии

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Миома

 • 34,90 лв. Купи
 • 84,60 лв. Купи
 • 139,60 лв. Купи
Статии за заболяването Миома

Все още няма написани статии

Надяваме се информацията за Миома е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни