Кокоши трън

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
kokoshi-tran-zdravital

Кокошите тръни са дебели, втвърдени кожни слоеве, които се образуват, когато кожата се опитва да се предпази от триене или натиск. Често се образуват на стъпалата и пръстите на краката или на ръцете и пръстите на ръцете.
Ако сте здрави, не се нуждаете от лечение на кокоши трън, освен ако не причиняват болка или не харесвате външния им вид. При повечето хора простото отстраняване на източника на триене или натиск води до изчезване на кокошите тръни

Съдържание за Кокоши трън

Какво представлява заболяването Кокоши трън?

Кокошите тръни са области от удебелена кожа, които се образуват в резултат на многократно триене, натиск или дразнене. Те често се образуват по ръцете, краката или други части на тялото, които са подложени на постоянно триене или повтаряща се употреба.
Обикновено кокошите тръни са с кръгла или овална форма и могат да бъдат бели, сиви или жълти на цвят. Могат да бъдат сухи или леко влажни и да се усещат груби или гладки при допир. Кокошите тръни могат да бъдат болезнени или чувствителни към натиск, особено когато се намират на стъпалата на краката или на други носещи тежестта части на тялото.
Въпреки че кокошите тръни обикновено не са вредни, те могат да бъдат грозни и в някои случаи да причиняват дискомфорт или болка. Възможностите за лечение включват използване на защитни подложки или за намаляване на натиска върху засегнатата област, редовно овлажняване на кожата, за да се предотврати изсушаването ѝ, и използване на пемза или друг инструмент за ексфолиране, за да се отстрани внимателно удебелената кожа. При по-тежки случаи лекарят може да препоръча кремове с рецепта или други медицински процедури.

Съдържание за Кокоши трън

Честота на заболяването Кокоши трън

Кокошите тръни са сравнително често срещан проблем на стъпалата. Според Американската асоциация на подиатричните лекари приблизително 5% от хората в САЩ развиват кокоши трън всяка година. Срещат се по-често при жените, отколкото при мъжете, и са по-често срещани при по-възрастните хора.

Какви са симптомите на Кокоши трън?

Признаците и симптомите на кокошите тръни включват:

 • Дебел, груб участък от кожата
 • Втвърдена, повдигната подутина
  чувствителност или болка под кожата
 • Люспеста, суха или восъчна кожа

Кокошите тръни са по-малки и по-дълбоки от мазолите и имат твърд център, заобиколен от подута кожа. Те могат да бъдат болезнени при натискане. Твърдите кокоши тръни често се образуват в горната част на пръстите на краката или по външния ръб на малкия пръст. Мазолите обикновено се образуват между пръстите на краката.

В следствие на какво се получават?

Кокошите тръни се причиняват от триене и натиск при повтарящи се действия. Някои източници на това триене и натиск включват:

 • Носене на зле прилепнали обувки и чорапи. Тесните обувки и високите токчета могат да притиснат части от стъпалата. Ако обувките ви са хлабави, кракът ви може многократно да се плъзга и да се трие в обувката. Стъпалото ви може да се трие и в шев или шевица вътре в обувката. Неподходящите чорапи също могат да бъдат проблем.
 • Пропускане на чорапи. Носенето на обувки и сандали без чорапи може да доведе до триене на стъпалата ви.
 • Наследяване на склонност към развитие на Кокоши трън. Видът тръни, които се образуват по местата, които не се натоварват с тежест, като стъпалата и дланите (кератоза пунктира), може да е причинен от генетични причини.

Възможни усложнения от заболяването Кокоши трън?

Ако имате диабет или друго заболяване, което причинява слаб приток на кръв към стъпалата, рискът от усложнения от мазоли и кокоши трън е по-голям.

Как се диагностицират?

Вашият лекар вероятно ще диагностицира мазолите и кокошите тръни, като прегледа стъпалата ви. Този преглед помага да се изключат други причини за удебеляване на кожата, като брадавици и кисти. Лекарят може да потвърди диагнозата, като отстрани част от втвърдената кожа. Ако тя кърви или се открият черни точки (засъхнала кръв), това е брадавица, а не мазол.

Как се овладява заболяването?

Лечението на мазоли и кокоши тръни е еднакво. То включва избягване на повтарящите се действия, които са довели до образуването им. Носенето на подходящи обувки и използването на защитни подложки може да помогне.

Ако кокошите тръни продължават да съществуват или стават болезнени въпреки усилията за самопомощ, медицинското лечение може да доведе до облекчение:

 • Изрязване на излишната кожа. Вашият лекар може да намали удебелената кожа или да изреже кокошият трън със скалпел. Това може да бъде направено по време на посещение в кабинета. Не се опитвайте да го правите сами, защото това може да доведе до инфекция.
 • Лекарствени лепенки. Такива пластири се продават без рецепта. Опитайте да изтъните удебелената кожа с пемза, пила за нокти или шмиргел, преди да поставите нов пластир.
 • Ако трябва да третирате по-голям участък, опитайте салицилова киселина.
 • Пложки за обувки. Ако имате основна деформация на стъпалото, вашият лекар може да ви предпише специално изработени подплатени подложки за обувки (ортопедични обувки), за да предотврати повтарящи се мазоли или кокоши тръни.
 • Хирургия. Вашият лекар може да предложи операция за коригиране на подреждането на костта, която причинява триене. Този вид операция може да се извърши без престой в болница.

Билкова терапия при борба с Кокоши трън

Съществуват няколко билки, които традиционно се използват за облекчаване на дискомфорта и намаляване на появата на кокоши трън:

 • Невен: Невенът има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и предотвратяване на инфекции. Той може да се прилага локално под формата на крем или маз.
 • Куркума: Куркумата има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението. Тя може да се консумира в храната или да се приема под формата на добавка.
 • Върбова кора: Кората от върба съдържа салицин, който е естествено противовъзпалително съединение, подобно на аспирина. Тя може да се консумира на чай или да се приема под формата на добавка.

Важно е да се отбележи, че въпреки че билките могат да осигурят известно облекчение, те може да не са ефективни за всички и винаги е най-добре да се консултирате с медицински специалист, преди да опитате каквото и да е ново лечение. Освен това, ако имате диабет или друго заболяване, което засяга кръвообращението или имунната система, е важно да потърсите лекарска помощ при кокоши тръни, за да предотвратите усложнения.

Средства и лекове за превенция на Кокоши тръни в домашни условия

Най-важното нещо, което трябва да правите, за да избегнете появата на Кокоши трън е да носите удобни обувки с правилния за Вас размер. Това лесно действие ще се отрази благоприятно и на походката и на напрежението в кръста.

Все още няма написани статии

Кога да потърсите лекарска помощ?

Потърсете лекарска помощ, ако след появата на кокоши трън, премахнете напрежението, като например, да носите по-подходящи обувки, но кокошият трън не изчезва.

Статии за Кокоши трън

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Кокоши трън

 • 29,00 лв. Добавяне в количката
Статии за заболяването Кокоши трън

Надяваме се информацията за Кокоши трън е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни