Болест на Бинсвангер

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
bolest-na-binsvanger-zdravital

Съдовата деменция се причинява от състояния, които увреждат кръвоносните съдове и блокират притока на кръв към мозъка ви. Условията включват сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и високи нива на холестерол. Деменцията засяга паметта, мисловните умения, поведението, езика и личността. Лечението включва лечение на заболявания на кръвоносните съдове, както и промени в здравословния начин на живот на сърцето.

Съдържание за Болест на Бинсвангер

Какво представлява болест на Бинсвангер?

Съдовата деменция е често срещан вид деменция. Съдовата деменция може да засегне мисловните ви умения, паметта, езика, поведението и личността ви. Съдовата деменция може да се появи след инсулт или други състояния, при които е намален притокът на кръв към областите на мозъка. Без правилен приток на кръв не се доставят необходимите кислород и хранителни вещества и мозъчната тъкан се уврежда.

Съдовата деменция се диагностицира, ако има спад в поне два вида мисловни умения (като памет и език), които са свързани със запушване на кръвоносни съдове в мозъка и нарушават способността ви да функционирате в ежедневието. Ако са нарушени по-малко от две способности или ако промените в познавателните способности не оказват влияние върху ежедневните Ви функции, това състояние се нарича съдово когнитивно увреждане.

Съдовата деменция е втората по честота причина за деменция при възрастните хора след болестта на Алцхаймер.

Съдържание за Болест на Бинсвангер

Какви са видовете болест на Бинсвангер?

 • Хипертонична болест на Бинсвангер: Този тип болест на Бинсвангер е свързан с дългогодишно високо кръвно налягане (хипертония). Хроничната хипертония може да доведе до увреждане и стесняване на малките кръвоносни съдове (артериоли) в мозъка, което да наруши притока на кръв и да доведе до увреждане на бялото вещество. Хипертоничната болест на Бинсвангер е най-често срещаната форма на заболяването.
 • Артериосклеротична болест на Бинсвангер: Артериосклерозата се отнася до втвърдяване и удебеляване на артериалните стени вследствие на натрупване на мастни отлагания и плаки. Артериосклеротичната болест на Бинсвангер се появява, когато малките кръвоносни съдове в мозъка се стеснят и увредят поради артериосклероза. Това може да наруши притока на кръв и да доведе до поражения на бялото вещество.

Честота на заболяването

Около 15-20 % от възрастните хора, които са диагностицирани с деменция, страдат от съдова деменция. Тя се среща най-често при възрастни хора на възраст между 60 и 75 години. Съдовата деменция засяга повече мъже, отколкото жени. Хората, които са чернокожи, е по-вероятно да имат съдова деменция, отколкото хората от други раси.

Какви са симптомите на болест на Бинсвангер?

Симптомите варират при различните хора. Те зависят от засегнатата(ите) област(и) на мозъка и степента на увреждане. Симптомите могат да бъдат най-очевидни и внезапни, когато се появят след голям инсулт. Обикновено обаче симптомите се появяват постепенно в продължение на много години. Възможно е дори да има кратки периоди от време, когато изглежда, че състоянието ви се подобрява. Ако се случат повече инсулти, може да се стигне до по-нататъшно влошаване.

Симптомите могат да включват:

 • Проблеми с паметта.
 • Проблеми с ходенето и/или равновесието, премятане на крачки, мускулна слабост.
 • Проблеми с разбирането или използването на думи.
 • Проблеми с концентрацията, следването на инструкции, разсъждаването, организирането, планирането, разбирането и изпълнението на задачи.
 • Депресия, раздразнителност, промени в личността и поведението.
 • Объркване (което може да се засили през нощта; “слънчев залез”).
 • Неконтролируеми пристъпи на смях или плач.
 • Проблеми с контрола на червата или пикочния мехур (инконтиненция).
 • Треперене или намален контрол на фината моторика (несръчност).

В следствие на какво се получава болест на Бинсвангер?

Съдовата деменция се причинява от състояния, които увреждат кръвоносните съдове в мозъка или частично или напълно блокират притока на кръв. Намаляването на кръвния поток възпрепятства доставката на кислород и хранителни вещества до мозъка. Без тях мозъчните клетки започват да умират.

Често срещаните причини за съдова деменция включват:

 • Стесняване (атеросклероза) и/или запушване на много кръвоносни съдове (исхемични инсулти) или малки капиляри (болест на малките съдове), които захранват мозъчните клетки в мозъка.
 • Кръвоизлив от спукан кръвоносен съд (като хеморагичен инсулт) в мозъка Ви.
 • Други състояния, които увреждат кръвоносните съдове, включително инфекция, възпаление, високо кръвно налягане и високи нива на холестерол.

Възможни усложнения от заболяването болест на Бинсвангер?

 • Когнитивен упадък: Болестта на Бинсуангер обикновено води до постепенно намаляване на когнитивните функции, включително проблеми с паметта, мисленето и способността за решаване на проблеми. Индивидите могат да изпитват затруднения с вниманието, изпълнителната функция и скоростта на обработка.
 • Емоционални и поведенчески промени: Заболяването може да предизвика промени в настроението, личността и поведението. Засегнатите лица могат да станат раздразнителни, апатични или да развият депресия. Могат също така да изпитват промени в настроението и да проявяват социално неподходящо поведение.
 • Нарушения в движенията: При някои хора с болестта на Бинсвангер могат да се появят двигателни аномалии, подобни на тези, наблюдавани при болестта на Паркинсон, като треперене, ригидност и трудности с координацията и равновесието. Тези двигателни симптоми могат допълнително да допринесат за цялостното увреждане и инвалидност.
 • Затруднения в ежедневните дейности: С напредването на заболяването хората може да намират все по-голямо предизвикателство да изпълняват самостоятелно ежедневните си задачи. Те могат да изпитват затруднения с дейности като обличане, къпане, готвене и управление на финансите.
 • Уринарни симптоми: Заболяването на Бинсвангер може да засегне областите на мозъка, отговорни за контрола на функцията на пикочния мехур, което води до незадържане на урина или повишена честота на уриниране.
 • Подобни на инсулт симптоми: Болестта на Бинсвангер се свързва с увреждане на малки кръвоносни съдове в мозъка. В някои случаи това може да доведе до симптоми, подобни на инсулт, включително внезапна слабост или изтръпване на едната страна на тялото, затруднен говор или проблеми със зрението.
 • Повишен риск от други медицински състояния: Лицата с болестта на Бинсвангер може да са изложени на по-висок риск от развитие на други заболявания, като сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане и диабет. Тези състояния могат допълнително да усложнят лечението на заболяването и да влошат общото здравословно състояние.

Как се диагностицира болест на Бинсвангер?

Вашият лекар ще събере медицинската ви и семейна анамнеза, ще прегледа лекарствата ви и ще проведе медицински преглед. Той може да назначи допълнителни изследвания, като например кръвна картина, сканиране на мозъка, невропсихологична оценка (мисловни умения) или психиатрична/психологична оценка. За някои от прегледите и тестовете може да бъдете насочени към невролог.

Преглед на лекарствата
Страничните ефекти на някои лекарства могат да причинят объркване, което също е симптом на съдовата деменция. Тези лекарства включват сънотворни, лекарства за уринарна инконтиненция, транквилизатори, антихистамини и болкоуспокояващи.

Кръвни изследвания
Може да бъдат назначени кръвни изследвания за откриване на здравословни проблеми, които засягат мозъчната функция. Кръвта ви ще бъде изследвана за признаци на инфекция, възпаление, недостатъчно активна щитовидна жлеза, недостиг на витамини (особено В12) и проблеми с чернодробната или бъбречната функция.

Образните изследвания на мозъка Ви могат да включват

 • Компютърна томография (КТ) или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Компютърната томография използва рентгенови лъчи и компютър, за да покаже подробни изображения на мозъка Ви. Магнитно-резонансната томография използва магнити, радиовълни и компютър, за да създаде подробни изображения на мозъка Ви. Тези образни изследвания търсят доказателства за инсулт, кървене, тумори и течност в мозъка Ви.
 • FDG-PET сканиране. Това е специален вид сканиране на мозъка, което помага за определяне на вида деменция чрез модела на усвояване на определен вид глюкоза от мозъчната тъкан.
 • Невропсихологично изследване
 • С помощта на писмени и компютърни тестове се оценяват умствените Ви способности, включително решаване на проблеми, учене, преценка, памет, планиране и разсъждение, както и езикови способности.

Психиатрична/психологична експертиза
Специалист по психично здраве може да ви провери за признаци на депресия, промени в настроението или други проблеми с психичното здраве, които могат да причинят загуба на паметта.

Как се овладява заболяването?

Веднъж увреденият мозък не може да бъде възстановен. Лечението е насочено към предотвратяване или забавяне на допълнителното увреждане чрез управление на факторите, които могат да се променят.

Лечение с лекарства :
Лекарства за лечение на заболявания, които могат да доведат до съдова деменция: Вашият ляекар ще Ви предпише лекарства (при необходимост) за понижаване на високото кръвно налягане, намаляване на високите нива на холестерола, регулиране на кръвната захар (диабет) и разреждане на кръвта за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.

Процедури за подобряване на притока на кръв към мозъка:

Тези процедури могат да включват каротидна ендартеректомия, ангиопластика и стентиране.
Лекарства за подобряване на проблемите с мисленето: Холинестеразните инхибитори са групата лекарства, предписвани за подпомагане на симптомите на деменция при болестта на Алцхаймер. Ако симптомите Ви включват загуба на памет, липса на осъзнатост и объркване или имате и болест на Алцхаймер, Вашият лекар може да Ви предпише този клас лекарства. Примери за това са донепезил, ривастигмин, галантамин. Мемантин е друг клас лекарства, одобрени за лечение на деменция при болестта на Алцхаймер.

Лекарства за лечение на депресия: 

Депресията често се среща при съдова деменция и може да увеличи проблемите с мозъчната функция. Вашият доставчик на здравни услуги може да ви предпише антидепресанти, ако имате депресия. 

Физическа, професионална и логопедична терапия:

Може да работите с физиотерапевти и ерготерапевти, за да подобрите физическите и функционалните си способности. Логопедът може да ви помогне с практикуването на когнитивни задачи и да ви научи как да компенсирате уврежданията с помощта на компютърни програми, игри и други методи на обучение.

Билкова терапия при борба с болест на Бинсвангер

 • Гинко Билоба: Гинко билоба е една от най-често използваните билки за подобряване на когнитивните способности. Тя може да подобри кръвообращението и да има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които потенциално биха могли да бъдат от полза за хората с болестта на Бинсвангер.
 • Куркума: Куркумата съдържа активно съединение, наречено куркумин, което има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. То може да помогне за намаляване на възпалението в мозъка и да предпази от оксидативно увреждане.
 • Ашваганда: Ашваганда: Ашваганда е адаптогенна билка, известна със способността си да намалява стреса и да подобрява когнитивните функции. Тя може да помогне за овладяване на когнитивните симптоми, свързани с болестта на Бинсвангер.
 • Женшен: Женшенът се използва в традиционната медицина за подобряване на когнитивните функции. Той може да има невропротективни свойства и да подобрява мозъчната функция, включително паметта и концентрацията.
 • Бакопа мониери: Бакопа мониери, известна още като брахми, е билка, използвана в аюрведичната медицина за подобряване на паметта и когнитивните функции. Възможно е да има антиоксидантно действие и да насърчава регенерацията на невроните.
 • Розмарин: Розмарин: Розмаринът е кулинарна билка, която се свързва с ползи за когнитивните функции. Тя съдържа съединения, които могат да подобрят паметта и концентрацията.
 • Градински чай: Градинският чай традиционно се използва за подобряване на паметта и когнитивните функции. Той може да има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Средства и лекове за превенция на болест на Бинсвангер в домашни условия

Вероятно най-важната разлика между съдовата деменция и другите видове деменция е, че съдовата деменция може да бъде по-лесно предотвратима. Запушването на кръвоносните съдове, които захранват мозъка, е нещо, което може да бъде забавено или дори предотвратено за много хора, ако рисковите фактори се регулират през целия ви живот. Можете да предприемете стъпки за намаляване на рисковите фактори за състояния, които засягат кръвоносните съдове. Тези състояния включват сърдечно заболяване, атеросклероза, диабет, кръвно налягане и холестерол.

Стратегиите за защита на мозъка включват:

 • Поддържане на “цифрите” в нормални граници: кръвно налягане (нормално налягане: по-малко от < 120/80 mm Hg), нива на холестерола (общ: по-малко от < 200 mg/dL; LDL по-малко от < 100 mg/dL; триглицериди по-малко от < 150 mg/dL) и нива на кръвната захар (по-малко от < 126 mg/dL).
 • Отслабване, влизане във форма. Упражнения в продължение на 30 минути през повечето дни.
 • Хранене със здравословна, добре балансирана диета (като средиземноморската или Dash).
 • Спиране на тютюнопушенето. Попитайте Вашия лекар, ако имате нужда от помощ или връзка с програми за отказване от цигарите.
 • Намаляване на консумацията на алкохол. Мъжете не трябва да пият повече от една алкохолна напитка на ден; жените не трябва да пият повече от две.
 • Управление на стреса. Опитайте упражнения за релаксация, медитация, йога и други методи.
 • Приемане на всички лекарства, както е предписано от Вашия доставчик на здравни услуги. Ако симптомите Ви се променят или влошат, обадете се на Вашия доставчик на здравни услуги. Никога не спирайте или не променяйте дозата си, без първо да се консултирате с Вашия доставчик на здравни услуги.
 • Някои рискови фактори за съдовата деменция не могат да бъдат предотвратени, като например напредналата възраст или генетиката, но много рискови фактори могат да бъдат предотвратени.

Все още няма написани статии

Кога да потърсите лекарска помощ?

Трябва да се обадите на Вашия лекар, ако забележите влошаване на симптомите или когато се появят нови симптоми. Вашият доставчик на здравни услуги или екип от медицински специалисти ще иска да прецени всички промени и да коригира дозите на лекарствата или да промени лекарствата, ако е необходимо, или да проведе повече изследвания, за да определи какво причинява промяната в симптомите Ви.

Статии за болест на Бинсвангер

Все още няма написани статии

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на болест на Бинсвангер

 • 40,00 лв.

  В наличност

  Добавяне в количката
 • 39,90 лв.

  В наличност

  Добавяне в количката
 • 12,00 лв.

  В наличност

  Добавяне в количката
 • 34,90 лв.

  В наличност

  Купи
 • 35,00 лв.

  В наличност

  Добавяне в количката
 • 139,60 лв.

  В наличност

  Купи
Статии за болест на Бинсвангерр

Все още няма написани статии

Надяваме се информацията за болест на Бинсвангер е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни