Ешерихия коли (E. coli)

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

E. coli е група бактерии, които могат да причинят инфекции в червата (стомашно-чревния тракт), пикочните пътища и други части на тялото. През повечето време тя може да живее в червата ви, без да ви навреди. Но някои щамове могат да ви разболеят с водниста диария, повръщане и повишена температура. Най-вероятно е шига токсин продуциращата E. coli (STEC) да причини тежко заболяване.

Какво представлява заболяването Ешерихия коли (E. coli)?

Съдържание Ешерихия коли (E. coli)

Ешерихия коли (Escherichia coli), често наричана E. coli е вид бактерия, която обикновено се среща в червата на хората и топлокръвните животни. Повечето щамове на E. coli са безвредни и дори са важна част от здравословната чревна флора, където помагат за разграждане на храната и производството на витамин К. Освен това, те играят роля в поддържането на здравословния баланс на чревните бактерии.

Въпреки това, някои щамове на E. coli могат да бъдат патогенни и да причинят сериозни заболявания. Тези патогенни щамове могат да причинят различни инфекции, включително инфекции на пикочните пътища, тежки стомашно-чревни заболявания и дори менингит при новородени. Най-известният патогенен щам е E. coli O157:H7, който може да причини тежка диария, често с кръв, и усложнения като хемолитично-уремичен синдром (HUS), който е сериозно заболяване, засягащо бъбреците и може да бъде фатално.

  1. coli се предава чрез консумация на контаминирана храна или вода, както и чрез контакт със заразени животни или хора. Типични източници на инфекция включват сурово месо, недобре измити зеленчуци, контаминирана вода и мляко, което не е било пастьоризирано. За предотвратяване на инфекции с E. coli е важно да се спазват хигиенни практики при обработка на храни, редовно миене на ръцете и консумация на добре приготвени храни.

Съдържание за Ешерихия коли (E. coli)

Какви са видовете Ешерихия коли (E. coli)?

Escherichia coli (E. coli) е бактерия с множество щамове, които варират по своите свойства и въздействие върху човешкото здраве. Някои от щамовете са част от нормалната чревна флора и са безвредни, докато други могат да бъдат високо патогенни и да причиняват сериозни заболявания. Ето няколко основни категории на E. coli, базирани на техните патогенни свойства:

  • Enterotoxigenic E. coli (ETEC)- ETEC произвежда токсини, които стимулират излизането на течности и електролити в червата, водейки до диария.
  • Enteropathogenic E. coli (EPEC)– Този щам причинява гастроентерит и е особено вреден за млади деца в развиващите се страни, водейки до продължителна диария.
  • Enterohemorrhagic E. coli (EHEC)– Най-известен с щама E. coli O157:H7, EHEC причинява сериозни стомашно-чревни заболявания, които могат да доведат до кръвна диария и хемолитично-уремичен синдром (HUS), сериозно състояние, засягащо бъбреците.
  • Enteroaggregative E. coli (EAEC)– Този щам е свързан с продължителна диария както при деца, така и при възрастни в развитите и развиващите се страни.
  • Enteroinvasive E. coli (EIEC)– EIEC инвазира и унищожава стените на дебелото черво.
  • Diffusely Adherent E. coli (DAEC)– Щамовете на DAEC са свързани със стомашно-чревни заболявания при малки деца и възрастни, но не са толкова изучавани колкото другите щамове.

Какви са симптомите на Ешерихия коли (E. coli)?

Заразяването с Escherichia coli (E. coli) може да причини разнообразни симптоми в зависимост от щама на бактерията и засегнатата област на тялото. Симптомите могат да варират от леки до тежки и често се появяват няколко дни след заразяване. Ето подробен преглед на основните симптоми, свързани с различните видове E. coli инфекции:

1.Enterotoxigenic E. coli (ETEC)Най-често срещаните симптоми включват водниста диария, коремни спазми, гадене и понякога повръщане. Обикновено трае няколко дни и е по-често срещано при хора, пътуващи в развиващи се страни.

  1. Enteropathogenic E. coli (EPEC)- Особено при малки деца, EPEC причинява продължителна диария, която може да бъде придружена от слаб апетит и обезводняване.
  2. Enterohemorrhagic E. coli (EHEC), включително O157:H7
  • Кървава диария– Най-значим симптом, често без треска.
  • Коремни болки и спазми– Тежки и често болезнени.
  • Хемолитично-уремичен синдром (HUS)– Това е сериозно усложнение, което включва остра бъбречна недостатъчност, намаляване на червените кръвни клетки и увреждане на кръвоносните съдове, което може да доведе до други органни увреждания.
  1. Enteroaggregative E. coli (EAEC)
  • Хронична диария– Понякога може да бъде придружена от слуз в изпражненията.
  • Коремни спазми и газове– Често придружавани със стомашен дискомфорт.
  1. Enteroinvasive E. coli (EIEC)Симптоми подобни на шигелоза – Включва остра диария, която може да бъде кървава, треска, коремни спазми и потенциално дисентерия.

6.Diffusely Adherent E. coli (DAEC)Водниста диария- особено при малки  деца и млади хора, придружена от леки до умерени коремни спазми.

 

При всички видове инфекции с E. coli, поддържането на адекватна хидратация е критично, тъй като диарията и повръщането могат да доведат до бързо обезводняване. Важно е да се потърси медицинска помощ при първите признаци на сериозни симптоми, като кървава диария или дехидратация, и в някои случаи може да са необходими антибиотици или други медицински интервенции.

В следствие на какво се получава Ешерихия коли (E. coli)?

  1. Инфекцията с Escherichia coli (E. coli) може да бъде причинена от редица фактори и рискови обстоятелства, които увеличават вероятността от заразяване.
  2. Консумация на контаминирана храна– Най-често срещаната причина за инфекция с E. coli е употребата на заразена храна, включително сурово или недостатъчно термично обработено месо (особено кайма), непастьоризирано мляко, меки сирена и сурови плодове и зеленчуци.
  3. Консумация на контаминирана вода– Пиенето или плуването в мръсна вода може да доведе до поглъщане на патогенни щамове на E. coli.
  4. Личен контакт– Директният контакт със заразени хора, особено в детски градини, училища или здравни заведения, може да доведе до разпространение на бактерията.
  5. Контакт със заразени животни– Особено в селскостопански и фермерски условия, където животните могат да бъдат носители на патогенни щамове.
  6. Недостатъчна хигиена– Неправилно миене на ръцете след използване на тоалетната или след обработка на сурови храни може значително да увеличи риска от инфекция.
  7. Нездравословна обработка на храните– Неправилното съхранение или приготвяне на храните, особено при температури, които позволяват размножаването на бактерии.
  8. Слаба имунна система– Хората с компрометиран имунитет, включително възрастни хора, малки деца, или хора с хронични заболявания, са по-податливи на инфекции.
  9. Пътувания в рискови райони– Пътуването в страни с ниски санитарни и хигиенни стандарти може да увеличи риска от заразяване с E. coli.

Възможни усложнения от заболяването Ешерихия коли (E. coli)?

  • Хранително отравяне– Най-често срещаната инфекция причинена от E. coli е хранителното отравяне. Симптомите включват тежка диария, често с кръв, стомашни спазми, гадене и повръщане. Обикновено се появяват 3-4 дни след консумация на заразена храна или вода.
  • Уринарни инфекции– Някои щамове на E. coli са основна причина за уринарни инфекции, които включват цистит (инфекция на пикочния мехур) и пиелонефрит (инфекция на бъбреците).
  • Менингит– Рядко, новородени могат да развият менингит (инфекция на обвивките на мозъка) след заразяване с определени щамове на E. coli, които се предават по време на раждането.
  • Септицемия– Тежка инфекция, при която бактерии попадат в кръвта. Това може да доведе до животозастрашаващи усложнения като шок, масивно възпаление и органна недостатъчност.
  • Хемолитично-уремичен синдром (ХУС)– Особено сериозно усложнение, което може да настъпи след инфекция с щамове на E. coli, произвеждащи шигатоксин (например E. coli O157:H7). ХУС води до унищожаване на червените кръвни клетки, което може да причини бъбречна недостатъчност и дори смърт, особено при деца.

Как се диагностицира Ешерихия коли (E. coli)?

Начинът, по който вашият лекар ще диагностицира Ешерихия коли, зависи от това какви са симптомите ви. Ако имате диария или други храносмилателни симптоми, Вашият лекар ще изследва проба от за E. coli. Ако имате други симптоми, той може да изследва урината (пик), кръвта или цереброспиналната течност (ЦСМ).

Как се овладява заболяването?

Лечението на инфекции, причинени от E. coli, зависи от тежестта на симптомите и специфичния тип инфекция. Основен подход при лечение на диария е поддържането на адекватна хидратация чрез прием на много течности, включително орални рехидратационни разтвори. В случаи на тежки или продължителни инфекции, особено уринарни инфекции или септицемия, може да се наложи антибиотично лечение, като обаче при щамове като E. coli O157:H7 се избягват антибиотиците заради риск от хемолитично-уремичен синдром. Медикаменти против болка и спазми могат да облекчат съпътстващите болки и спазми, а промени в диетата, като избягване на тежка храна и фокус върху леки храни като банани и ориз, също са полезни. Тежките случаи могат да изискват хоспитализация за наблюдение и по-интензивно лечение. Винаги е важно да се консултирате със здравен специалист при симптоми на инфекция с E. coli за адекватна диагностика и лечение.

Билкова терапия при борба с Ешерихия коли (E. coli)

  • Мащерка- Мащерката съдържа тимол, съставка с мощни антисептични и антибактериални свойства, които могат да помогнат за инхибиране на растежа на патогенни бактерии като E. coli. Използването на мащерка в чай или като добавка към храната може да подпомогне облекчаването на стомашно-чревни симптоми, свързани с инфекциите.
  • Черен чайЧерният чай има адстригентни и антибактериални свойства, способни да намалят диарията и да инхибират растежа на някои бактерии, включително E. coli. Редовната консумация на черен чай може да помогне за укрепване на храносмилателната система и облекчаване на симптомите при инфекция.
  • Джинджифил Джинджифилът е известен със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат ефективни в борбата срещу патогените като E. coli и облекчаване на стомашни болки и гадене. Редовната консумация на джинджифил в чай или като добавка към храната може да спомогне за подобряване на храносмилателното здраве и ускоряване на възстановяването от чревни инфекции.
  • КуркумаКуркумата, съдържаща активното вещество куркумин, има силни антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за борбата с инфекциите от E. coli и облекчаване на възпаленията в храносмилателната система. Редовната употреба на куркума в храната или като добавка може да ускори възстановяването и да подобри общото здраве на червата.
  • ЧесънЧесънът съдържа алицин, съединение с мощни антибактериални свойства, което помага за намаляване на растежа на патогенни бактерии като E. coli. Редовната консумация на чесън може да подобри имунната система и да спомогне за бързото излекуване от инфекции, включително тези в храносмилателния тракт.

Средства и лекове за превенция на Ешерихия коли (E. coli) в домашни условия

1.Мийте ръцете си редовно– Редовното миене на ръцете със сапун и вода за поне 20 секунди е критично, особено преди хранене, след използване на тоалетната, смяна на пелени, или контакт с животни.

2.Приготвяйте храната внимателно– Уверете се, че месото, особено каймата е добре изпечено, вътрешната температура трябва да достигне поне 71°C. Използвайте различни дъски и ножове за сурово месо и други храни. Добре изплакнете суровите плодове и зеленчуци под течаща вода, дори и да планирате да ги обелите.

3.Пийте безопасна вода– Пийте вода от сигурни източници. Внимавайте с водата, когато пътувате, особено ако не е от гарантирано чист източник.

4.Съхранявайте храната при правилна температура– Дръжте хладилника под 4°C и замразявайте храните при -18°C или по-ниска температура. Уверете се, че храните не стоят на стайна температура повече от два часа.

5.Избягвайте непастьоризирани млечни продукти– Консумацията на непастьоризирано мляко или млечни продукти може значително да увеличи риска от заразяване с патогенни бактерии, включително E. coli.

6.Информирайте се за хранителни предупреждения– Следете за местни предупреждения за хранителни продукти, които могат да съдържат патогенни бактерии.

Все още няма написани статии

Кога да потърсите лекарска помощ?

Обърнете се към медицинско лице, ако имате диария за повече от три дни, симптоми на инфекция на пикочните пътища или други здравословни проблеми.

Кога трябва да отида в Спешна помощ?

Отидете в най-близкото спешно отделение или потърсете незабавна медицинска помощ, ако:

Не можете да задържате никакви течности.
Имате кървава диария.
Често повръщате.
Имате температура, по-висока от 40 градуса по Целзий.
Пишкате (уринирате) много малко.
Имате състояние на объркване или други психични промени.
Много сте слаби или летаргични.

Статии за билката Бабини Зъби

Все още няма написани статии

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Ешерихия коли (E. coli)

Статии за заболяването Ешерихия коли (E. coli)

Все още няма написани статии

Надяваме се информацията за Ешерихия коли (E. coli) е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни