Здравословното масло от авокадо е пълно с хранителни вещества, може да се използва по различни начини и е полезно за общото състояние на организма. Авокадото би могло да се добавя към различни продукти – препечени филийки, смутита, сандвичи, салати и други. За да получите още повече от растението, е възможна консумацията на масло. Регистрираният диетолог Джу. лия Зумпано предлага някои експертни съвети защо трябва да опитате масло от авокадо и как да го използвате в кухнята.
Съдържание
Колко здравословно е масло от авокадо?
Това е добър източник на няколко ключови вещества. Хранителното съдържание е подобно на зехтина, който често се смята за най-здравословното масло. „От хранителна гледна точка маслото от авокадо е едно от най-добрите масла за вас. Също така има уникални свойства, които го правят отличен избор за готвене“ – заявява Зумпано.
Маслото от авокадо чрез семена ли се прави?
Маслото от авокадо не се прави от семена. Приготвя се от кремаво-зелената плът на плода. Но, защо всъщност това е толкова важно? Джулия Зомпано казва: „Маслата от семена се правят от семена на растения, като царевица, слънчоглед и фъстъци, и са силно обработени. Те имат малка хранителна стойност и високи нива на омега-6 мастни киселини – вид ненаситена мазнина“.
Твърде много омега-6 в хранителния режим може да причини възпаление в тялото. Маслото от авокадо не попада в тази категория.
Хранителни факти за маслото от авокадо
Има здравословен баланс на мазнини. Една супена лъжица съдържа: 124 калории 10 грама мононенаситени мазнини, 2 грама полиненаситени мазнини, 2 грама наситени мазнини.
Здравословни ползи от маслото
Контролира кръвното налягане
Мононенаситените мазнини са добри мазнини, които могат да подобрят вашето здраве. „Ето защо Американската сърдечна асоциация препоръчва да се заменят храни с високо съдържание на наситени мазнини с такива, съдържащи мононенаситени мазнини, когато е възможно. Около 70% от общата мазнина в маслото от авокадо е мононенаситена, така че достига целта“ – казва Зумпано.
Важен вид мононенаситени мазнини в маслото от авокадо е олеиновата киселина, Смята се, че точно тя понижава кръвното налягане. Съществува проучване, направено върху животни, което установява, че маслото от авокадо понижава кръвното толкова, колкото обикновено лекарство.
Мононенаситените мазнини имат и други ползи за здравето. Те намаляват лошия холестерол (LDL) и помагат за контролирането на кръвната захар, редуцирайки риска от сърдечни заболявания.
Съдържа оптимално количество витамин Е
Маслото от авокадо има важни антиоксиданти, които противодействат на свободните радикали в тялото, за да бъдат предпазени хората от различни болести. Витамин Е е един от основните антиоксиданти в маслото от авокадо. Продуктите за кожа често съдържат споменатия витамин, за да овлажняват външната телесна обвивка и да я предпазват от увреждането на слънцето. Консумацията на витамин Е също може да подобри здравето на кожата отвътре-навън. Други потенциални ползи от витамин Е включват:
- По-добро здраве на очите;
- Подобрена имунна функция;
- Намален риск от рак.
Съдържа други жизненоважни антиоксиданти
Маслото от авокадо има допълнителни съединения с антиоксидантни свойства, включително:
- Лутеин – Понижава лошия холестерол, засилва зрението, подхранва кожата и стимулира работата на мозъка;
- Фитостерол – също участва в редуцирането на LDL-холестерола.
Готвене с масло от авокадо
Това е чудесен, здравословен заместител на маслата от семена. „Има по-мек вкус от зехтина и е малко маслен или ядков. В зависимост от вашите предпочитания, можете да го използвате във всяко приготвяне на топла или студена храна. Също така работи добре в печива, като например по-здравословни шоколадови бисквити“ – отбелязва Зумпано.
Най-отличителното качество на маслото от авокадо, в сравнение със зехтина, е неговата висока точка на дим. Това означава, че можете да го използвате при по-високи температури, преди да изгори. Затова, опитайте тази опция следващия път, когато готвите на висока температура, например при печене, скара или пържене на тиган. За най-много здравословни ползи, потърсете нерафинирано, студено пресовано масло от авокадо. Въпреки че продуктът е много устойчив на топлина, обработката му може да повлияе на нивата на защитните антиоксиданти.
Има ли недостатъци на маслото от авокадо?
Като цяло маслото от авокадо е здравословно, но все пак богато на калори. Яденето на твърде много авокадо или масло от растението има вариант да провокира надвишаване на препоръчителния прием. Като всяка храна, най-добре е продуктът да бъде използван в умерени количества. Според Джулия Зумпано ежедневното приемане на маслото е допустимо. „Мазнините играят съществена роля за здравето и не са нещо, от което да се страхуваме. Както видяхме при средиземноморската диета, значителен процент от дневните калории могат да идват от мазнини без отрицателни ефекти. Това е вярно, стига да избирате здравословни мазнини, като масло от авокадо.“