Балансирано хранене и превенция на хроничните неинфекциозни болести – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В предаването „Академия Здравитал“ стана ясно какво представлява електролизираната водородна вода и как куркумата помага за намаляването на триглицеридите. Освен това се наблегна и на балансирано хранене и превенция на хроничните неинфекциозни болести.

Куркума

Куркумата е природно средство, което подпомага липидния метаболизъм. Активната съставка куркумин намалява триглицеридите в кръвта, като стимулира разграждането на мазнините и подобрява тяхното усвояване от тялото. Освен това билката действа като силен антиоксидант, а това предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Природната съставка укрепва защитата на съдовата система, предотвратявайки отлагането на мазнини по стените на артериите. Това не само намалява риска от атеросклероза, но поддържа здравословни нива на триглицеридите и холестерола.

Едно от най-големите предимства на куркумата е противовъзпалително действие. Възпалителните процеси в тялото често водят до повишаване на триглицеридите и други липиди в кръвта. Куркуминът помага да се намалят тези нежелани последици, като по този начин допринася за по-добра защита на сърдечно-съдовото здраве. Редовната употреба на куркума може се реализира като добавите малко количество към храната или приемате екстракти от куркумин. Това е естествен начин да се борите с високите триглицериди и да подобрите общото си здравословно състояние.

Билката не само помага за поддържането на по-ниски нива на споменатите мазнини, но и стабилизира метаболизма, като предоставя редица други ползи – от подобряване на храносмилането до подпомагане на имунната система.

Повишени триглицериди

Триглицеридите са вид мазнини, които циркулират в кръвта и се съхраняват като енергиен резерв за тялото. Те са важни за организма, но когато нивата им са твърде високи, могат да доведат до различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания. Причини за повишени триглицериди могат да бъдат нездравословното хранене, прекомерният прием на захар и мазнини, липсата на физическа активност и наднорменото тегло.

Симптомите често остават незабелязани, тъй като няма специфични видими признаци. Но ако не бъдат контролирани, могат да доведат до сериозни усложнения като атеросклероза (повече мазнини по стените на артериите). Това състояние значително увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Прочети повече: Заболявания на щитовидната жлеза – “Академия Здравитал”

Балансирано хранене и превенция на хроничните неинфекциозни болести

Билкова терапия

  • Куркума – Куркуминът подпомага разграждането на мазнините и намалява тяхното натрупване в организма. Куркумата също има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, поддържащи здравето на сърдечно-съдовата система и предотвратяващи възпалителните процеси, свързани с повишените триглицериди;
  • Чесън – Чесънът е известен със своите сърдечно-съдови ползи. Съединението алицин подпомага разграждането на мазнините и намалява нивата на триглицеридите и холестерола. Редовната употреба на чесън е доказано средство за подобряване на липидния профил;
  • Глог – Глогът подпомага кръвообращението и намалява натрупването на мазнини в артериите. Билката действа благоприятно върху сърцето и артериите, като същевременно помага за поддържането на нормални нива на триглицеридите и холестерола;
  • Зелен чай – Антиоксидантните съединения в зеления чай, (катехини) ускоряват метаболизма и подпомагат разграждането на мазнините в организма. Редовната консумация на зелен чай подобрява липидния профил и редуцира количеството на триглицеридите;
  • Босилек – Той е естествено противовъзпалително средство, което помага за намаляване на мазнините в кръвта. Честата консумация стабилизира липидния метаболизъм – важен фактор за пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

Гост в студиото – Доктор Владимир Шишков – Балансирано хранене

Доктор Владимир Шишков е изявен нутрициолог с повече от 20 години работен опит. Извършва своята дейност в град София и помага на хората в областта на диететиката и балансирано хранене . Специалистите обсъдиха как човек да си осигурява допълнителна здравна превенция, посредством правилните неща, които яде и по какъв начин електролизираната водородна вода помага на човешкия организъм.

Доктор Шишков сподели, че специално обработените води представляват направление в областта на балансирано хранене и диететиката. За приеманата течност е важно какви са нейните физични, химични, микробиологични параметри. Има наредби и регламенти, които би трябвало да контролират качеството на питейния продукт. Електролизираната водородна вода има редица полезни здравословни свойства. Доскоро се е смятало, че само pH (присъствието на водородни йони) е ключово. Сега се оказва как наличието на молекулярен водород е важно. Това е най-малката позната молекула, тя може да преминава всякакви бариери в човешкото тяло. Възможно е да достигне до мозъка. Водородът може да се пие и диша.

Електролизираната водородна вода притежава антиоксидантно действие. Това факт намалява значително оксидативния стрес. Съществуват клинични проучвания, които показват позитивно действие, спрямо мозъчни тумори. Принципът на приготвяне на молекулярния водород е подобен на използвания такъв за алкализацията – има електролиза с двата електрода.

Електролизирана водородна вода

Всички хронични неинфекциозни заболявания са свързани патогенетично с оксидативния стрес. При електролизата за производство на алкална вода се разделя на два момента – киселата част, с ниското pH, се отделя и ползва за други цели (за третиране на рани, заради антисептичните характеристики).

В индустриалния свят са направени машини за създаване на водородна вода. Това важи за Азия и по-специално – Китай.

Съществува проблем за самите машини и съответно – водородните чаши. На първо място трудно може да се постигне необходимата концентрация, защото водородът е много летлив и нетраен. Практически водата трябва да се пие няколко минути след е генериран елементът в разтвора. Има и друг недостатък. Ако в тези чаши се налее чешмяна вода или друга такава с определени соли и течността не е предварително пречистена, не се знае каква реакция ще последва.

Иначе е най-добре водородната вода да се съхранява в алуминиеви съдове. Стъклените изделия не са подходящи, тъй като елементът може да премине през стъклото. В клиничната практика постепенно навлиза рутинното лечение с вдишване на водород, който стига до мозъка. Доказани позитивни резултати има в Япония. Също така е важно да споменем, че досега не установен горен праг на токсичност за този вид вода.

Балансирано хранене при най-честите неинфекциозни заболявания

Професор доктор Христо Деянов сподели:

„Известно е, че над 60 процента от смъртността в индустриалния свят се дължат на заболяванията на органите на кръвообращението… Най-честото хронично заболяване в света е хипертонията. У нас близо 2 милиона души от възрастното население има високо кръвно налягане. За тези хора е достатъчно чрез храната да се увеличи приема на калия и магнезия, за да се направи превенция на болестта“

Още в началните етапи на сърдечно-съдовите заболявания специалистите се опитват да обяснят на пациентите, че трябва да бъде променен стила на живот, а това е свързано с балансирано хранене. За пример даваме хипертонията и атеросклерозата. Важни е да отбележим, че е трудно здравословното ядене да бъде вкарано в някакви рамки. По отношение на вегетарианството и веганството доктор Шишков заяви:

„За определен период, при определена група хора, това безспорно са полезни хранителни модели. Не бих се ангажирал с мнение, че всеки човек през целия си живот трябва да бъде веган. Има моменти, в които трябва да се проследява състоянието на човек и да се коригират нещата, ако има хранителни дефицити.“

Специалистите в студиото се обединиха около мнението, че до два дни в седмицата строгото вегетарианство или 24 часа пълно гладуване са полезни, ако няма изявени метаболитни заболявания.

Балансирано хранене – Контрол на кръвното налягане и ролята на рибата

Във връзка с контрола на кръвното налягане нутрициологът потвърди, че има редица нутриенти, играещи позитивна роля. Полезни са есенциалните мастни киселини, някой микроелементи. Всичко се свежда то това как функционират съдовете. Съвременната медицина трябва да следи работата на малките съдове на ниво капилярна мрежа, а не само на „големите магистрални тръбички“. Към правилното балансирано хранене като профилактика прибавяме и достатъчния прием на течности. Увеличената смъртност и по-ниската средна продължителност на живот сега се дължат и на повечето стрес, нервно напрежение, вредните навици, интоксикацията, нарушеното качество на съня.

Особена е ситуацията с употребата на риба. От една страна някой видове са полезни, тъй като са източник на омега-3 мастни киселини. В същото време рибата като месо подкиселява средата. Там са концентрирани тежки метали, тъй като в океаните има замърсяване. По отношение не полезността, една от най-здравословните диети – окинавската, включва риба, морски дарове, но и водорасли. Тези компоненти балансират умереното подкиселяване. В средиземноморската диета същата роля играят плодовете, зеленчуците, зърнените, бобовите продукти. Растителната храна алкализира организма.

Храненето и раковите заболявания

„15-16 процента от хората в нашата популация на всеки 1000 души умират или се разболяват от рак. Този вид заболявания вече категорично са на второ място по честота“ – около това мнение се обединиха двамата специалисти.

Замърсената околна е водеща предпоставка за повечето онкологични проблеми. Въздухът, водата, почвата, храната – всичко, до което хората се докоснат, ядейки, дишайки или допирайки се до него, може да има канцерогенен ефект. Това е голямо предизвикателство за съвременната медицина и индустрия. Проблемът е, че в производството на много храни и води се добавят вредни консерванти, оцветители, набухватели, за които не е ясно какъв дългосрочен ефект имат върху здравето. Това важи особено за пушените продукти. Проблемни са и трансмазнините, организмът не може да ги елиминира, тъй като не разполага с такива ензими. Като особено опасни маркираме преработените храни, чийто състав не е естествен.

Един от артикулите с най-много трансмазнини, е маргаринът и продуктите, където има обработени растителни масла. Хидрогенизираните елементи присъстват в повечето лакомства – бисквити, торти, сладоледи, кексове.

Подходящи продукти за чревната флора – хранителна пирамида. Финални думи

„Оказва се, че ние сме изключително зависими от това, което живее в нас. 90 процента от серотонина е произведен от микробиомата в червата. Много по-малко е това количество в мозъка. Не случайно пробиотиците набират повече популярност, въпреки някой ограничения и недостатъци“ – думи на доктор Шишков.

В основата на хранителната пирамида стоят плодовете и зеленчуците. Второто място по полезност е за зърнените продукти. Следват млечните артикули и месото. Най-много трябва да се избягват храните с високо съдържание на мазнини, захар и сол – алкохол, сладки продукти и др.

За край на разговора гостът каза:

„Идеята е да създадем концепция за здравословно хранене, която е базирана на научни основи. Тук влизат храните, които ядем и водата за пиене. Към това включваме и въздухът за дишане…Много процеси от околната среда са интегрирани в храненето…Аз бих се обърнал към всички мои колеги: „Нека да си подадем ръка и да работим заедно, за да изградим най-здравословния хранителен модел за нашето общество.“

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни