Каква е връзката между алкохола и отслабването?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Алкохолът осигурява празни калории, засилва апетита и може да забави метаболизма и дори да се стигне до покачване, а не до сваляне на килограми. Нека разгледаме по подробно каква е връзката между алкохола и отслабването?

Алкохолът причинява ли наддаване на тегло?

Психиатърът Лесли Хайнберг казва: „Алкохолът има калории. И в зависимост от това какво пием, броят на калориите може да бъде прекомерен.“

Така че, да, вероятно сте чували, че алкохолът има празни калории. Проучване от 2019 г. разглежда как връзката с алкохола може да бъде свързана със  затлъстяването. Изследователите са проверили резултатите от възрастни мъже и жени, които са участвали в национално проучване за храненето. Те сравняват колко алкохол са пили участниците през изминалата година, съответно теглото им и дали се опитват да отслабнат. Проучването свързва наддаването на килограми не с това колко често пиете, а какво е количеството, което се приема наведнъж.

„И при мъжете, и при жените, хората, които пият по-често, всъщност са имали по-ниски нива на затлъстяване. Но резултатите показаха, че при жените по-тежкото пиене или препиването е свързано с повишен риск от затлъстяване“ – споделя д-р Хайнберг. Също така жените, които имат препиване, са не само по-склонни да имат затлъстяване, но също така е по-вероятно да се опитват да отслабнат. Можем да заключим, че когато човек иска да свали теглото си, той трябва да обърне внимание не само на правилното хранене и редовно движение, но и на алкохолните напитки.

Каква е връзката между алкохола и отслабването?

Повечето хора са наясно с неприятните странични ефекти на алкохола, особено при прекаляване. Напитките имат способността да увеличат тревожността, да повишат кръвното налягане и дори да засегнат мозъка. Но има няколко конкретни начина, по които може да повлияе пряко на телесната маса:

  • Осигуряване на празни калории – Алкохолните напитки често са с високо съдържание на калории. Например стандартна напитка (около 14 грама чист алкохол) съдържа около 100 до 150 калории. Смесените напитки, бири и вина могат да имат още повече мерни единици, поради добавените захари и други съставки;
  • Забавяне на метаболизма – Когато консумирате алкохол, тялото ви дава приоритет на метаболизирането му пред други хранителни вещества. Това може да забави процеса на изгаряне на мазнини, тъй като организмът се фокусира първо върху преработката на напитките;
  • Увеличаване на апетита – Алкохолът влошава преценката затова кога човек е сит. Това кара хората да приемат повече храна, така се получава предпоставка за покачване на килограми.

„Често всякакви напитки са голям източник на празни калории – независимо дали става въпрос за газирана вода, сок, сладък чай, бира, вино или коктейли. Всяко от тези неща добавя калории, но наистина, без хранене и без усещане за ситост“ – пояснява психоложката.

Съотношение между калории и грамаж

За да ви дадем по-нагледна представа, ще представим на вашето внимание колко калории има в обикновените алкохолни напитки:

  • Бира – 150 калории в чаша от 12 унции (в унция има 28.39 грама);
  • Вино – 100 калории в чаша от 5 унции;
  • Дестилиран алкохол (джин, ром и водка) – Около 100 калории в порция от 1,5 унции.

Когато става дума за по-сладки напитки като пина колада, те могат да дадат на човек до 500 или повече калории за чаша от 7 унции.

Алкохолно натравяне – как да го разпознаем?

Каква е връзката между алкохола и отслабването?

Има ли начини да отслабнем, докато все още пием алкохол?

„Като цяло, за хората, които се опитват да отслабнат, намаляването на празните калории е добро начало“ – подчертава д-р Хайнберг. Но ще попречи ли пиенето на алкохол да загубим нежелани мазнини? Това не е задължително. Можете да постигнете баланс , ако искате да отслабнете, като същевременно приемате определени напитки. Д-р Хайнберг добавя, че е добра идея да развиете здравословни алкохолни навици по-ран ов зряла възраст. „Това е така, защото прекомерното пиене на всяка възраст вероятно ще ни създаде здравословни проблеми в бъдеще.“

Сред най-подходящите стратегии, които да помогнат за балансирана консумацията на алкохол, когато искате да отслабнете са:

Пийте умерено

Винаги е препоръчително да балансирате пиенето на алкохол. За дамите нормално е едно питие дневно, а за мъжете – до две напитки. По-рядката употреба и в намалени дози спомага за намаляване на калориен прием. Това от своя страна стимулира отслабването. За препиване се считат пет или повече стандартни напитки в рамките на няколко часа за мъже и четири или повече – за жени. Намаляването или цялостното спиране на алкохолните продукти не само ще допринесат за сваляне на теглото, но и ще се отразят цялостното позитивно на общото здраве.

Изберете нискокалорични алкохолни продукти

За пример тук даваме леката бира или сухото вино. Като друга опция можете да опитате да смесвате коктейлите  с нискокалорични добавки като газирана вода.

Следете количеството

Стандартната напитка обикновено е 14 грама чист алкохол, което се превежда като 12 унции бира, 5 унции вино или 1,5 унции дестилиран спирт (отново напомняме, че една унция се равнява на приблизително 28,35 грама).

Бъдете по-активни

Стремете се да правите редовни, балансирани физически упражнения – разходки, тичане, спортуване. Това може да помогне за компенсиране на част от допълнителните калории, прието в следствие на алкохола.

Планирайте предварително хранителния си режим

Ако знаете, че ще пиете алкохолни напитки, планирайте съответно храненията си за деня. Изберете по-здравословни, нискокалорични продукти, за да балансирате приетите „алкохолни калории“.

Пийте много вода

Пиенето на вода преди, по време и след консумация на алкохол е задължително. Това може да ви помогне да останете хидратирани, което от своя страна намалява вероятността да препиете. Така се намалява вероятността да обърквате чувството за жажда и глад.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни