Храна за Лениви черва – 10 Най-Добри и Най-Лоши Храни Според Диетолозите

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

“Ленивите черва” може да е модерна тема, но учените я изучават от няколко десетилетия. Всичко се свежда до това как стената на червата ви абсорбира молекулите на храната. Червата ви имат бариера, състояща се от епителна тъкан, слуз и голяма популация от бактерии – вашия микробиом. Обикновено тази бариера е селективна относно това, което позволява да премине. Хранителните вещества и водата преминават, но токсините не.

Какво казват специалитете?

Но понякога тази бариера не функционира правилно. Менка Гупта казва: „Ленивите черва е състояние, при което лигавицата на храносмилателния тракт се уврежда. Това позволява неусвоени хранителни частици, вредни бактерии и токсини да проникнат в кръвта. Това може да предизвика възпаление и да причини здравословни проблеми. Например храносмилателни проблеми, резистентност към отслабване, автоимунни разстройства, болки в ставите, депресия и хронична умора.“

Все още не се преподава в медицинските училища, така че е малко загадка, казва Гупта. Въпреки това, изследванията показват, че може да е свързано с лоша диета и може да доведе до затлъстяване и няколко заболявания. И е много често срещано.

Суприя Рао казва: „Синдромът на ленивите черва се признава все повече както в конвенционалните, така и в алтернативните медицински среди. Изследванията показват, че ленивите черва могат да засегнат до 30% от хората по света.“

Ленивите черва могат да причинят храносмилателни разстройства като газове, подуване, диария или симптоми на IBS (синдром на раздразнените черва). Други проблеми включват мозъчна мъгла, хранителни непоносимости и кожни проблеми като екзема или акне.

„Възпалителните храни като захар, алкохол и някои преработени храни могат да доведат до ленивите черва“, казва Гупта. „Ако имате хранителни непоносимости, те също могат да допринесат за възпалението.“ Тъй като диетата може да повлияе на здравето на червата, регистрираният диетолог Бианка Тамбурело, RDN, ни насочва към науката зад полезните и не толкова полезните храни за ленивите черва. Тя казва, че някои храни могат да имат лечебен ефект, докато други могат да влошат състоянието. Ето каква храна за лениви черва да приемате и каква да не приемате.

Храна за Лениви черва – 5-те най добри храни

Обикновено храните съдържат специфични хранителни вещества, които могат да помогнат за подобряване на бариерата на червата. Ето пет добри храни за лениви черва.

Храна за Лениви черва – Костен бульон

Хората извличат хранителни вещества от животински кости от хиляди години. Костният бульон се приготвя чрез бавно готвене на кости от пиле, крава или други животни, за да се направи богат бульон, пълен с колаген, витамини и минерали. „Костният бульон е лесен за стомаха и може да се консумира като напитка или в готвенето“, казва Тамбурело. „Аминокиселините, открити в костния бульон, защитават лигавицата на червата, балансират имунния отговор на тялото и имат противовъзпалителни ефекти. Колагенът в костния бульон също поддържа здравословната чревна лигавица.“

    Изследванията показват, че специфични аминокиселини (градивните елементи на протеините) като L-глутамин и аргинин могат да помогнат за оздравяване на лигавицата на червата. Костният бульон може да се закупи готов или да се приготви у дома. Опитайте тази рецепта за бульон от телешки кости, използвайки кости, които можете да купите в магазина.

    Храна за Лениви черва – Сьомга

    Тази мазна риба е хранителна мощ за много причини, но е особено полезна за лениви черва. Гупта отбелязва, че дефицитът на витамин D може да увеличи риска от лениви черва. Тя казва: „Достатъчният витамин D е от съществено значение за запазването на целостта на червата.“ Филе от 3 унции сьомга съдържа почти 2,5 грама L-глутамин, плюс много витамин D и А. Глутаминът е аминокиселина, известна с това, че помага на добрите бактерии в червата. Освен това, Тамбурело отбелязва, че „изследванията показват, че витамин А и витамин D, намиращи се в сьомгата и други мазни риби, могат да помогнат за укрепване на чревните стени и обратимост на симптомите на лениви черва.“

      Тя също отбелязва, че сьомгата е пълна с омега-3 мастни киселини, „които са добре известни със своите противовъзпалителни свойства“, казва тя.

      Храна за Лениви черва – Ферментирали храни

      Ферментацията е свързана с добрите бактерии. Полезните бактерии разграждат захарите в определени храни, за да ги ферментират. „Ферментиралите храни, като комбуча и кисело зеле, са пълни с пробиотици, здравословни бактерии за червата, които са от решаващо значение за възстановяване и поддържане на здравословни черва“, казва Тамбурело. „Пробиотиците балансират микробиома на червата, което е свързано с общото здраве на тялото и намаляване на възпаленията.“

        Изследванията показват, че пробиотичните или ферментирали храни могат да подобрят лигавицата на червата. Гупта се съгласява: „Пробиотиците помагат за поддържане целостта на лигавицата на червата.“ Тамбурело препоръчва да се консумират по една до две пробиотични храни дневно за подпомагане на здравето на червата. Ферментиралите храни включват кисело мляко, кефир и мисо, наред с други.

        Храна за Лениви черва – Гъби, спанак и моркови

        Докато зеленчуците като цяло са полезни за вас, някои съдържат специфични хранителни вещества, които помагат при различни състояния. Когато става въпрос за лениви черва, Тамбурело казва: „Гъбите, спанакът и морковите предлагат витамин D и витамин А, които могат да помогнат за оздравяване на увредените чревни стени и укрепване на имунната система.“

          Проучванията показват, че витамин D е важен за добрата функция на чревната бариера. Гупта препоръчва зеленчуци по още повече причини: „Диети, богати на разтворими и неразтворими влакнини, помагат за развитието на здрава слуз и поддържат редовното преминаване на храната през червата. Това означава, че трябва да консумирате достатъчно цели плодове и зеленчуци в диетата си.“ Гъбите, спанакът и морковите отговарят на тези критерии, предоставяйки витамин D и А и разтворими и неразтворими влакнини.

          Храна за Лениви черва – Боровинки, сладки череши и орехи

          Както зеленчуците, плодовете и ядките също са пълни с хранителни вещества. Те предлагат витамини, минерали, полифеноли (растителни съединения) и влакнини. Проучванията показват, че определени плодове и ядки, като боровинки, сладки череши и орехи, предлагат мощни полифеноли, които могат да укрепят чревната стена и да предотвратят ленивите черва. Освен това, полифенолите имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

            Гупта казва: „Храни, богати на полифеноли, могат да повлияят положително на чревния микробиом, като намалят пропускливостта на червата.“ Стремете се към диета, богата на растителни храни, като ядки, семена, зеленчуци и плодове, за да осигурите достатъчно от тези полезни растителни съединения.

            Храна за Лениви черва – 5-те най лоши храни

            Има някои храни, които могат да влошат синдрома на ленивите черва. Въпреки че всеки човек е различен, ето пет храни и напитки, които често са свързани с лениви черва.

            Алкохол

            Алкохолът не само вреди на черния дроб. Червата ви също могат да пострадат. Тамбурело казва: „Алкохолът дразни храносмилателния тракт и може да причини големи щети, като увеличи пропускливостта на червата, допринасяйки за лениви черва. Алкохолът също е известен с това, че оказва негативно влияние върху микробиома на червата, което също може да бъде свързано с лениви черва и общо лошо здраве на червата.“

              Старите проучвания показват, че алкохолът възпалява лигавицата на червата. Гупта съветва своите пациенти с лениви черва да ограничат консумацията на алкохол колкото е възможно повече. „Редовната употреба на алкохол допринася за възпалението и може да бъде тригер за лениви черва“, казва тя. Други проучвания показват, че злоупотребата с алкохол води до постоянно възпаление в червата.

              Прочети повече: 6-те най-вредни и 6-те най-полезни храни за стомаха

              Храна за Лениви черва

              Храни с високо съдържание на добавена захар

              Гупта предупреждава, че високият прием на добавена захар е възпалителен за тялото и може да доведе до лениви черва. Храни с високо съдържание на добавена захар, като печива, сладки напитки или бонбони, могат да бъдат свързани с възпаление. Всъщност проучванията показват, че високият прием на захар може да промени микробиома, да създаде метаболитна дисфункция и да увеличи хроничното възпаление, което потенциално води до метаболитни състояния и сърдечни заболявания.

                Тамбурело казва: „Храни с високо съдържание на добавена захар са известни с това, че предизвикват възпаление в тялото, което е свързано с лениви черва. Диета с високо съдържание на захар също вреди на здравите бактерии в червата и насърчава растежа на вредни бактерии.“ Тя препоръчва по-голямата част от диетата ви да се състои от цели храни.

                Силно преработени храни

                Проучванията показват, че консумацията на ултра-преработени храни може да промени микробиотата на червата и да увеличи пропускливостта на чревната бариера. Гупта казва: „Методите, използвани при индустриалната преработка на храни, могат да увеличат възпалението на червата и ленивите черва.“

                  Тамбурело препоръчва да се ограничат силно преработените меса и пържените храни, ако имате лениви черва. Тя казва: „По същия начин както добавената захар, те също са свързани с хронично възпаление.“ Тези храни също могат да влошат симптомите на стомашно-чревния тракт, предупреждава тя.

                  Изкуствени подсладители

                  Изкуствените и други несъдържащи калории подсладители помагат за намаляване на приема на захар, но могат да причинят проблеми при някои хора. Тамбурело казва: „Изкуствените подсладители не са за всеки. При някои хора с проблеми със стомашно-чревния тракт, те могат да причинят неприятни симптоми.“ Тя посочва захарните алкохоли в частност и казва, че те могат да бъдат свързани с дисбаланс на здравите и вредните бактерии в червата, както показват някои проучвания.

                    Други проучвания показват, че захаринът, стевията и сукралозата могат да променят микробиомата на червата при някои хора, като потенциално дори причиняват лениви черва. Докато много хора понасят добре несъдържащите калории подсладители, други могат да изпитат стомашно-чревни проблеми.

                    Млечни продукти

                    Млечните продукти, като сирене и мляко, са пълни с добра хранителна стойност. Те предлагат протеини, калций и разнообразие от витамини и минерали. Въпреки това, консумацията на млечни продукти може да предизвика възпаление при някои хора, особено при тези с лактозна непоносимост. Тамбурело казва: „Избягването на млечни продукти е обичайна практика за тези със стомашно-чревни състояния, защото те могат да влошат симптомите на лениви ечерва като подуване, газове и стомашни разстройства.“

                      Млечните продукти могат да бъдат проблемни за някои хора, но полезни за други. Има доказателства, че млечните продукти са полезни за микробиомата на червата, като увеличават полезните бактерии и намаляват вредните. Въпреки това, всеки човек е различен, затова говорете с вашия здравен специалист, ако имате проблеми с млечните продукти.

                      Зеофит Форте

                      64,60 лв.

                      В наличност

                      Влияе благоприятно върху храносмилането и поддържа нормални нива на стомашните киселини Подпомага минералния обмен, биохимичните показатели на кръвта, имунната система Предпазва клетките от оксидативен стрес Има силно детоксикиращ и укрепващ имунитета ефект Опаковка:100 g

                      В наличност

                      Примерен план за диета при лениви черва

                      Ако сте готови да дадете любов на червата си, погледнете нашето пример меню за лениви черва. Той е пълен с храни, които нашите експерти препоръчват за укрепване на чревната бариера.

                      Закуска: Опитайте тази рецепта за овесена каша с череши и орехи. Тя е пълна с полезни за червата влакнини; киселите череши и печените орехи ще поддържат чревната ви бариера. Сутрешна закуска: Смутито с кефир и боровинки е чудесно за пробиотичен тласък от кефира. Обяд: Тази супа с пилешко и нахут, приготвена чрез варене на пилешко с кости, е пълна с хранителни вещества, подобни на костния бульон. Следобедна закуска: Нашият хумус с печени цвекла в комбинация с вашите любими сурови зеленчуци е пълен с влакнини и полифеноли за щастливи черва. Вечеря: За бърза, но задоволителна вечеря, опитайте нашата рецепта за сьомга с кремообразна орзо с спанак и гъби. Тя е богата на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини, плюс витамини А и D, за да подобрите здравето на червата си.

                      Заключение

                      Старата фраза „Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството бъде твоята храна“ може да е вярна, когато става въпрос за синдром на ленивите черва. Яденето на диета, състояща се главно от хранителни цели храни, ще бъде ключът към подобряване на здравето на червата ви. И също толкова важно, ограничаването на алкохола, добавената захар и силно преработените храни може да ви помогне да се чувствате най-добре.

                      Picture of Петя Василева

                      Петя Василева

                      Вашият коментар

                      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

                      Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

                      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

                      Харесваш статиите ни? Абонирай се!

                      Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

                      Безплатни доставки

                      На всички поръчки над 100.00 лева

                      Връщане спрямо ЗЗП

                      При проблем ще върнем пратката Ви

                      Високо качество

                      Предлагаме само качествени продукти

                      100% Сигурност на данните

                      Грижим се за Вашите лични данни