Шумовото замърсяване – как влияе на организма ни?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В днешната статията ще се запознаем с шумовото замърсяване и как то се превръща в сериозен проблем както за опазването на околната среда, така и за здравето на човешкия организъм.

Какво представлява шумовото замърсяване?

Шумовото замърсяване се превръща във все по-голям проблем навсякъде в Европа, а много хора може би не са наясно с неговото въздействие върху здравето им.

Дългосрочното излагане на шум може да причини различни ефекти върху здравето, включително раздразнение, смущения в съня, отрицателно въздействие върху сърдечносъдовата система и метаболизма, както и увреждане на познавателните способности при децата.

Много хора не осъзнават, че шумовото замърсяване е важен проблем, който оказва въздействие върху здравето на човека, включително върху собственото им. Разбира се, има много повече случаи на преждевременна смърт, причинена от замърсяване на въздуха, отколкото от шум. Шумът обаче има по-голямо въздействие върху показателите, свързани с качеството на живота и психичното здраве.

Високите нива на шума могат да влияят на кръвоносната система у хората и да повишат риска от исхемична болест на сърцето.

Влиянието на шумовото замърсяване върху здравето ни?

Най-сериозните директни рискове за здравето са замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване, особено в големите градове. В дългосрочен план промяната на климата поражда огромна заплаха за нашия начин на живот. Това включва внезапна загуба на човешки животи поради необичайни горещини, горски пожари и наводнения, както и по-дългосрочни заплахи за производството на храна поради промени в метеорологичните модели. Също така ставаме свидетели на промени в разпространението на заразни болести, тъй като насекомите-преносители се придвижват на север със затоплянето на климата. Знаем също, че определени химикали са опасни за здравето.

При продължително излагане на шум е установено, че той влияе на почти всички органи и системи на човешкия организъм, и оказва вредното си въздействие, като причинява:

  • Нервна преумора, психични смущения в паметта, раздразнителност;
  • Усилен тонус, който може да доведе до редица сърдечни прояви;
  • Изменения в сърдечния ритъм и промени, които водят до повишаване на артериалното налягане;
  • Проблеми при респираторния ритъм;
  • Изменение на количеството на кръвната захар, повишаване на основната обмяна, задържане на вода в организма.

Въздействието на нивата на шума се разделят на следните групи:

  • Шум, чието ниво е над 120 dB се счита, че поврежда слуховите органи;
  • Шум с ниво 100 – 120 dB за ниските честоти и 80 – 90 dB за средните и високите честоти може да предизвика необратими изменения в органите на слуха и при трайно излагане да доведе до болестно състояние;
  • Шум с ниво 50 – 80 dB затруднява разбираемостта на говора;
  • Шум с нива около 50 – 60 dB, оказват вредно влияние върху нервната система на човека и смущават неговия труд и почивка.

Основният източник на шум у нас продължава да бъде изключително натовареният автомобилен трафик

Причина за шумовото замърсяване е и липсата на обходни маршрути за транзитно преминаващите транспортни средства.

Други фактори, допринасящи за наднормените нива на шум у нас, са минималните разстояния между сградите и пътните платна, липсата на достатъчно места за паркиране, както и недостатъчното поставяне на шумоизолиращи пана.

Шумът в околната среда е не само източник на дразнение, но е свързван с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт.

Избягвайте импулсивните шумове

Това са тези с много кратка продължителност, но в много висока интензивност, например изстрели на оръжие, фойерверки и др.

Стойте възможно по-далеч от източници на шум, като говорители, тонколони в нощни клубове и концертни зали.

Тапи за уши

Използвайте предпазни тапи, ако работите в шумова среда или попаднете в ситуация със силно шумово замърсяване. Това е важно и при практикуване на определени видове спортове, като стрелба, лов, когато е задължително да се използват професионални предпазители, предназначени за тази цел.

Не слушайте музика със слушалки за повече от един час на ден и ограничете силата на звука до 60%. Това е особено важно за подрастващите и младото поколение. Счита се, че те са сериозно застрашени при достигане на 40-годишна възраст да имат степен на увреждане на слуха, предвид урбанизацията и високите нива на шумово замърсяване в съвремието ни.

Шумът оказва въздействие върху:

  •  централната нервна система – преумора, смущения в психиката и паметта, главоболие, нарушен сън, увреждане на слуха, раздразнителност, смущения в цветоусещането, нарушения при оценката на разстояния;
  •  вегетативната нервна система – усилен съдов тонус, циркулаторни прояви;
  •  сърдечно-съдовата система – повишено кръвно налягане, нарушен сърдечен ритъм;
  •  дихателната система – ускорено и повърхностно дишане;
  •  храносмилателната система – забавено преминаване на храната през храносмилателните органи, различни по вид и степен увреждания на стомаха;
  •  ендокринната система – промени в количеството на кръвната захар, повишаване на основната обмяна, задържане на вода в организма;
  • слуха – при над 80 dB настъпва невъзвратимо увреждане на слуховия орган, а при над 120 dB – пълна глухота, която понякога настъпва изведнъж.

Как да се преборим с шума?

  •  да говорим тихо;
  •  да избягваме продължителния престой в дискотеките;
  •  да не натискаме клаксона и да не форсираме двигателя без нужда, да не усилваме звука на стереоуредбата;
  •  автомобилите да са технически изправни, а в населените места да се движат с по-ниска скорост;
  •  трафикът на тежкотоварни автомобили да се изнесе извън населените места;
  •  да се поддържат пътните настилки;
  • да се абсорбира транспортния шум чрез озеленяване с подходящи видове храсти и дървета, разположени шахматно.

В заключение

Живеем в свят, в който е почти невъзможно да избегнем шумовото замърсяване. Урбанизацията го налага и пред хората стои предизвикателството да се справим с този проблем. Броят на хората, изложени на вредни нива на шум, е по-вероятно да бъде намален чрез прилагане не на отделни мерки, а по-скоро на комбинация от различни мерки, включително технологични подобрения, амбициозни политики по отношение на шума, по-добро планиране на градската среда и инфраструктурата и промени в поведението на хората.  Нека не го избягваме и не го превръщаме в част от нас!!!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни