Гликемичен индекс и товар, Алкални и Киселинни храниж- “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Все по-харесвана напоследък е рубриката „Образователен здравен университет“ в рамките на предаването „Академия Здравитал“. Тук ще обърнем внимание на гликемичния индекс и товар, тяхната роля по отношение на храненето, особено при захарен диабет. В човешкото тяло има около 75 процента вода, основно тя се намира в кръвта, лимфата, във вътре и извън-клетъчното пространство. Водната среда и хомеостазата в организма е в равновесие с една постоянна киселинност, стойност на PH (потенциален водород).

За вътрешната среда на тялото потенциалният водород се движи около 7-7,4. Иначе PH е в рамките на 1-14. Показател под седем, колкото повече отива към единица – говорим за кисела среда, а приближаващите цифри до 14 – индикират за алкална среда. Организма има много силни буферни механизми за регулация на киселинността на вътрешната среда, всичко зависи от консумираните храна и напитки. Това може да бъде проверено скринингово от всеки, в аптеките има ленти за урина и слюнка. От изброените елементи урината е с по-висока киселинност.

Гликемичен индекс: Подходящи и вредни храни

вредни храни

Дали една храна е алкална е възможно да се разбере по елементите и електролитите, които приемаме. Най-алкализиращи са калий, натрий, магнезий, калций, донякъде желязото. Киселинно-образуващи са фосфор, сяра, йод, хлор, манган, тежки метали. Много тежки заболявания като рак, захарен диабет, други метаболитни проблеми, камъни в бъбреците, обикновено възникват в кисела среда.

Сред най-вредните неща биват: алкохола, бързите храни, закуски, пържени картофи, сандвичи, газирани напитки, бира, кафе, тютюн, кофеин, фъстъци, торти, сладкиши, захар, всички видове меса, яйца в големи количества, краве масло, свинска мас, маргарин, сметана, бял хляб, рафинирани брашна. Ако човек има язва, гастрит, той трябва да внимава с месото на рибите. Неутрални мазнини са някой млека, студено пресован зехтин, авокадо, кокосово масло, памуково семе, слънчогледово олио.

Какво трябва да знаем за въглехидратите?

За най-препоръчителни консумирани алкални продукти отбелязваме плодовете (ябълка, лимони, диня, пъпеш, тиква, малини, боровинки, манго, кайсия, кисело грозде, сливи, сушени плодове и др.) и зеленчуците (краставица, домат), лук, чесън, червени чушки, пипер, минералната вода (важно е какви йони има в нея). Добавяме още боб, цвекло, моркови, зелен фасул, спанак, соя, фурмите, бадеми, кашу, маруля, нар, карфиол, пресни картофи, броколи, брюкселско зеле, целина, червен пипер.

Симптоми при подкиселяване

  • необяснима отпадналост рано сутрин;
  • лесна раздразнителност;
  • лош дъх, инфекции в устната кухина;
  • влошено състояние на кожата – прекалено мазна или твърде суха;
  • затруднена концентрация, загуба на мисъл, възможност за запаметяване, особено за близки събития;
  • затруднени храносмилане;
  • болки по цялото тяло и мускулите;
  • потене при най-малкото физическо усилие или стрес;
  • лош сън, често будене.

Гликемичен индекс (GI)

Гликемичен индекс

Когато човек има захарен диабет или е в преддиабетно състояние, задължително трябва да яде храни, които имат нисък (GI). Гликемичен индекс  е показател затова кой продукт колко бързо повишава кръвната захар. Като критерий за бързото увеличаване на милимоловете е глюкозата (проста захар, монозахарид). След като човек хапне една лъжица бяла захар или нещо сладко, кръвната захар се покачва много бързо, защото при изброените неща индексът е висок. Пикът на повишението е около 45-тата минута, а стабилизирането идва приблизително след час и половина, два. Всички храни с висок GI след това могат да понижат диабетните показатели под референтната стойност, заради факта, че предизвикват рязко секретиране на инсулин от панкреаса. Когато хормонът не може да вкара глюкозата в клетката, това уврежда съдовете и тъканите. При продуктите с нисък гликемичен индекс варирането на кръвната захар е по-плавно, процесът не е краен.

Стойностите биват разделени в три категории:

  • ниски – под 55 единици – плодове, зеленчуци, пълнозърнести спагети, макарони, соево мляко, леща;
  • средни – от 55 до 69 единици – стафиди, пълнозърнест хляб;
  • високи – над 70 – снаксове, бял хляб, ориз и други, пчелен мед, бял ориз, печени картофи, франзела.

Ако приемем, че глюкозата е 100 единици GI близките до нея храни, каквито са всички сладки, повишават рязко изръсването на инсулин от панкреаса.

Гликемичен товар

Той се изчислява като към гликемичния индекс прибавим количеството въглехидрати (без фибрите) в съответна единица продукт. Обединява качествените и количествените характеристики. За една единица считаме нивото на повишение на захарта след приет 1 грам глюкоза. Тук също има три разделения: 10 единици и по малко – са ниските категории; от 11 до 19 – средните, а от 20 нагоре – високите.

Колкото по-голям е товарът, толкова повече захари има. За пример тук даваме динята. Тя е с висок GI, но има гликемичен товар, защото в единица от плода има понижена проста захар. При поничка, поръсена с пудра захар и двата показателя биват повишени.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни