Зелен чай (Camellia sinensis)

Народни наименования: Пъчен чай, Драголюбец 
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
zelen-chay-zdravital

Съдържание за Зелен чай (Camellia sinensis)

Информация за билка

Зеленият чай се произвежда от листата на растението Camellia sinensis. При получаването тези листа не са ферментирали. Напитката съдържа висока концентрация на полифеноли. Като цяло чаят е втората най-разпространена напитка в световен мащаб, след водата. За да запази антиоксидантното си съдържание и богатите вещества, продуктът бива преработван, посредством сушене с пара. До този момент не са широко известни български народни наименования на натуралната съставка. Някъде може да бъде обозначен чрез името на растението, от което произхожда – Camellia sinensis.

Днес са познати много сортове зелен чай, всеки от които с различни вкусове и аромати. Той се използва повече от четири хиляди години, като вид лекарствено средство. Традиционната източна медицина го приема за лек, както на физическото, така и на психическото здраве. А съвременната методика „вижда в него“ възможност за превенция, спрямо ракови заболявания и Алцхаймер.

Съдържание за Зелен чай (Camellia sinensis)

Какъв е биохимичния състав на билката Зелен чай (Camellia sinensis)

Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

  • Епигалокатехин-3-галатът (EGCG);
  • Теанин;
  • Кофеин;
  • Флавоноиди – Кверцетин, каемферол и рутин;
  • Витамини – Витамин С, Е;
  • Минерали – Калций, желязо, магнезий, мед, калий и други;

Къде расте билката Зелен чай (Camellia sinensis)

Счита се, че продуктът първоначално е бил открит в Китай. В последствие стартира широкото му приложение и в други азиатски държави – Япония, Тайван, Южна Корея и други. Развитието му стига до Северна Америка и Европа, а в днешно време – почти до целия свят. Всеки от съответните региони придава уникален вкус на билката, което се дължи на различните почви, климат, начин на обработване на листата.

Кои части на билката Зелен чай (Camellia sinensis) са най-полезни?

  • Млади листа и връхчета – Те съдържат в най-голямо количество полезни катехини и други антиоксиданти; Чаените листа предотвратяват кръвоизливи в белите дробове. Усилват натрупването на витамин С във всеки орган;
  • Цветовете и стъблата – Служат за приготовление на специални видове зелен чай.

Кога е най-добре да се бере Зелен чай (Camellia sinensis)?

За производство на зелен чай се използват нежни листа и крачета от чайното растение Camellia sinensis. Тези листа е най-добре да се събират през пролетта или лятото. Тогава растението е на върха на своя растежен цикъл. Летният период би могъл леко да понижи качеството, заради завишените температури и влажност. През останалата част от годината набавянето на продукта също е възможно, но не е препоръчително, тъй като тогава листата и връхчетата стават по-твърди. При засаждането на зеления чай е важно да се прецени точно местоположение, защото той има нужда от изцяло слънчева светлина или поне полусенчести места.

Интересни истории, митове и легенди за Зелен чай (Camellia sinensis)

  • Историята на Дарджилинг – Според легендата, през 1841 година британският генерал Лойд забелязва, че върхът на хълма „Darjeeling“ в Индия е подходящ за отглеждане на чай. Той дава на местните семейства семена от растението на „Camellia sinensis“ и те започват да отглеждат продукта. Така започва да се развива тази индустрия в региона;
  • Легендата на монаха Лу Ю – Историята разказва, че през 8 век китайският монах Лу Ю случайно открива зеления чай. Един ден, докато кипи вода в горещо изворче, лист от близка растителност пада в котлона. Монахът забелязва, че водата е станала по-зелена и ароматна и решава да опита напитката. Така открива зеления чай и започва да го разпространява;
  • Легендата на „Кунг Фу Ча“ – Това е техника на приготвяне на зеления чай, която е развита в Китай. Според информациите тази техника е била изобретена от монасите на Шаолинския манастир през 13 век. Монасите са търсили начин да съхранят здравето и енергията си, за да могат да продължат да тренират. Те са открили, че напитката им помага да се концентрират и да останат бодри през целия ден

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Зелен чай (Camellia sinensis)

Полезни действия на билката Зелен чай (Camellia sinensis)

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Зелен чай (Camellia sinensis).

  • Антиоксидантни свойства – Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които помагат да се намалят свободните радикали в тялото и да се защитят клетките от увреждане. Това може да помогне за предотвратяване на диабет, инфаркт, инсулт и др.;
  • Подсилва зрението – Източник е на лутеин и зеаксантин. Зеаксантинът е мастно-разтворимо вещество, което неутрализира молекулите на свободните радикали преди те да увредят ретината или замъглят очните лещи.
  • Подобрява метаболизма – Зеленият чай може да увеличи скоростта на метаболизма, като ускорява процеса на изгаряне на мазнини. Това подобрява физическата форма;
  • Стимулира мозъчната функция – Продуктът съдържа кофеин и L-теанин, които стимулират мозъчната функция, като подсилват концентрацията, паметта и реакциите;
  • Помага за здравето на сърцето – Зеленият чай действа за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол в кръвта. Този вид холестерол е пряко свързан със сърдечно-съдовите заболявания. Чаят регулира кръвното налягане и балансира кръвната захар;Грижи се за имунната система – Укрепва имунната система, като подобрява функциите на белите кръвни клетки и намалява риска от инфекции и болести;
  • Позитивен ефект върху устната кухина – Заздравява зъбите и редуцира риска от кариеси, заради антибактериалните възможности;
  • Има подмладяващ ефект – Вътрешен прием на олигомерни проантоцианидини помага да се забавят процесите на стареене;
  • Превенция срещу косопад – Катехините помагат да бъде блокиран дихидротестостеронът, а други съставки стимулират космените клетки;
  • Действия срещу рак – Полифенолите спират растежа на злокачествените ракови клетки;
  • Позитивен ефект върху кожата – Според някой изследвания активира ген, регулиращ клетъчния жизнен цикъл. Облекчава възпалителни състояния на кожата – сърбежи, зачервявания, лющене, изсушаване.

Възможни нежелани реакции от приема на Зелен чай (Camellia sinensis)

Въпреки, че е известен с множеството си лечебни ползи, зеленият чай може да доведе до някой нежелани последствия, особено, ако се прекали с неговата употреба. Сред тях са:

  • Кафеинова непоносимост – Зеленият чай съдържа кофеин, който може да предизвика главоболие, дрожене, нервност и др.;
  • Проблеми с храносмилането – Голямото количество канелени киселини в зеления чай е възможно да доведат до стомашни проблеми като гадене, диария и стомашни болки;
  • Алергични реакции – Възможни са нежелани реакции, водещи до кожни обриви;
  • Взаимодействия с лекарства – Зеленият чай може да взаимодейства със някои лекарства, включително антидепресанти и да подсили твърде много техния ефект.

Статии за билката Зелен чай (Camellia sinensis)

Продукти с Зелен чай (Camellia sinensis)

Статии за билката Зелен чай (Camellia sinensis)

Надяваме се информацията за Зелен чай (Camellia sinensis) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

[wpdreams_ajaxsearchlite]
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни