Лимонова Вода: Полезно ли е да започваме деня си с лимонова вода?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Дори и най-малките промени в ежедневието ви могат да имат голямо въздействие върху здравето ви. Например, започнете деня си с лимонова вода.

Разбира се, всички знаем ползите от пиенето на вода (и много от нея) през целия ден. Сутрин обаче тялото ви има още по-голяма нужда от вода. След сън тялото ви е дехидратирано, така че една свежа чаша вода е отличен начин да започнете деня си. Но има ли допълнителни здравословни ползи от пиенето на лимонова вода всеки ден?

Регистрираният диетолог Джулия Цумпано, RD, LD, обяснява защо трябва да обмислите възприемането на този супер лесен навик.

Полезна ли е лимоновата вода за вас? Да, лимоновата вода определено има своите ползи. Това е добър начин да включите витамин C и антиоксиданти в ежедневната си диета. Лимоновият сок е естествен аромат за вашите напитки, вместо да разчитате на захар или ароматизатори.

Лимоновата вода е с ниско съдържание на калории и богата на витамини и хранителни вещества. Чаша лимонова вода с 48 грама лимонов сок (изцеден от един цял лимон) съдържа:

  • 11 калории.
  • 18.6 мг витамин C (21% от дневната доза).

Има ли недостатъци? Не наистина. Но един малък риск от постоянното пиене на лимонова вода е увреждането на емайла на зъбите ви. Това е заради лимонената киселина, която е в изобилие в лимоните. Ако искате да се предпазите, пийте лимоновата вода през сламка, за да защитите зъбите си.

Макар че започването на деня с лимонова вода е здравословен навик, то не е лек за всичко. Може би сте чували за така нареченото лимоново прочистване, при което пиете смес от лимон и джинджифил като начин за отслабване. Тази нездравословна диета включва пиенето само на лимонова смес в продължение на една до три седмици без никаква твърда храна — което не се препоръчва и не е правилен подход за отслабване.

Защо трябва да пиете лимонова вода сутрин?

Можете да пиете лимонова вода по всяко време, но много хора предпочитат сутрин. Това е добър начин да хидратирате тялото си веднага след събуждане. Освен това лимонът увеличава приема на витамин C, преди да започнете деня си.

Тъй като лимонът може да има ползи за храносмилателната система, е добре да се пие на празен стомах.

Ползите за здравето от лимоновата вода

Освен че ви осигурява лесен сутрешен ритуал, пиенето на лимонова вода може също:

  • Да подпомага храносмилането: Киселините помагат за разграждането на храната — затова има толкова много от тях в стомаха ни. Киселината в лимоните може да бъде особено полезна за допълване на стомашните киселини, които с възрастта намаляват.
  • Да ви помогне да останете хидратирани: Повечето от нас не пият достатъчно вода. Ежедневният навик за пиене на лимонова вода е лесен начин да започнете деня си правилно. Как да разберете дали пиете достатъчно вода? Урината ви е почти прозрачна.
  • Превенция на бъбречни камъни: Свикването с пиенето на лимонова вода може също да помогне на бъбреците ви. Лимонената киселина в лимоните блокира образуването на бъбречни камъни и дори може да разруши по-малките камъни, преди да започнат да се образуват.

Прочети повече: 15 здравословни навика, които всяка жена трябва да прилага

Лимонова Вода: Полезно ли е да започваме деня си с лимонова вода?

Според Националната фондация за бъбреците, смесването на 4 унции лимонов сок с вода е отличен начин да помогнете за предотвратяване на бъбречни камъни. Просто не разчитайте само на лимоновата вода за това — не забравяйте да следвате и другите препоръки на здравния си специалист.

  • Подходящо за отслабване: Разбира се, можете да получите витамин C от чаша портокалов сок сутрин, но замяната му с лимонова вода е добра алтернатива, ако се опитвате да отслабнете. Така просто пиете основното — лимон и вода — без захари, допълнителни калории или добавки.
  • Осигурява антиоксидантен тласък: Цитрусовите плодове като лимоните са известни с високите нива на витамин C. Този витамин действа като антиоксидант, който предпазва клетките в тялото ви от заболявания. По същия начин, по който може да разчитате на чаша топъл лимонов чай, когато сте болни, ежедневната чаша лимонова вода може да помогне на тялото ви да се предпази от болести още преди да се разболеете.

Как да направите лимонова вода

Ще ви трябва лимон и вода. Препоръчително е да използвате леко топла или стайна температура на водата, тъй като това помага за извличането на витамин C.

Ето как да си направите лимонова вода сутрин:

  • Използвайте пресни лимони. Вземете половин лимон и го изцедете в 8 унции вода.
  • Уверете се, че водата е топла или със стайна температура.
  • Ако е твърде кисела, добавете други натурални овкусители, ако искате да балансирате вкуса. Опитайте с мента, джинджифил или куркума. Или използвайте 12 унции вода вместо 8 унции, за да намалите интензивността на лимоновия вкус. Избягвайте захари или подсладители.

Заключение

Лимоновата вода може да бъде освежаващо допълнение към сутрешната ви рутина. С витамин C и хидратация, чаша лимонова вода на ден може да бъде чудесен тласък за здравето ви.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни