Слънчево увреждане на коста: Най-добрите начини да защитите косата

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Слънцезащитните кремове, шапките и шаловете са само част от опциите за предпазване на косата от слънчево увреждане от вредните UV-лъчи през горещите месеци. В следващите редове ще разберем как слънцето може да увреди външната телесна обвивка на хората

Всички знаем колко е важно да нанасяме слънцезащитни продукти през горещите, дълги летни дни, за да предотвратим увреждане на кожата. Но знаете ли, че слънцето може да увреди и косата ви? „Увреждането от слънцето може да се прояви под формата на обезцветяване, сухи и чупливи кичури, начупени или нацепени краища, изтъняване и къдрене“ – казва дерматологът доктор Уилма Бергфелд. Всъщност увреждането от слънцето може да се случи на повечето типове коса, но има начини да запазите кичурите и скалпа си защитени.

Как слънцето може да увреди косата?

Увреждането на косата от слънцето е реално. „Ако косата ви е била изложена продължително време на слънце, UVA и UVB лъчите могат да повредят външната обвивка на кичура, наречена кутикула“ – споделя д-р Бергфелд. Сега ще разберем по какъв начин слънцето уврежда косата:

Слънчево увреждане може да направи косата суха, чуплива и хвърчаща

Както прекомерната употреба на сешоар (в зависимост от вида на косата) може да причини значителни щети, това се отнася и слънчевите лъчи. Ако забележите, че косата ви започва да изглежда суха, къдрава или чуплива, това може да е знак, че е повредена. Продължителната топлина и сухота има вариант да причинят повече накъсвания и разцепени краища с течение на времето. Можете да разпознаете увредената от слънцето коса по начина, по който виждате как реагира на нормалното стилизиране. Според доктор Бергфелд увредената коса изглежда суха на вид и на усещане, не се поддава на управление и не поддържа къдрици или прическа.

Слънчево увреждане може да промени цвета на косата и да доведе до преждевременно побеляване

В зависимост от вашия тип коса тропическият климат може да доведе до по-малко светли кичури. Дори без боядисване цветът се променя. Това е още един знак, че косата страда от слънчевата топлина. „Слънчевите лъчи действат много като белина върху косата“, обяснява д-р Бергфелд. „Белината реагира с меланина в косата и премахва цвета в необратима химическа реакция. Белината също уврежда кутикулата на косъма и протеина, който се нарича кератин. Значителните топлинни увреждания от слънцето могат да ускорят процеса на посивяване и побеляване.

Прочети повече: Мазна Коса – ПРИЧИНИ И РЕШЕНИЕ

Слънчево увреждане

Дали някой типове коса са по-уязвими на слънчево увреждане?

Въпреки че всякакъв вид коса е предразположена към увреждане, по-предразположени са фините или светлите. Затова доктор Бергфелд споделя: „Тази по-фина, по-светла коса няма дебелината или пигмента, който може да я предпази от слънчевите лъчи, докато по-тъмната, по-груба коса обикновено е по-мазна и нейната дебелина, по-тъмен цвят и мазно покритие помагат за защитата й. Вашата коса също е по-крехка и по-податлива на увреждане от слънцето, ако имате тънка, плоска или плътно навита коса.“

Горещите преси или ролки, хлорираната вода в плувните басейни или изсветляването на косата могат да я направят по-уязвима към топлина и слънце. Всичко това уврежда протеина на косата (кератин). Освен това увреденият протеин позволява на слънцето и топлината да проникнат по-лесно в косата и това да доведе до по-крехки кичури.

Дали слънцезащитният крем за коса е добър начин за справяне със слънчево увреждане?

Как работи слънцезащитният крем за коса?

Продуктът действа, като образува защитна бариера върху повърхността на косата. Тази бариера изгражда защита от вредните ултравиолетови (UV) лъчи на слънцето. Активните съставки в слънцезащитните продукти за коса обикновено включват UV филтри, като авобензон, октиноксат и цинков оксид, които действат чрез абсорбиране или отразяване на ултравиолетовата радиация. Важно да се отбележи, че слънцезащитният крем за коса действа по различен начин от същите продукти за кожа. Тъй като косата ни технически е изградена от мъртви кожни клетки, тя няма същата реакция на увреждане от слънцето, като външната телесна обвивка – видимо зачервяване, пареща болка, лющене и др. Слънцезащитният крем за коса се фокусира върху защитата на кутикулата, като създава буфер между нея и слънчевите лъчи.

Може ли да се нанася слънцезащитен крем за коса върху скалпа?

Важно е да се отбележи, че скалпът ни се нуждае от по-силна защита от слънцето. Слънчево изгаряне на скалпа звучи необичайно, но горната част на главата е една от най-предразположените към слънчево изгаряне области по тялото. Не винаги хората мислят как да предпазят точно тази зона. Тъй като участъкът на скалпа е част от кожата, е добре да нанасяте обикновен SPF продукт (лосион или спрей), който предотвратява увреждането на клетките от UV лъчите. Няма да навреди, ако нанасяте спрей за слънцезащитен крем за коса и върху скалпа. Има специални спрейове или балсами, които можете да получите, които могат да предпазят анатомичната област, но да оставят косата по-малко варовита или мазна. Добри варианти са минералните или прахообразните слънцезащитни кремове.

Как се прилага слънцезащитен крем за коса?

Слънцезащитният крем за коса обикновено се предлага в бутилка със спрей, който можете да нанесете след оформяне или разресване на косата. Сред подходящите стъпки са:

  1. Предварително изчистване и изсушаване на косата. Можете да нанесете слънцезащитния крем преди или след оформянето;
  2. Разклатете добре бутилката, преди да я използвате, за да сте сигурни, че продуктът е добре смесен;
  3. Дръжте бутилката на приблизително 15 сантиметра от косата и напръскайте равномерно. Отделете допълнително време за горната част на главата (където косата се разделя на части), защото тази зона е най-незащитена от слънцето;
  4. Използвайте пръсти или гребен, за да разпределите продукта в цялата коса, покривайки всички зони;
  5. Оставете крема да изсъхне напълно, преди да се изложите на слънце.

Допълнителни начини за защита на косата

Независимо дали използвате специален крем за коса или не, покриването на главата през горещи и слънчеви дни е най-добрата защита срещу слънчевите лъчи. Другите подходи за справяне с проблема включват:

  • Увиване на шал около косата, носене на шапка с широка периферия или използване на чадър;
  • Излизане рано или късно през деня;
  • Ако плувате в хлориран басейн, носете шапка за плуване или вдигнете косата си на висок кок, за защита от намокряне. Ако намокрите косата си, не забравяйте да изплакнете водата от басейна (в него има вредни химикали).
Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни