Защо слънцето ви уморява? Ето 7 причини

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Топлите летни дни са предназначени за почивка на открито. Слънчевата светлина може да бъде ободряваща, но прекарването на дълго време на слънце — дори ако просто отпивате студен чай, наслаждавайки се на книга на плажа — може да ви накара да се прозяете и да искате да подремнете. Защо слънцето ви уморява и възможно ли е това?

Защо слънцето ви уморява и възможно ли е това?

„По-скоро вината е в жегата“, казва терапевтът Матю Баджет, доктор по медицина. „Тялото ви трябва да работи по-усилено, за да ви охлади.“

Активността ви на открито и количеството вода, което пиете, също влияят на енергията ви.

7 причини защо слънцето ви уморява

Доктор Баджет споделя много причини, поради които слънцето ви уморява, и обяснява какво можете да направите, за да бъдете по-бодри на открито.

Тялото ви се опитва да се охлади

Независимо дали е студено или горещо навън, тялото ви постоянно работи, за да поддържа нормална температура. Когато температурите се повишават през лятото, изпотяването е основният начин за охлаждане на тялото. Изпотяването може да изглежда пасивно, но тялото ви усилено работи, за да произвежда пот.„Честотата на сърдечния ритъм и метаболизма се увеличават, когато се потите“, казва доктор Баджет.Вашият метаболизъм използва калории от храни и напитки, за да поддържа функции като дишане и кръвообращение. Когато ви е горещо, кръвоносните съдове се разширяват и изпращат повече кръв към повърхността на кожата.Този процес, наречен вазодилатация, позволява на топлата кръв да се охлади, докато преминава близо до повърхността на кожата. Вазодилатацията също обяснява защо лицето ви става зачервено, когато ви е горещо.

Влажността

Жегата плюс влажността са двойни крадци на енергия.„Чувствате се по-прохладно, когато капките пот се изпаряват от кожата ви“, казва доктор Баджет. „Но в влажни климатични условия въздухът вече е наситен с водни капки. Потта се изпарява по-бавно, така че сърцето и тялото ви трябва да работят още по-усилено, за да ви охладят.“

Недостатъчно пиене на вода

Цялата тази пот, която капе от тялото ви, е признак, че губите много течности. Ако не пиете достатъчно вода, може да се обезводните. Умора (изтощение), както и увеличена жажда, главоболие и редки уринирания са признаци на обезводняване.Обезводняването също води до спад на кръвното налягане.„Чувствате се уморени, защото по-малко кръв стига до мозъка и органите ви“, казва доктор Баджет.

Неподходящи напитки

Лесно е да изпиете едно, две или повече ледени алкохолни напитки в горещ ден. Но смесицата от алкохол и лятна жега може да доведе до обезводняване, умора и други опасности.„Алкохолът е диуретик. Той ви кара да уринирате по-често, така че губите течности“, обяснява доктор Баджет. „Също така по-малко вероятно е да забележите, че прегрявате, когато пиете алкохол. Той също е вазодилататор, така че още по-малко кръв стига до мозъка.“

Нездравословно хранене

Сладкият студен чай, сладоледът и солените закуски са по-вкусни през лятото. Въпреки че няма нищо лошо в тези храни в умерени количества, те не съдържат необходимите хранителни вещества за вашето тяло. Вместо това ще изпитате резки покачвания и спадове в нивата на кръвната захар, което може да предизвика желание за дрямка след временен прилив на енергия.

Слънчеви изгаряния

Дори при използване на слънцезащитен крем, мощните ултравиолетови (UV) лъчи на слънцето все още влияят на кожата ви. Излагането на сутрешна UV светлина е ободряващо и помага да се събудим всяка сутрин. Но прекомерното излагане на слънце може да доведе до слънчеви изгаряния.„Слънчевите изгаряния повишават телесната температура и изискват енергия за заздравяване“, отбелязва доктор Баджет.Силно изгорялата кожа има затруднения с задържането на влага, което влияе на изпотяването и увеличава риска от обезводняване.

Следобеден спад на енергията

Много хора се чувстват уморени след обяд — известният следобеден спад. Това време съвпада с най-ярката слънчева светлина.„Вашият естествен циркаден ритъм ви кара да се чувствате уморени между 13:00 и 15:00“, споделя доктор Баджет. „Това е една от причините, поради която сиестите или следобедните дрямки са популярни в някои европейски и средиземноморски страни.“

Прочети повече: Синдромът ACHOO – защо слънцето ни кара да кихаме

Защо слънцето ви уморява

Умора или топлинно изтощение?

Въпреки че може да се чувствате уморени след ден на слънце, умората от слънцето обикновено не е опасна за здравето. Но заболяванията, причинени от жега, като топлинно изтощение и топлинен удар, могат да бъдат опасни.

Топлинното изтощение причинява изключителна умора, както и други симптоми като мускулни крампи, гадене и главоболие.

„Тези симптоми показват, че тялото ви работи твърде усърдно, за да поддържа нормална телесна температура“, казва доктор Баджет.

Ако не се охладите скоро — като влезете в климатизирана сграда, вземете студен душ или поставите хладна кърпа на челото или задната част на врата — може да развиете топлинен удар.

Това сериозно състояние възниква, когато телесната ви температура надвиши 40 градуса по Целзий. Топлинният удар може да бъде животозастрашаващ, като води до мозъчни увреждания и отказ на органите.

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако вие или някой около вас проявява признаци на топлинен удар:

  • Объркване, замаяност или припадък.
  • Ускорен сърдечен ритъм и дишане.
  • Гадене и повръщане.
  • Кожа, която е суха (без пот), бледа или зачервена.

5 стъпки за поддържане на енергията на слънце

Тези съвети ще ви помогнат да бъдете по-енергични и да се наслаждавате на слънчевите дни:

  1. Борете се с умората с храни, съдържащи електролити, като диня и банани.
  2. Предотвратете обезводняването, като пиете вода, напитки с електролити или плодови напитки.
  3. Търсете сянка под дървета, палатки и чадъри.
  4. Направете кратка дрямка (5-10 минути), най-добре в помещение с климатик.
  5. Нанасяйте слънцезащитен крем, за да се предпазите от слънчеви изгаряния и да намалите риска от рак на кожата.

Чувството на умора след престой на слънце не е необичайно. Важно е обаче да се вслушвате в тялото си, особено при работа или спорт в жега. Ако забележите признаци на обезводняване или топлинно заболяване, намерете прохладно място за почивка и пийте повече вода.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни