Синдромът ACHOO – защо слънцето ни кара да кихаме

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Многократното кихане през лятото едва ли е част от нечии желания, но за някои хора е неизбежно. Те не могат да спрат да кихат при излагане на ярко слънце, и обикновено кихането им продължава дълго. Това състояние, известно като синдромът ACHOO (Autosomal Dominant Compelling Helioopthalmic Outburst), представлява неконтролируемо кихане при излагане на силна светлина. Слънчевата кихавица е по-рядка форма на този феномен и засяга около един на четирима души, които са чувствителни към интензивна светлина.

Синдромът ACHOO – Причини и начини за справяне

Алергологът Дейвид Ланг обяснява, че слънчевата кихавица е прекомерна реакция на организма към ярка светлина. Всичко започва от тригеминалния нерв, който достига до очите и носа. Когато ярките слънчеви лъчи срещнат очите ни, зениците се свиват и ние кихаме. Това често се случва при внезапно преминаване от тъмно към светло, например при излизане от тунел. Също така, синдромът може да се прояви при заснемане със светкавица. Учените смятат, че състоянието е наследствено, но не са установили конкретни генетични варианти, които го предизвикват.

История и научни изследвания

Интересът към синдрома ACHOO датира отдавна, като първите описания на феномена се срещат още в древни медицински текстове. Въпреки че точните генетични механизми, които го предизвикват, остават неизяснени, научните изследвания сочат, че синдромът е автозомно доминантен. Това означава, че ако един от родителите има състоянието, вероятността детето да го наследи е 50%. Въпреки наследствения характер на синдрома, не всички хора с генетична предразположеност ще развият симптомите, което предполага, че и други фактори играят роля.

Анатомия на тригеминалния нерв

Тригеминалният нерв е един от най-големите нерви в човешкото тяло и е отговорен за предаването на сетивна информация от лицето към мозъка. Той се разделя на три основни клона: офталмичния, максиларния и мандибуларния. Офталмичният клон инервира челото, очите и горната част на носа, и именно той е ключов за разбирането на синдрома ACHOO. Когато ярка светлина стимулира рецепторите в очите, сигналите се предават по офталмичния клон до тригеминалния ганглий, където могат да предизвикат рефлекторна реакция, включително кихане.

Честота на синдрома

Проучванията сочат, че между 15% и 30% от хората страдат от слънчева кихавица. Синдромът ACHOO е доминантен, което означава, че ако един от родителите киха на светлина, вероятността и детето да го наследи е 50%. Според изследване от 1995 г., синдромът най-често засяга жени от европеидната раса. Тежестта на симптомите варира – някои хора кихат многократно и продължително, докато при други това се случва рядко.

Вариации в симптомите

Степента на тежест на синдрома може да варира значително. Някои хора кихат многократно и продължително, без да могат да контролират кихавиците си, докато при други това се случва от време на време, без ясна установена закономерност. Някои проучвания предполагат, че фактори като възраст, пол и общо здравословно състояние могат да влияят на тежестта на симптомите.

Рискове, свързани със слънчевата кихавица

Въпреки че кихането може да изглежда безобидно, то крие някои рискове, особено ако се случи по време на шофиране или работа с машини. Кихането може да бъде опасно и по време на дентални или офталмологични процедури, когато се използва ярка светлина. Някои хора със синдрома ACHOO могат да започнат да кихат и при поставяне на упойка, като пропофол.

Рискове при шофиране

Едно от най-големите предизвикателства при слънчевата кихавица е шофирането. Кихането може да доведе до краткотрайна загуба на контрол над автомобила, което е особено опасно при висока скорост или в гъст трафик. Според проучвания, кихането може да затвори очите ни за около 2-3 секунди, което е достатъчно време за предизвикване на сериозен инцидент. За да намалим риска, е препоръчително да носим слънчеви очила и да избягваме внезапно излагане на ярка светлина.

Рискове при медицински процедури

Кихането по време на дентални или офталмологични процедури също може да създаде проблеми. Светлината, използвана от стоматолози и офталмолози, може да предизвика кихавица, което може да затрудни процедурата и да доведе до непредвидени усложнения. Затова е важно да информираме лекаря за синдрома преди започването на процедурата.

Прочети повече: Кихане – последствия и как да го облекчим

Синдромът ACHOO

Методи за справяне със слънчевата кихавица (Синдромът ACHOO)

Алергологът д-р Ланг предлага няколко съвета за намаляване на риска и облекчаване на симптомите:

  1. Носене на слънчеви очила или шапка: Това може да ни предпази от внезапно излагане на ярка светлина. Слънчевите очила с висок UV филтър могат да намалят интензивността на светлината и да предотвратят кихавицата.
  2. Лечение на ринит: При хора със сенна хрема, лечението на ринит може да намали случаите на слънчева кихавица. Антихистаминовите лекарства могат да бъдат полезни за облекчаване на симптомите.
  3. Техника за спиране на кихането: Оказването на натиск върху зоната между носа и горната устна може да помогне за спиране на кихането. Тази техника е известна като френулум маневра и е лесна за изпълнение.
  4. Информиране на лекаря: Преди хирургични интервенции, стоматологични или офталмологични процедури е важно да информираме лекаря за синдрома. Това може да помогне на лекарите да вземат предпазни мерки и да избегнат непредвидени усложнения.
  5. Предпазни мерки при упойка: Ако имаме синдрома ACHOO, трябва да уведомим хирурга преди поставянето на упойка. Това е важно, защото някои анестетици, като пропофол, могат да предизвикат кихавица.

Допълнителни съвети за справяне с кихавицата

  • Използване на капки за очи: Сухите очи могат да бъдат по-чувствителни към ярка светлина, затова използването на овлажняващи капки за очи може да намали риска от кихане.
  • Избягване на внезапни преходи: Ако е възможно, избягвайте внезапни преходи от тъмни към светли пространства. Постепенното адаптиране към светлината може да помогне за предотвратяване на кихавицата.
  • Поддържане на добра хигиена на носа: Почистването на носа с физиологичен разтвор може да намали дразненето и да предотврати кихането.
  • Редовно преглеждане на зрението: Проверявайте редовно зрението си и носете подходящи очила, ако е необходимо. Правилно коригираната зрителна острота може да намали чувствителността към светлина.

Влияние на синдрома върху ежедневния живот

Въпреки че синдромът ACHOO не е опасен за здравето, той може да има значително влияние върху ежедневния живот на засегнатите. Постоянното кихане може да бъде досадно и да пречи на нормалните дейности, като работа, учене и социални взаимодействия. Някои хора могат да изпитват неудобство и да избягват определени ситуации, за да предотвратят кихавицата.

Психологически ефекти

Постоянното кихане може да доведе до стрес и тревожност, особено ако човекът се чувства неудобно в социални ситуации. Някои хора могат да се притесняват, че другите ще ги сметнат за болни или алергични, което може да доведе до социална изолация. В такива случаи е важно да се потърси подкрепа от близки и приятели и, ако е необходимо, да се консултираме с психолог.

Работна среда

В работната среда слънчевата кихавица може да бъде особено проблематична, особено ако работата изисква концентрация и прецизност. Работещите в открити пространства или на места с ярко осветление трябва да вземат предпазни мерки, като носене на слънчеви очила или шапка. Работодателите също трябва да са наясно със синдрома и да осигурят подходящи условия за работа.

Спорт и развлекателни дейности

За хората със синдрома ACHOO, спортните и развлекателни дейности на открито могат да представляват предизвикателство. Излагането на ярко слънце по време на спорт може да предизвика кихане и да наруши изпълнението на дейностите. За да се избегнат тези проблеми, е важно да се използват слънчеви очила и да се избягват активностите на открито в най-ярките часове на деня.

Научни изследвания и бъдещи перспективи

Научните изследвания върху синдрома ACHOO продължават, като целта е да се разберат по-добре механизмите, които предизвикват слънчевата кихавица, и да се открият ефективни методи за лечение. Въпреки че към момента няма лечение за синдрома, изследванията в областта на генетиката и неврологията може да доведат до нови открития и терапии.

Генетични изследвания

Генетичните изследвания са ключови за разбирането на наследствения характер на синдрома ACHOO. Учените се опитват да идентифицират специфични гени, които са свързани със слънчевата кихавица, и да разберат как те взаимодействат с други фактори на околната среда. Това може да доведе до разработване на генетични тестове, които да помогнат за диагностицирането и предсказването на синдрома.

Неврологични изследвания

Изследванията в областта на неврологията също са важни за разбирането на механизмите на слънчевата кихавица. Учените изследват как тригеминалният нерв и други части на нервната система реагират на светлината и как тези реакции водят до кихане. Тези изследвания могат да доведат до разработване на нови терапии, които да блокират или намалят тези реакции.

Заключение

Синдромът ACHOO е интересен и сравнително често срещан феномен, който засяга значителен процент от населението. Въпреки че не е опасен за здравето, той може да бъде досаден и да създава проблеми в ежедневния живот. Разбирането на причините и механизмите на слънчевата кихавица, както и прилагането на предпазни мерки и техники за справяне с кихането, могат да помогнат на засегнатите да живеят по-комфортно. Научните изследвания продължават, като целта е да се открият ефективни методи за лечение и облекчаване на симптомите. До тогава, носенето на слънчеви очила и избягването на внезапно излагане на ярка светлина са най-добрите начини за намаляване на риска от слънчева кихавица.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни