Кисели краставички – вкусни и здравословни

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

До този момент хората разглеждат киселите краставички единствено като хранителен продукт, но днес ще разберем какви здравословни ползи имат те

Здравословни ли са киселите краставички?

Няма ясен отговор до колко точно са полезни киселите краставички. Степента на полезност зависи от видът на продукта и общото здравословно състояние на човека. Положителен факт е, че киселите краставички (които се правят от краставици) обикновено са нискокалорична храна с малко съдържание на мазнини. Те са източник на фибри, както и на витамини А, К. Както всички зеленчуци и плодове, споменатите краставици също имат  антиоксиданти. Според някой специалисти киселите краставички имат сериозни хранителни недостатъци – обикновено са с много високо съдържание на натрий. „Една голяма туршия от копър има повече от две трети от идеалното количество натрий, което възрастен трябва да има за цял ден“ – казва регистрираният диетолог Девон Пърт. Сладките кисели краставички не са толкова богати на натрий, но са с високо съдържание на захар.

Точно заради завишените нива на натрий, хората, които имат сърдечни проблеми, обикновено трябва да избягват туршиите. „Ако имате високо кръвно налягане или сърдечно-съдови или сърдечни проблеми, киселите краставички не са най-добрият избор“ – споделя Пърт. „И дори ако нямате предшестващи здравословни проблеми, препоръчвам ви да търсите разновидности на кисели краставички, които съдържат по-малко сол и захар.“

Здравословни ползи от консумацията на киселите краставички

Киселите краставички предлагат ползи за здравето. Те са с ниско съдържание на калории, мазнини и са добър източник на:

  • Антиоксиданти – Те могат да защитят клетките от свободни радикали – нестабилни молекули, които са свързани с развитието на рак, сърдечни заболявания и други заболявания;
  • Фибри – Фибрите помагат на отпадъчните продукти да се движат в организма;
  • Витамин А – „Киселите краставички са добри източници на бета-каротин, който телата ни превръщат във витамин А. Това е мощен антиоксидант, полезен за зрението и здравето на клетките като цяло“ – споделя Пърт;
  • Витамин К – Този витамин е важен за здравето на сърцето. Помага на костите да останат здрави и на кръвта да се съсирва.

Смята се, че  сокът от кисели краставички сам по себе си предлага определени ползи за здравето. Консумацията на този сок трябва да е балансирана, защото той съдържа определено количество натрий.

Ферментиралите туршии са добър източник на пробиотици

Една от най-големите ползи за здравето от киселите краставички е, че някои от тях са добър източник на пробиотици – „добри“ бактерии, които предпазват  чревния микробиом. Всичко се свежда до това как краставичките са направени. По-конкретно, киселите краставички, направени чрез ферментация, са пълни с пробиотици. Ферментиралите видове се правят чрез опаковане на херметически затворени буркани в саламура само от сол и вода. След това се оставят да престоят на стайна температура за дълъг период от време. После протича химическа реакция между бактериите и естествените захари в храната, това създава млечна киселина, която запазва киселите краставички свежи по-дълго. „Пробиотиците са полезни за здравето на мозъка и червата“ – допълва Девон Пърт. „Наличието на здрави чревни бактерии може да сведе до минимум симптомите на раздразнително черво и може да ни помогне да смиламе храната и да абсорбираме хранителни вещества.“

Здравият чревен биом е свързан с доброто функциониране на мозъка. „Дори започваме да виждаме връзки между по-високи нива на пробиотици и по-ниските нива на депресия и тревожност. Така че всеки път, когато можете да имате повече пробиотици, е добре. В случая с киселите краставички, получаваме това, ако те повторно ферментират.”

Дали всички видове кисели краставички имат пробиотици?

Отговорът на този въпрос е отрицателен. Повечето киселите краставички, които купуваме в магазина за хранителни стоки не са ферментирали. Те се правят чрез процес, наречен „прясно ецване“. „В повечето кисели краставички от магазините за хранителни стоки са добавени оцет и подправки към саламурата. Това им придава техния кисел, остър вкус, поради което често се наричат „оцетни кисели краставички“ или понякога „бързи кисели краставички“.“

Мариноването е стар начин за консервиране на храна. Маринованите храни могат да издържат до една година, когато се обработват правилно. Затова навремето хората са мариновали реколтата си, която са събрали през лятото, за да има какво да ядат през дългите, студени зимни месеци.

Въпреки че ферментацията и ецването имат някои еднакви характеристики (и двете използват саламура от вода и сол), са различни процеси. Ферментиралите храни са кисели, поради химическата реакция, която произвежда здравословни пробиотици. Маринованите продукти също са кисели, заради накисването в кисела саламура с помощта на оцет, който не произвежда пробиотици.

Прочети повече: Топ 5 Тик Ток рецепти – опитай и ти!

Кисели краставички – вкусни и здравословни

Можем ли да ядем кисели краставички всеки ден?

Ежедневната консумация на кисели краставички зависи от това какви са другите хранителни продукти, които приемате. „Ако сте човек, който не яде много преработени храни, бързи храни, продукти, закупени от магазина, или основно спазвате диета с много ниско съдържание на сол, тогава яденето на кисели краставички всеки ден може да е добра опция“ – счита Пърт.

В случай, че обикновено ядете храни с по-високо съдържание на сол, тогава яденето на кисели краставички бързо ще превиши препоръчителната дневна доза натрий. Когато се чудите дали да употребявате кисели краставички, трябва да имате предвид цялостното си здраве. По този повод Девон Пърт казва: „Ако кръвното налягане е проблем или ако в семейството ви има сърдечно заболяване, това не е добър избор за вас. Но ако сте здрав човек – кръвното ви налягане е наред, нямате проблеми със сърцето и следвате диета с минимално обработени продукти – тогава мисля, че можете да се насладите на кисели краставички всекидневно.“

Полезни видове мариновани храни

Можете да мариновате почти всичко, в зависимост от текстурата, включително зеленчуци, плодове, яйца, дори месо и риба. „Процесът на ецване разкрива различни вкусове. И така, има много различни храни, които се мариновани, защото хората харесват вкуса“ – счита Пърт.

Сред полезните мариновани продукти отбелязваме:

  • Маринованите зеленчуци – Те са обичайна, вкусна закуска и подправка; Например маринованото цвекло стана особено популярно напоследък. Както при краставиците, процесът на приготвяне е същият. Но отново трябва да има внимание към нивата на натрий;
  • Мариновани яйца – Приготвят се чрез опаковане на варени яйца в стъклени буркани и добавяне на саламура. Понякога сокът от цвекло придава розов оттенък и остър вкус. Повечето хора, които са здрави, могат да ядат едно или две яйца до три или четири пъти седмично без нежелан ефект върху нивото на холестерола. Понякога яйцето може първо да се продупчва с клечка за зъби, така че ароматът на туршията да се усети. Но тази опасна практика може да въведе в организма ботулинов токсин и това да причини ботулизъм. Затова е най-добре е да избягвате мариновани яйца, приготвени по този начин.

Полезни ли са киселите краставички за отслабване?

Киселите краставички не са непременно суперхрана, която ще ви помогне да отслабнете. „Нито една храна няма да ви накара да отслабнете“ – подчертава Пърт. Но ако търсите нискокалорична закуска, киселите краставички отговарят на изискванията. „Като цяло, ако поддържате калориите си ниски, киселите краставички са добър вариант. Ако обаче имате сърдечни проблеми, най-добре е да изберете нещо друго.“

Какъв е най-здравословният начин да консумираме кисели краставички?

Някои кисели краставички са с по-високо съдържание на сол. Ако сравнявате две различни разновидности, погледнете процентната дневна стойност на етикета. „Ако дневната стойност за натрий е 15% или повече процента, това се счита за високо. Някои кисели краставички от копър на порция може да са 50% от препоръчителната дневна стойност за натрий – или дори повече. Това е много е прекалено много“.

Човек може да си направи домашни кисели краставички, използвайки закупени или отгледани сезонни продукти. Тогава готвачът сам отговаря за това, което слага в саламурата. Така е възможен контрола на количеството използвана сол. За аудиторията диетологът Девон Пърт съветва:

„Вашите кисели краставички няма да бъдат ферментирали, така че няма да съдържат пробиотици. Тъй като не ги готвите, те ще запазят всички тези здравословни антиоксиданти. Все пак, ако решите да похапнете кисели краставички, внимавайте какво друго планирате да ядете през съответния ден. Следете приема на сол през другите си хранения и съчетавайте туршиите си с други храни, които ще помогнат да останете сити и да не прекалявате. За да направите киселите краставички засищаща закуска, предлагам да ги съчетаете с малко протеин, като шепа ядки или малко парче сирене. Протеинът ще помогне да превърнете нискокалоричната храна в нещо малко по-засищащо.“

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни