Слънчогледов лецитин – каква е неговата роля за общото здраве?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В състава на много от любимите храни или козметични продукти, които използваме ежедневно, има соев, яйчен или слънчогледов лецитин. Често използван като емулгатор и омекотител, слънчогледовият лецитин започва да набира популярност като хранителна добавка благодарение на своите полезни здравословни възможности. Сред позитивните свойства отбелязваме действието за:

  • Понижаване нивата на холестерол;
  • Подобреното храносмилателно здраве;
  • По-добрата мозъчна функция;
  • По-меката кожа;
  • Намаленият риск от усложнения при кърмене.

Освен това, слънчогледовият лецитин може да бъде по-добър вариант в сравнение с другите източници, защото е без ГМО, на растителна основа е и се произвежда чрез по-щадящи методи за екстракция.

Какво е слънчогледов лецитин?

Лецитинът е мастно вещество, което се намира в човешкото тяло и много растителни, животински източници. Някои от най-често срещаните видове включват соеви зърна, яйчни жълтъци и слънчогледов лецитин. Освен това се среща естествено в храни като месо, морски дарове и млечни продукти. Лецитинът е съставка, която се прибавя към определени храни като емулгатор, помагайки за стабилизиране на смесите и предотвратяване отделянето на различни части. Предлага се и като добавка за понижаване нивата на холестерола, подпомагане на кърменето и поддържане на по-добра мозъчна функция. Може да се намери под формата на капсули, течност или гранули.

Лецитинът съществува повече от 100 години и отдавна се използва в хранително-вкусовата промишленост като естествен емулгатор. Соевият лецитин се появява за първи път през 1929 г. и първоначално е внасян от Германия в продължение на няколко години, в последствие стартира производство и в САЩ. До 1935 г. яйчните жълтъци са били водещият източник на лецитин, след това на първо място е излязла соята. Именно соята продължава да бъде водещ източник и в момента.

Днес употребата на лецитин се простира далеч отвъд неговите лечебни свойства. В бонбоните и сладкарските изделия съставката се използва за подобряване на срока на годност, контролиране на кристализацията на захарта, оптимизиране на плътността, подпомагане на смесването на съставките по-еднородно. В други храни действа позитивно за стабилизиране на ферментацията, текстурата на мазнината, намалява пръскането по време на готвене на висока температура за мазнини и увеличава обема на печените продукти.

Разлики между слънчогледовият лецитин и лецитина от яйчен жълтък

  • Соевият лецитин е най-често срещаният. Тази опция не винаги е най-добрата, защото се произвежда от соеви зърна, които често са генетично модифицирани. Освен това соята е силно алергенна и се счита за един от водещите осем алергени. Въпреки че някои изследвания показват как силно рафинираните масла не съдържат достатъчно соев протеин, за да предизвикат алергична реакция при повечето хора, е нужно да се обърне необходимото внимание;
  • Лецитинът от яйчен жълтък е друг често срещан източник. Подобно на соевия вариант, яйченият не е проблем да се консумира от хората, които са алергични към яйца. От друга страна не е оптимална опция за веганските диети или търсещите ограничена консумация на животински продукти. Лецитинът от яйчен жълтък също изисква използването на тежки химикали по време на процеса на екстракция. Използването на емулгатор или добавка от слънчогледов лецитин е чудесна алтернатива както на яйчния, така и на соевия продукт.

Ползи за здравето от слънчогледовия лецитин

Слънчогледов Лецитин

Слънчогледовият лецитин съдържа някои витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае, за да функционира и процъфтява. В състава си той има следните полезни хранителни вещества:

  • Фосфор;
  • Калий;
  • Калций;
  • Желязо;
  • Холин;
  • Инозитол;
  • Омега-3 мастни киселини;
  • Омега-6 мастни киселини

Когато се приема с храна, слънчогледовият лецитин може така да помогне а усвояването на няколко мастноразтворими съставки, като витамини A, D, E и K. Въпреки че слънчогледовият лецитин не се използва често в повечето форми на традиционната медицина, слънчогледовите семки със сигурност са полезни. Семената са един от най-добрите източници на лецитин и осигуряват изобилие от други важни хранителни вещества и здравословни мазнини. В аюрведичната диета се смята, че слънчогледовите семки са много засищащи и подхранващи.

Междувременно в традиционната китайска медицина слънчогледовите семки се използват за подобряване на храносмилането и поддържане на редовното изхождане. Също така съставките подобряват здравето на кожата, предотвратяват кашлицата и оптимизират функцията на белите дробове.

Намалява нивата на холестерола

Едно от най-важните здравословни предимства на слънчогледовия лецитин както за мъжете, така и за жените, е положителният ефект върху здравето на сърцето и способността за понижаване показателите на холестерола. Различни проучвания показват, че добавянето на лецитин може да намали общите нива на холестерола с до 42 процента и да редуцира показателите на „лошия” LDL с над 56% само след два месеца. Други специализирани проверки установяват, че лецитинът повишава нивата на полезния HDL – това премахва натрупването на мастна плака от артериите.

Подобрява здравето на храносмилането

Слънчогледовият лецитин може да бъде особено полезен за хора с храносмилателни заболявания, като улцерозен колит, болест на Крон или синдром на раздразнените черва. Това е така, защото около 70 процента от общите фосфолипиди в слоя на чревната слуз са съставени от лецитин, който спомага за образуването на защитна бариера за предотвратяване развитието на вредни бактерии. Има изследвания, които показват, че съдържанието на слуз в тази фосфолипидна бариера е намалено с около 70 процента при тези с улцерозен колит. Този факт крие опасност от развитие на вредни микроби и увеличава риска от чревно възпаление. Въпреки че изследванията все още са ограничени, това предполага, че добавките със слънчогледов лецитин е възможно да имат терапевтичен ефект върху храносмилателната система.

Слънчогледов Лецитин На Прах – 200 гр.

20,50 лв.

Подпомага функцията на сърцето. Намалява холестерола с 41% при редовен прием. Поддържа здравето на черен дроб и жлъчка, източник на холин. Подобрява мозъчната функция и паметта, полезен при множествена склероза. Съдържа до 98% фосфолипиди, предотвратява жлъчни камъни. Опаковка: 200гр.

Прочети повече

Подпомага кърменето

Запушените млечни канали са често срещан проблем за кърмещите жени. Проблемът води до нежелани симптоми като зачервяване, чувствителност и подуване. Запушените млечни канали могат да бъдат болезнени и трудни за отстраняване. Най-лошото е, че тези канали потенциално водят до до мастит (възпаление на млечните жлези. Много експерти препоръчват слънчогледов лецитин за жени, които изпитват повтарящи се, запушени млечни канали, с болезнен характер. Съществуват възможността лецитинът да помогне за намаляване на вискозитета на кърмата, това редуцира вероятността проблемът да се появи отново.

Поддържа здравето на кожата

В почти всички съвременни козметични продукти за кожата лецитинът присъства под някаква форма. Той е особено ефективен за облекчаване на раздразнена и суха кожа. Освен това има омекотяващи свойства, които могат да поддържат мека външната телесна обвивка. Когато се комбинира с редица други успокояващи съставки и се прилага локално, лецитинът действа позитивно при лечението на екзема и атопичен дерматит. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се определи как точно слънчогледовият лецитин под формата на добавка повлиява цялостното здраве на кожата.

Увеличава мозъчната функция

Слънчогледовият лецитин е източник на холин - основно хранително вещество, което е необходимо за няколко различни аспекта на здравето. Холинът е особено важен, когато става дума за фунционирането на мозъка, защото е предшественик на ацетилхолина. Ацетилхолинът е невротрансмитер, помагащ за паметта, концентрацията, запомнянето. Според проучване, публикувано в  „American Journal of Clinical Nutrition“, по-високият прием на холин е свързан с подобрена когнитивна функция. Друго изследване, проведено от Центъра за клинични изследвания към Масачузетския технологичен институт, показва, че добавките с холин спомагат за подобряване на функцията на паметта при възрастни хора. Естественият лецитин също е богат на различни мастни киселини, поддържащи функцията и структурата на нервната система, включително чрез засилване на развитието на невроните.

Слънчогледовият лецитин е по-безопасен от други източници

В сравнение с други форми на лецитин, получени от соя или царевица, слънчогледовият вариант е най-добрата опция ако искате да сведете до минимум приема на генетично модифицирани съставки. Процесът на екстракция на тези семена не изисква използването на сурови и потенциално вредни химикали.

Форми за разпространение на слънчогледов лецитин - добавки и дозировка

Слънчогледовият лецитин е широко достъпен под формата на добавка. Може да се намери както на капсули, така и в течен екстракт, прах и гранули. Въпреки че няма официална препоръчителна дозировка, повечето производители препоръчват приема на приблизително 1-1,5 супени лъжици слънчогледов лецитин дневно. Междувременно под формата на капсули обикновено се дават съвети за 2400 милиграма на ден, които могат да се разделят на няколко дози и да се приемат с храна. Дозировката варира, в зависимост от редица фактори, като възраст, пол, телесно тегло и специфични здравословни проблеми. Консумираните добавки не трябва да надвишават 5000 милиграма за 24 часа, тъй като е възможно това да увеличи риска от странични ефекти - диария, коремна болка, гадене и подуване на корема.

Рискове и странични ефекти

Лецитинът се намира естествено в много от храните, които редовно консумираме - млечни продукти, маргарин, сладолед и други. В тези храни слънчогледовият лецитин като цяло е безопасен и може да се консумира с минимален риск от странични ефекти.

От друга страна има малко рискове за здравето, свързани с тази съставка. Най-честите нежелани симптоми включват: диария, коремна болка, гадене и подуване на корема. Ако приемате добавка с лецитин, изберете слънчогледовата форма, когато това е възможно. Това не само е единствени гарантиран източник на лецитин без ГМО, но също така се произвежда чрез по-щадящи методи за екстракция, които не изискват използването на сурови и потенциално опасни химикали.

Заключение

Слънчогледовият лецитин е съставка, която се добавя към определени храни като емулгатор. По този начин тя помага за стабилизиране на смесите и предотвратява отделянето на различни части. Самият лецитин също е вид мастна субстанция, която се среща естествено в човешкото тяло и някои храни.

Слънчогледовият лецитин съдържа някои полезни витамини и минерали - калий, фосфор, мастни киселини и други. Може да помогне за усвояването на холин. Освен това подобрява баланса на холестерола, храносмилането и кърменето за жените. Консумацията е препоръчителна за сърдечно-съдовата, мозъчната и когнитивната дейности. Слънчогледовият лецитин е достъпен и като хранителни добавки. Може да се намери като капсули, течен екстракт от слънчогледов лецитин, прах и гранули.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни