Превенция и лечение за рака на дебелото черво

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В рубриката „Здраве и билки“ ще се запознаем с полезните свойства на ментата

Мента

Ментата е билка с дълга история на използване в народната и традиционната медицина. Тя служи за облекчаване на различни храносмилателни проблеми, включително синдром на раздразненото черво (СРЧ). Отглеждана по целия свят, заради своите ароматни листа, ментата съдържа ментол. Това е основната съставка в продукта.

Основното лечебно свойство на билката, правещо я ефективно при лечение на СРЧ, е способността да действа като мощен антиспазматик. Ментолът релаксира гладката мускулатура в стените на червата, което помага за намаляване на болката. Този механизъм облекчава острата симптоматика. Също така ментата притежава противовъзпалителни възможности. По принцип възпалението не е основен компонент на СРЧ, но хроничният процес в червата би могъл да допринесе за допълнителна чувствителност и болка. Благоприятното действие подобрява общия комфорт и благосъстояние на пациентите.

Изследванията показват, че ментата би могла да оказва положителен ефект върху чревната микрофлора, а тя от своя страна е ключова за храносмилателната система. Въпреки, че механизмът не е напълно изяснен, билката се счита за способ към растежа на полезни бактерии. Също така природният продукт има антимикробни свойства. Той намалява развитието на патогенните бактерии в червата, този факт придава нужния баланс и блокира влошаването на симптомите при СРЧ. Както при всяка друга терапия, така и тук, ефективността на ментата при синдром на раздразненото черво варира при различните пациенти. Въпреки всичко билката си остава естествен и обнадеждаващ подход за лечение на здравословния проблем.

Синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво не е живото-застрашаващо състояние, но може значително да влоши качеството на живот на пациента. СРЧ е хронично състояние, което засяга голяма част от храносмилателната система и по-специално – дебелото черво. Заболяването се характеризира със симптоми като болка или дискомфорт в корема, подуване, промени в ритъма и констипацията на изпражненията. Това може да включва диария, запек или редуване на двете нарушения. Причините за СРЧ могат да бъдат много и варират от генетични фактори, промени в микрофлората на червата, до психологически стрес, чувствителност към определени храни.

Основните последствия от синдрома на раздразненото черво са: болка в корема, спазми, повишено образуване на газове, промени в честотата на изхождане. Възможно е стресът да усили тези оплаквания. Често оплакванията се изострят след хранене, особено в следствие на прекомерно ядене. В такива моменти недостигът на храносмилателни ензими понякога води до гниене или ферментация в червата, това причинява метероизъм (прекалено голямо количество газове в червата). Стига се до усещане, че червата не са изпразнени напълно или има киселини и шум.

При СРЧ храносмилателния процес се осъществява или твърде бързи, или прекалено бавно. Ускореното преминаване на храната предизвиква недостатъчно адекватно абсорбиране на течностите. Това предизвиква диария, а забавеният транзит води след себе си до запек. Често при пациентите се наблюдава дисбаланс в чревната флора, понеже полезните бактерии са малко, това води до интензивната коремна болка и другите сходни оплаквания. Образува се намален праг на болкова толерантност при разтягане. Когато е нарушена функцията на стомашно-чревната система, това пречи за отстраняването на вредните бактерии.

Билкова терапия при СРЧ

  • Мента – Притежава силни антиспазматични свойства. Те облекчават коремните спазми и болки. Ментовото масло помага за релаксацията на гладната чревна мускулатура;
  • Копър – Копърът притежава карминативни (противогазови) възможности. Това намалява метероизма и подуването на корема. Билката облекчава спазмите и подобрява храносмилателния процес;
  • Лайка – Лайката помага при различни храносмилателни проблеми. Тя редуцира възпалителните моменти, успокоява раздразнените чревни стени, намалява коремната болка и спазмите;
  • Джинджифил – Действа позитивно при гадене. Джинджифилът има антиоксидантно и антивъзпалително действие, това помага за цялостното регулиране на храносмилателния процес.

Рак на дебелото черво

Март по традиция е определен за месеца за борба с рака на дебелото черво. По този повод професор доктор Христо Деянов обсъди преканцерозите, ранната диагностика и лечение на споменатия онкологичен проблем с д-р Драгомир Дарданов. Гостът е един от най-известните хирурзи в България. Доктор Дарданов започна дискусията със следните думи:

„Ракът на дебелото и правото черво, или колоректалния карцином (от латински), е най-честият карцином на стомашно-чревната система. Поради тази причина в световен мащаб всички дружества, занимаващи се с този проблем, са се обединили по традиция през месец март да информират населението. Завършекът на кампанията е на 31-ви март. У нас в болница „Лозенец“ ще бъдат организирани дати за безплатни консултации на пациенти. На 29-ти март ние ще проведем научно-практическа конференция на тема: „Новости в диагностиката и лечението на колоректалния карцином“. Тази конференция ще бъде насочена към студенти, специализанти, лекари от всички специалности.“

Статистика и предразполагащи фактори

Последната статистика на европейско ниво, проведена през миналата година, показва много притеснителни данни. В рамките на десет години от 2010г. до има 30 процента увеличение на новите случаи на колоректален карцином. Само през 2019-та година в цяла Европа са регистрирани 600 хиляди нови диагнози за рак на дебелото и правото черво. На първо място един от основните фактори за увеличената честота е затлъстяването (около 25 процента от заболелите). Вредно е хиперенергийното хранене, с тежки мазнини, храни, рафинирани продукти, както и намаленият прием на фибри, плодове, зеленчуци. Другата водеща предпоставка е злоупотребата с алкохол. На трето място отбелязваме тютюнопушенето.

При приблизително 10 процента от пациентите „отключващ“ момент е генетичната предразположеност. Наследственият рак би могъл да бъде установен чрез генетични тестове, цялото семейство трябва да бъде проследявано и профилактирано. Скринингът за колоректалния карцином, който включва колоноскопията, е и лечебен метод. Ако се установи някаква начална формация, полип, образуванията могат да се премахнат и така се спира развитието на онкологичния процес. За съжаление скрининговата програма все още не е въведена в България на държавно и институционално ниво.

По последни препоръки е добре човек да направи своята първа профилактична колоноскопия и ректоскопия на 45-годишна възраст. Ако е на лице фамилна предизпозиция изследванията трябва да започнат пет години по-рано. Другият вариант е 10г. преди изявата на тумора на техните роднини. Тоест, ако някой близък е бил установен с рак на 50, съответния мъж или жена е нужно да си направи диагностика на 40.

Допълнителни данни за рак на дебелото черво

Нарушената констипация, нередовното изхождане по голяма нужда, което продължава дълго време, е един от първите симптоми на злокачествено заболяване на дебелото черво. Ако хората не си правят редовни профилактични прегледи, заболяването не може да бъде хванато навреме. Причината затова е, че малка част от полипите дават ранна симптоматика. Сред възможните дискретни, алармиращи характерни моменти маркираме еднократното кървене от ануса без болка.

Към днешна дата по време на колоноскопията повечето специалисти и пациенти предпочитат да провеждат интервенцията с венозна анастезия. Болните биват „приспивани“ по време на методът, като по този начин биват премахнати неприятните усещания. Времетраенето на процедурата е индивидуално – може да говорим за период от 10 или 40 минути например. При всеки един човек има различни извивки, анатомични особености. Ако лекарят не може да огледа цялото дебело черво, на преден план излиза виртуалната колоноскопия.

Напоследък бързо се развиват различни туморни маркери, които се отделят в самите изпражнения, говорим включително за туморна ДНК. В редица лаборатории у нас се извършват рутинни проверки. Подготовката за колоноскопия преминава на няколко етапа. 2-3 дни преди процедурата пациентите трябва да приемат лека храна. 24 часа по-рано са прави очистителен процес с няколко литра вода.

Освен полипите, съществуват още няколко състояния, индикиращи за възможна онкология. Сред тях са възпалителните чревни заболявания – улцерозния колит, болестта на Крон и други. При някой пациенти може да има промяна в клетките и това да развие рак. Поради тази причина съвременните колоноскопи са с много високо увеличение, почти като микроскопи. Така се виждат образуванията в дебелото черво и дали те са доброкачествени или злокачествени – на практика това е вид биопсия. В световен мащаб все повече навлиза и изкуствения интелект в анализа на образите.

Чести локализации на тумори в дебелото черво – преканцерозни заболявания. Подходящи лечебни методи

Най-често засегнатото място е крайната част на червото, ректума, сигмовидното черво. В някой случаи има чревна непроходимост. Процесът минава със запушване, издуване, повръщане и невъзможно изхождане. За разлика от туморите, които са в сляпото черво и възходящата част, където лумена е по-широк, там образуванията започват безсимптомно с желязо-дефицитна анемия. Когато ракът е станал злокачествен процес, лекарите могат лапароскопски да отстранят част от дебелото черво, с минимално инвазивна процедура.

Доктор Дарданов сподели, че не може да определи точна честота на това колко пациенти страдат от преканцерозни заболявания, като болестта на Крон. Бройката на засегнатите в България е по-малко, спрямо хората в скандинавските страни. Възможно е причини затова да е генетиката, хранителния режим. За сметка на това у нас напоследък се забелязва увеличение на дивертикулозата и дивертикулите на дебелото черво. По думите на гостът няма пряка зависимост между увеличената консумация на червено вино в някой държави и повечето диагнози за рак на съответния орган.

Радиохирургията и лъчелечението стоят в основата на последващата терапия. Това важи особено за рака на правото черво. Когато туморът е преминал стената на ректума, специалистите правят облъчване, химиотерапия. При 10 процента от случаите има пълно стопяване на образуванието и не се налагат големи операции. В последствието пациентите остават под лекарско наблюдение, но иначе живеят нормален живот.

Финални думи на специалиста

„Трябва да се знае, че ракът не е смъртна присъда. Той се лекува с комплексно лечение. Напоследък имунотерапията напред като алтернативна терапевтична възможност. При някой пациенти туморът напълно изчезва чрез подобен тип стимуланти. Повечето от лекарствата, излизащи в САШ и Европа, се покриват от Здравната каса. Когато има начален стадий, е възможно с хирургично лечение и премахване на част от дебелото черво, напълно да бъде излекувано заболяването.“

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни