Съдебно-психиатрична практика. Как пасилофрата помага при раздразнителност?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Съдебният психиатър доктор Христо Куруджиев, с които той трябва да се справя в своята дейност

Пасифлора

Пасифлората е наричана още „цветът на страстта“. Това е растение, което има редица ползи за психическото и физическото състояние. В билката има редица биоактивни съединения – алкалоиди, флавоноиди и гликозиди. Едно от полезните вещества е глокизидът геранин. Той допринася за регулирането на нивата на невротрансмитерите в мозъка, включително гама-аминомаслената киселина. Тук трябва да споменем ГАБА. Това е важен невротрансмитер, свързан с успокоението и намаляването на стреса. Именно пасифлората успява да помогне за справянето с раздразнителността, като по този начин бива редуцирано нервното напрежение.
Растението също така обогатява организма с магнезий – есенциален минерал за правилната функция на нервната система. Именно ниските нива на магнезий в тялото биха могли да увеличат стресовите ситуации, пасифлората придава нужния баланс, осигурява необходимото спокойствие. Освен това билковият продукт притежава седативни свойства, които спомагат за релаксацията на мускулите и улесняват заспиването. Именно повечето раздразнителност влошава качеството на съня.
В допълнение към това пасифлората се свързва с анксиолитични характеристики, които елиминират симптомите на тревожността. Биохимичните съединения взаимодействат с мозъчните рецептори и по този начин балансират общото телесно състояние. „Цветето на страстта“ влияе благотворно върху сърдечно-съдовата система. То помага за разширяването на кръвоносните съдове и намалява до нормални граници сърдечната честота. Това води до подобрено управление на физиологичните реакции при стрес.
За някой би било изненада, че пасифлората често се използва в комбинация с някой лекарства като лечение на различни видове пристрастеност. Редица резултати показват, че билката има позитивни действия върху пациентите и така бива подкрепено конвенционалното лечение.

Раздразнителност

Раздразнителността е емоционално състояние, което се изразява в неудовлетвореност, неочаквана, неадекватна и негативна реакция на човек към нещо или някой от околната, социална среда. Обикновено проблемът е резултат от стресова ситуация. Говорим за често срещана емоция, което би могла да е признак на заболяване или тревожност.
За много хора раздразнителност е отрицателна черта и се отнася до човек, който реагира остро на незначителни неудобства. Този проблем може да доведе до редица проблеми в ежедневието. Възможно е емоционалното състояние да възникне във всякаква възрастова група и етнос. Понякога то продължава краткосрочно, а друг път – за по-дълъг период.
При бебета и малки деца раздразнителността се появява най-често, когато те са уморени. Възможна причина за проблема е наличие на бактериална или вирусна инфекция. С напредването на години, около юношеския период проблемното състояние може да подсказва за определено заболяване – тревожно разстройство, депресия и други. Сред възможните причини за раздразнителност на възрастните хора прибавяме самотата, изолацията, физическата болка, основно медицинско състояние. Много често емоционалното оплакване е продиктувано от недоспиване или недостатъчна почивка.
Диагностицирането изисква подробна фамилна анамнеза, пълен физически преглед, включително консултация с невролог, психолог или психиатър. При необходимост се извършва изследване на кръв и урина. Урината е възможно да покаже употреба на алкохол и забранени субстанции. Към необходимите специализирани диагностики добавяме рентгенографията, компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс. Лечението изисква правилна диагноза и премахване на основния проблем. Понякога терапията изисква антидепресанти, които лекуват депресивните моменти. Професионалната консултация помага за балансирането на настроението, справянето със страха и безпокойството. Лекуването на хормонален дисбаланс включва диета и промени в начина на живот.

Билкова терапия

• Пасифлора – Тя съдържа съединения като флавоноиди и алкалоиди, които намаляват тревожността и насърчават релаксацията Билката увеличава производството на невротрансмитер, регулиращ мозъчната дейност;
• Маточина – Маточината успокоява нервната система, оказва положително въздействие на съня, действа спрямо тревожността. Билката има болкоуспокояващ, антиспастичен и възбуждащ храносмилателната система ефект. Съставката намалява кръвното налягане, напрежението, действа позитивно на мигрена, невроза, виене на свят, главоболие, гръдна жаба, стомашно-чревни възпаления, проблеми с менструацията;
• Мента – Билката тонизира, засилва апетита, редуцира възпаленията и болките, разширява съдовете. Използва се при депресия, кашлица, гадене, повръщане, виене на свят, настинка, сърдечни проблеми, затруднен сън и др.;
• Лавандула – Лавандулата успокоява нервната система. Освен това тя осигурява противомикробен, антивъзпалителен, спазмолитичен ефект. Билковият екстракт спира газовете, използва се при ревматизъм, бъбречни и жлъчни колики, болезнена менструация, сърдечна невроза, безсъние.

Съдебно-психиатрична практика

Много често психичното здраве на хората остава на заден план, за сметка на физическите проблеми. Психиатричната помощ в България е също толкова важна, колкото лечението на вътрешните заболявания. По този повод в „Академия Здравитал“ гостува д-р Христо Куруджиев. По специалност той е съдебен психиатър.
По данни от сегашния здравен министър, споменати от д-р Куруджиев, в момента има голяма пробойна в психичното здраве и са нужни средства за допълнителни специалисти.

Актуални данни за съдебната психиатрия. Депресия и тревожност.

Гостът в студиото заяви категорично, че има достоверни данни как през последните години все повече зачестяват убийствата и самоубийствата в България. У нас сега няма нито една клиника за съдебна психология и психиатрия. В рамките на държавата има много малко специалисти, които се занимават със тази медицинска област.
Доскоро по данни от СЗО (Световната здравна организация) се е смятали, че на първо място по инвалидизация са сърдечно-съдовите заболявания. Напоследък има тенденция това да бъде променено и начело да излязат депресиите. Като пример за възможни фактори, отключващи депресивни състояния, доктор Куруджиев спомена земеделските протести, които се провеждат в редица европейски страни. Тези събития ще доведат до голяма безработица – рисков фактор за развитие на стрес.
Същото важни и за навлизането на изкуствения интелект. Той би направил така, че редица хора с висше образувание и висока квалификация да нямат работа – възможна причина за депресия. По мнението на съдебния психиатър електронизацията в обществото не е водещ фактор за повишената тревожност. Проблемът е, че съвременните момчета и момичета, навършили пълнолетие, когато изляза на трудовия пазар, имат твърде малка икономическа независимост. Доста често хората изпадат в тревожни състояния, ако не си намерят бързо работа. С други думи, в момента социалните фактори за водеща предпоставка за развитие на депресивни оплаквания.
Ковид-пандемията също е фактор, увеличил убийствата и самоубийствата. Една от причините затова е, че когато хората са били изолирани, те нямат социално активен живот. Това провокира повечето население да употребява прекомерно алкохол, забранени субстанции. За да бъде разрешен този проблем, е нужна превенция, осигурена от съдебната и законодателна власт.

Вменяемост и невменяемост. Транспортни произшествия след употреба на алкохол и наркотици.

За невменяем се счита човек, който има психични разстройство, независимо дали временно или дълготрайно, в момента на извършване на обществено опасно деяние. Проблемът е, че когато някой направи престъпление, може да избегне наказание, при доказване на психичен проблем в неговия организъм. В някой градове има съдилища, където биват извършвани експертизи от лекари, без завършена специалност по психиатрия. При извършване на убийство или друго тежко престъпление експертизите не трябва да се извършват в арестите и затворите. Един психиатрично-болен човек носи наказателна отговорност само, ако бъде доказано, че той е вменяем.
„В България има 28 области и само 12 психодиспансера. Само в София трябва да има поне още 2-3 обекта.“
По мнението на д-р Христо Куруджиев причината за пътно-транспортните произшествия, предизвикани след употреба на алкохол или наркотици, се крие в това, че хората имат денонощен достъп на спиртни напитки и забранени вещества в България. В същото време алкохолните питиета са масово индивидуално лечение сред населението за справяне със стреса. По повод на наркотичните вещества съдебният психиатър заяви:
„На пазара има 60 дизайнерски дози наркотици, за които няма реактиви. Тоест те няма как да се хванат в урината и кръвта.“
Алкохолът не е отежняващ фактор при предизвикан пътен инцидент, но тези напитки засилват неадекватното поведение. Ако при проверка с дрегер, уредът покаже прием на забранени вещества или напитки, а човекът не е консумирал нищо, потърпевшият трябва веднага да изисква кръвна проверка. Пример затова са някой определени лекарства, които биха могли да покажат заблуждаващи резултати. Задължително е химичният анализ да бъде изискан възможно най-бързо.

Обръщение към зрителите

„Рисковете за нас, които сме живи и здрави са, че ние не знаем по улиците на какъв човек ще попаднем. Не знаем какво може да ни се случи. В София и страната трябва да бъдат изградени допълнителни психиатрични центрове, където хората да бъдат лекувани.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни