Проблеми на мъжкото здраве: Еректилна дисфункция – до колко тя я опасна за мъжкото здраве? – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

От много години бабините зъби е една от най-известните билки за подобряване на сексуалните функции при мъжете и жените и при редица проблеми на мъжкото здраве.

С настъпването на годините много от мъжете търсят естествени методи и средства, за да поддържат и възстановяват своята сексуална издръжливост. Всеки трети мъж над 40-годишна възраст започва да изпитва определени еректилни проблеми, докато нивата на тестостерон по естествен път намаляват. За тези активни хора, желаещи да запазят добата си форма, търсенето на билкови решения за поддържане на потентността става приоритет и така често на помощ идват бабините зъби.

Бабини зъби при проблеми на мъжкото здраве

В българската традиционна медицина това е една от най-известните мъжки билки. Освен това е широко използвана в Индия и Китай през годините. Освен ползите за сексуалното здраве, съставката е широко използвана за регулиране на холестерола, поддържане на нормалното кръвно налягане, балансиране на хормоналния статус, някой форми на безплодие. Също така билката помага при контрол на мастната тъкан, повишаване на физическата издръжливост и сила, проблеми на простатата, гинекологични оплаквания и други.

Бабините зъби включват в състава си активни вещества, наречени сапонини. Диосгенинът се счита за компонент, който действа положително, спрямо еректилната дисфункция. Този сапонин стимулира тялото да произвежда дихидротестостерон – важен хормон, свързан с мъжката сексуална функция. Постепенно билката започва да се свързва с повишаване нивата на азотен оксид в организма. Азотният оксид играе ключова роля за разширяването на кръвоносните съдове, подпомагайки циркулацията на кръвта. Този процес е от съществено значение за нормалните сексуални възможности, като улеснява достигането и запазването на ерекцията.

Флавоноидите са съединения, известни със своите антиоксидантни свойства. Те са важни за предпазването на тъканите от вредното влияние на свободните радикали. Тези радикали представляват нестабилни молекули, които предизвикват окислителни щети в клетките. По отношение на либидото, позитивното действие на бабините зъби свързваме със способността да се влияе на мозъчните рецептори. Именно тези органи регулират сексуалната стимулация и провокират възбуждането. Така чрез комбинирането на антиоксидантите и действието към мозъчните рецептори, билката предоставя комплексен подход за подобряване на сексуалната функция, възможности и издръжливост.

Еректилна дисфункция един от многото проблеми на мъжкото здраве

Еректилната дисфункция е медицинско състояние, което засяга способността на мъжете да достигнат и поддържат ерекция, достатъчна за задоволяване на сексуалния акт. Този проблем е често срещан и може да влияе на физическото и емоционално състояние на пациентите, както и не междуличностните им отношения с жените. Здравословният проблем би могъл да се прояви с различна степен на тежест. Причините за заболяването са многообразни.

Физическите „отключващи“ фактори е възможно да включват хронични заболявания като диабет, артериална хипертония, проблеми на сърдечно-съдовата система. Към тази група включваме неврологични нарушения – например склероза. Някой медикаменти също повлияват негативно половите възможности. Психологическите аспекти на еректилната дисфункция са също толкова важни. Стресът, депресията, тревожността създават бариери, които затрудняват постигането и поддържането на ерекция. Преживяването на травматични събития или насилие също повлиява лошо.

Остаряването също е ключов момент за появата на еректилния проблем. С настъпването на старостта честотата на заболяването се увеличава, поради физиологичните промени в тялото. Намаляването нивата на тестостерон и по-слабата кръвна циркулация способстват за развиването на дисфункцията.

Диагнозата обикновено се поставя след обстоен преглед, обсъждане на симптомите, както и медицинската история на пациента. Понякога лекарите извършват допълнителни изследвания, като например кръвни тестове. По този начин биват изключвани или потвърждавани други заболявания. Лечението зависи от причината, довела до състоянието. Ако физическите фактори преобладават, специалистите препоръчват промени в начина на живот – подобряване на хранителния режим, увеличаване на физическата активност, отказване от пушене и алкохол. Съществуват няколко билки, които са известни със своите потенциални ползи за мъжкото здраве.

Билково лечение при еректилна дисфункция

  • Женшен – Той се счита за мощен адаптоген и има способността да подобрява сексуалната функция като подпомага кръвната циркулация и енергийните нива;
  • Бабини зъби – Билката повишава нивата на тестостерон, което стимулира сексуалните възможности;
  • Гинко Билоба – Гинко билобата също стимулира циркулирането на кръвта, билката е особено полезна, ако половите оплаквания са свързани с кръвоносните съдове.

Болести на простатната жлеза

„Бих казал, че простатата е второто сърце на мъжа“ – с тези думи започна втората част на „Академия Здравитал“ професор доктор Христо Деянов. Ракът на простатата е едно от най-честите заболявания, засягащи мъжете и по този повод водещия събеседва за пореден път с д-р Георги Георгиев. Доктор Георгиев е специалист-уролог.

Впечатление от изминалата година

Като равносметка от изминалата година гостът каза следното:

„На първо място започват да идват по-млади мъже на профилактика, което говори за по-добра здравна култура и това, че ние си вършим по-добре работата по отношение на промоцията на здравето. Информираме по-голяма част от мъжкото съсловие за тези проблеми, така ги провокираме да отидат на преглед. За съжаление това, че се увеличават пациентите, които търсят помощ, е свързани с увеличаване и на заболеваемостта, по-големият процент диагностицирани пациент с рак на простатната жлеза. Средно аз диагностицирам по един пациент дневно с това заболяване. Все още процентът на хората с напреднал рак продължава да е висок – между 20 и 30% от доказаните случаи.“

Проблеми на мъжкото здраве

Рак на простата един от многото проблеми на мъжкото здраве

От клиничната практика на д-р Георгиев стана ясно, че средната възраст на установените с рак на простатата намалява през последните години. Като статистика най-засегнати са мъжете между 65 и 75-год. Напоследък все повече млади мъже се сблъскват със заболяването. В работата на специалиста най-младият диагностициран с напреднал стадий е на 45 години. Съветите на лекарите в днешно време са именно от този период нататък да започва профилактиката. Статистически погледнато при мъжете над 80 в голяма част от тях има ракови клетки на простатната жлеза. Въпросът е, че при тях процесът се развива много по-бавно, а повечето пъти болестта става с хроничен характер.

Основните рискови фактори за развитие на заболяването са: тютюнопушенето, хроничните възпаления на простатната жлеза, алкохолът, генетичните фактори (тук рискът е увеличен с 50 процента), наднорменото тегло, застоялият начин на живот, начинът на хранене (хипер-енергийните, тлъстите храни, мазнините имат доказан ефект за рак).

Прочети повече: Простатит и Бабини зъби. Рак на простатата и пикочния мехур – Академия Здравитал

Туморни маркери

Туморният маркер за изследване на простата се нарича PSA (Простатно-специфичен антиген). Представлява протеин, нормално синтезиращ се от простатните клетки. Проверката се покрива от Здравната каса в България веднъж на 24 месеца. Както вече споменахме в днешно време съветите на лекарите са профилактиката да започва след 45 год. В началото изследванията е добре да се правят през година, след това – веднъж годишно, а от 65 години нагоре – през шест месеца. PSA има две форми. Едната е тоталният туморен маркер. Референтните стойности са от 0-4,1 нанограма на милилитър.Той се изследва най-масово, това е основният скрининг. Понякога цифрите се повишават, поради други възпалителни процеси, особено през зимния период. Изкуственото „маскиране“ на проблема и занижени показатели са възможни при прием на определени медикаменти.

Другата форма е свободната (нормата е до 1,4 единици). Съотношението трябва да бъде по-голямо от 20 процента – това говори за вероятно увеличение на жлезата. Ако показателите са между 15 и 20% говорим за „сива зона“. Тук добрата диагностика изисква мултипараметричен ядрено-магнитен резонанс (проверката понякога отнема по-малко от 10 дни). Когато е платен ЯМР, цената е 400-480 лева.

Допълнителен ключов показател на PSA е плътността. Тя показва риска от това дали завишените стойности са свързани с рак. Плътността обикновено трябва да е под 0,11 мерни единици. Стойността се получава при разделяне на простатния антиген, спрямо обема (той бива мерен в милилитри). Плътността е голяма тогава, когато има висок PSA и малък обем. От особена важност е динамиката на специфичния протеин през годините. Например една повишена единица нанограм на милилитър за година е прекалено висока прогресия.

Метод за диагностика за рак на простата. Видове тумори.

В целият свят все още единственото доказателство е биопсията и хистологичната верификация. Вече над пет години в България въведеният от доктор Георгиев метод е 3D фюжън биопсията. Това е най-модерният способ. Процедурата се прави трансперинеално през кожата между ануса и тестисите. Предимството тук е, че няма риск от инфекции и кървене. Тази биопсия позволява изцяло да се стигне до засегнатата зона и да бъде взета тъкан. По време на интервенцията се прави 3D ехографски модел на жлезата в реално време. Фюжън-моделът е три пъти по-точен от обикновената биопсия. Урологът Георги Георгиев сподели, че:

„От момента, в който аз преценя, че един пациент е за биопсия до момента на хистологично-доказания раков процес не минава повече от един месец, с цялостната диагностика.“

Хистологично погледнато има три вида тумори. Те се оценяват по скалата на Глийсън. Единият вид е високодиференциран (това е най-лекият вариант). По оценителната скала първата група е с 6 мерни единици. Развива се бавно във времето, за дълъг период не дава метастази, а лечението е най-ефективно. Следва умерено-диференцираният аденокарцином (около 7 единици). Последната група са по-агресивните тумори.

При всички случаи, когато се пристъпва към операция, интервенцията представлява радикално отстраняване на простатната жлеза. Това е водещият по ефективност лечебен метод. Като усложнение инконтиненцията се появява при под 5 процента от пациентите. Наличието на вредни последствия зависи от подготовката на оператора.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни