Често Забравяне – Шест Водещи Причини

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Забравянето и проблемите с паметта стават често срещани проблеми с напредване на възрастта, но кои са основните предпоставки, които водят до тези здравословни оплаквания?

Проблемите с паметта са утежняващи, разочароващи и понякога тревожни за всеки един човек. Когато оплакванията зачестят повече от нормалното, това предизвика страхове от евентуална деменция или болестта на Алцхаймер. Ще представим на вашето внимание няколко лечими причини за здравословното оплакване:

1.    Липсата на сън води до често забравяне

 Недостатъчният сън е може би най-голямата неоценена причина за забравянето. Ако сънят е неспокоен и има често  будене, това също може да доведе до промени в настроението и безпокойство. Всичко това от своя страна предизвиква оплакванията, свързани с паметта, концентрацията.

Често Забравяне

2.    Лекарства

Транквиланти, антидепресанти, някои лекарства за кръвно налягане и други медикаменти могат да повлияят на паметта. Обикновено те причиняват седация или объркване. Това може да затрудни обръщането на голямо внимание и задържането на фокуса към нови неща. Сред медикаментите, които могат да повлияят негативно на паметта са:

  • Пароксетин (паксил) – Вместо него могат да се използват други антидепресанти като флуоксетин (Prozac), сертралин (Zoloft) или различен тип лекарства като дулоксетин (Cymbalta), венлафаксин (Effexor);
  • Циметидин (Tagamet) – Подходящи заместители са лекарства против киселини, като лансопразол (Prevacid), омепразол (Prilosec), езомепразол (Nexium);
  • Оксибутинин (Ditropan) или толтеродин (Detrol, Detrusitol) – На тяхно място помагат лекарства за свръхактивен пикочен мехур като троспиум (Sanctura), солифенацин (Vesicare), дарифенацин (Enablex);
  • Амитриптилин (Elavil), дезипрамин (Norpramin) или нортриптилин (Aventyl, Pamelor) – Опциите тук са други видове лекарства, в зависимост от това защо лекарят е предписал трицикличен антидепресант (невропатична болка, депресия и др.);
  • Лекарства за настинка или алергия, съдържащи бромфенирамин, хлорфенирамин, дифенхидрамин – По-добре е тук да изберем лоратадин (кларитин) или друг неседативен антихистамин.

3.    Неактивна щитовидна жлеза.

Отслабването на щитовидната жлеза може да повлияе на паметта (както и да наруши съня и да причини депресия). Всеки човек би могъл чрез обикновен кръвен тест да разбере дали щитовидната жлеза функционира правилно. По този начин пациентът би могъл да осигури нужната превенция на паметта и нормалната мозъчна дейност.

4.    Алкохола води до често забравяне

Консумацията на твърде много алкохол може да попречи на краткосрочната памет, дори след като ефектът от напитката е отшумял. Въпреки че „твърде много“ варира от човек на човек, най-добре е да се придържате към препоръката за не повече от две напитки на ден за мъжете и една дневно за жените. Една напитка обикновено се определя като 1,5 унции (мярка обем за течност), 5 унции вино или 12 унции бира.

Често Забравяне

5.    Стрес и безпокойство

Всичко, което затруднява концентрацията и заключването на нова информация и умения, може да доведе до проблеми с паметта. Стресът и безпокойството допълват проблема. И двата фактора биха могли да попречат на вниманието и да блокират формирането на нови спомени или извличането на стари такива.

6.    Депресията води до често забравяне

Честите признаци на депресия включват: задушаваща тъга, липса на мотивация и намаляване на удоволствието от неща, които обичайно човек харесва. Забравянето също може да бъде признак на депресия – или следствие от нея. Ако пропуските в паметта нарушават психическото и емоционалното състояние, е добре да поговорите с квалифициран специалист, който да провери кои са видимите причини за дискомфорта. Допълнителният и пълноценен сън, намаляването на стреса, промяната на някой лекарства, когато това е възможно – всички тези фактори действат позитивно както срещу депресията, така и спрямо проблемите с паметта и забравянето.

Здравитал Трибор Моно Гинко Билоба Единична Шпула
Здравитал Трибор Моно Гинко Билоба Единична Шпула

Трибор Моно Гинко Билоба

Ново! Запознайте се с полезният за здравето Трибор Моно с Гинко Билоба!

  • Активира мозъчното кръвообращение и укрепва паметта
  • Подобрява мозъчната функция
  • Подобрява кръвообращението и здравето на сърцето
  • Понижава съсирването на кръвта и риска от образуването на кръвни съсиреци
  • Мощен антиоксидант
  • Облекчава възпаленията

Опаковка: 300ml водно-парен извлек от Гинко Билоба

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни