Факти за вашите кости: 13 странни и интересни факта

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Замисляли ли сте се някога кои кости са най-дълги и кои най-къси или как заздравяват костите? Ортопедичният хирург д-р Петрова споделя любопитни и удивителни факти за вашите кости и съвети за поддържане на костите здрави.

Защо губите някои кости

Странно е да се замислите – чудите се как е възможно това да се случи, след като те са покрити от кожата ви? Раждате се с около 300, но в крайна сметка имате само 206. Много кости, като тези в черепа, се срастват, докато растете.

Какво ви кара да растете

Докато растежните плочки (в края на дългите кости на ръцете и краката) са отворени, вие растете. Плочките се затварят в края на тийнейджърските години при момчетата и в рамките на две години след началото на менструацията при момичетата.

Как да поддържате костите си здрави

Костите ви увеличават плътността си, докато навършите 30 години. След това плътността намалява, освен ако не получавате достатъчно физически упражнения, калций, витамин А, витамин К и витамин D от храните, които ядете. Това, което прави здравите кости най-здрави, е да им осигурявате необходимите хранителни вещества и да се упражнявате – дори ежедневно да се разхождате.

Как заздравяват счупените кости

Процесът може да се различава в зависимост от вида на счупването. Повечето счупвания са лечими и почти веднага след счупването в областта се образуват кръвоносни съдове, които подпомагат началото на оздравителния процес. В рамките на 21 дни се образува колаген, който втвърдява и задържа счупените части на място. Увредените повърхности се свързват, за да образуват нова кост – и често новата кост е по-здрава от първоначалната.

Скелетът ви има много задачи

Tой ви движи. Той защитава мозъка, сърцето и белите дробове. Той произвежда кръвни клетки. И съхранява и регулира минералите, за да помогне на цялата ви система да функционира.

Най-дългите и най-късите ви кости

Най-дълга е бедрената ви кост или костта на бедрото. Най-къса е стреловидната кост на средното ви ухо (с размери само 0,11 инча).

Къде имате най-много кости

54-те кости в ръката, пръстите и китките ви позволяват да пишете, да използвате смартфон и да свирите на пиано.

Костите са жива тъкан

Колагенът в костите непрекъснато се попълва. Така че на всеки 7 години вие имате нов скелет.

Зъбите ви също са част от скелета

Те съдържат калций и минерали като костите. Но им липсва колаген, който придава на костите гъвкавост и здравина.

Специалната работа на женския скелет

Мъжкият и женският скелет изглеждат изненадващо еднакво. Но формата, размерът и ъгълът на таза на жената са специално пригодени за раждане.

Някои стави не се движат

Костите ви се съединяват в ставите. Някои от тях (например колянната става) се движат много. Други (като ставите на черепа ви) изобщо не се движат.

Защо ставите скърцат?

Мускулите и сухожилията поддържат ставите ви, а хрущялите помагат за амортизирането им. Когато хрущялът се износи, се появява артрит.

Какво представлява смешната кост?

Това дори не е кост. Това е лакътният ви нерв, който минава вътре в лакътя. Удрянето му предизвиква изненадващо изтръпваща, бодлива болка.

Прочети повече: 10 Интересни Факта, Свързани с Анатомията

“Костите и скелетът ви са наистина удивителни”, казва д-р Петрова. “Начинът, по който те растат, възстановяват се и поддържат положението на цялото ви тяло, докато се движите през живота си, прави толкова важно да правите всичко възможно, за да ги поддържате здрави. Като се уверите, че се храните добре и спортувате колкото се може по-често, ще им помогнете да ви поддържат толкова дълго, колкото имате нужда”, казва тя.

Надяваме се статията с факти за вашите кости е била интересна и полезна!

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни