Психически промени, които настъпват по време на полет

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Полетът със самолет е чудесен начин да пътувате до далечни дестинации. Въпреки това, пътуването със самолет може да има и някои странични ефекти върху тялото ни. В тази статия ще разгледаме какво се случва с тялото ни по време на полет и как да се справим с тези странични ефекти.

Физически промени, които настъпват по време на полет

Една от големите промени е свързана с атмосферното налягане, което се променя по време на полета. При полетите на големи височини, където атмосферното налягане е по-ниско, тялото ни се изправя пред предизвикателства, за да се адаптира към тези изменения. Това може да доведе до главоболия, умора и замаяност.

полет - главоболие

Една от другите големи промени, които настъпват по време на полет, е с надморската височина. При полетите на високи височини, когато налягането е ниско, кислородът в атмосферата е по-малко. Това може да доведе до затруднено дишане и умора. Тези ефекти могат да бъдат още по-неприятни за пътниците с предразположеност към дихателни заболявания или сърдечни проблеми. Затова е важно да се приемат мерки за намаляване на симптомите, като се избягва консумацията на алкохол и кафе и се извършват редовни упражнения за повишаване на кръвообращението.

Друга голяма промяна, която може да настъпи по време на полет, е дехидратацията. При полетите на високи височини, тялото се изпотява повече, за да компенсира по-малкото наличие на кислород. Това може да доведе до дехидратация и съответно до усещане за сухота в устата и гърлото, главоболия и умора. Затова е важно да се пие достатъчно количество вода по време на полета. Освен това, пътниците трябва да избягват потреблението на алкохол и кофеин, които могат да допринесат за дехидратацията. Вземането на мерки за предотвратяване на дехидратацията може да помогне за подобряване на комфорта и благосъстоянието на пътниците по време на полета.

Психически промени, които настъпват по време на полет

Полетите могат да предизвикат стрес и тревожност, които могат да имат отрицателен ефект върху психическото здраве на човека. Някои от основните симптоми на стреса включват главоболие, напрежение в мускулите и умора. Въпреки това, когато реакцията на организма на стреса е прекалено дълга, това може да доведе до сериозен ефект за здравето. Полетите могат да бъдат особено стресиращи за някои хора, особено ако става въпрос за дълги полети или полети с турбулентно време. Затова е важно да се научим да се справяме със стреса.

Полетите може да доведат до нарушаване на съня и джет лаг. Джет лагът е състояние, при което сънят и биологичния часовник на човека се нарушават, заради часовата зона. Това може да доведе до умора, главоболие и затруднения с концентрацията. Затова е важно да се опитаме да поддържаме нормален режим на съня и да използваме техники за борба с джет лага, когато пътуваме на далечни разстояния.

Монотонността и скуката също могат да имат отрицателен ефект върху психическото здраве на човека по време на полетите. Монотонните и еднообразни дейности като гледане на филми. Затова е важно да се опитаме да разнообразим дейностите си по време на полетите. Например може да играем игри или да четем различни книги. Това ще ни помогне да се чувстваме по-активни и да поддържаме психическото си здраве по време на полетите.

Механизми за справяне за по-добро изживяване при полет

Полетите могат да бъдат напрегнато изживяване за нашето тяло, но съществуват няколко механизма, които можем да използваме, за да се справим по-добре. Един от най-важните аспекти е правилната хидратация и хранене. Въздушното пътуване може да доведе до обезводняване на тялото, поради ниската влажност в кабината. Затова е важно да имате достатъчно количество вода и да избегнете потреблението на алкохол и кафе, които могат да допринесат за обезводняване на организма . Освен това, храненето може да бъде полезно, като избягваме тежките и мазни храни, които могат да доведат до проблеми с храносмилателната система.

За да се справите със стреса и безпокойството, които често могат да се появят при полетите, можем да приложим някои стратегии. Една от тях е да се фокусираме върху дълбокото дишане, което може да не помогне да се успокоим и да намалим всичко на стрес. Освен това, можем да приложим техниката за пренасочване на вниманието. Тя ни помага да се концентрираме върху нещо положително и да отменим отрицателните мисли. Тези стратегии не могат да помогнат да се справите с неприятните чувства, които могат да се появят при полетите.

полет - сън

Друг проблем, свързан с полетите, е джет лагът. За да се справя с този проблем, можем да приложим някои съвети за управление на съня. Един от тях е да се опитаме да спим по време на полета, като използваме маска за очи и шумоизолиращи слушалки. Също така, можем да се опитаме да адаптираме бързо на новия часови пояс, като приемаме храната на новото местоположение и излагаме тялото си на слънцето. Тези съвети могат да помогнат за намаляване на влиянието върху джет лага и да се адаптират бързо към новото местоположение.

Прочети повече:6 ползи от водата

Заключение

Полетът със самолет може да има някои странични ефекти върху тялото ни. Въпреки това, като следвате тези съвети, можете да ги сведете до минимум и да се насладите на пътуването си.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни