Облекчаване на слънчево изгаряне: 8 съвета + преотвратяване

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
oblekchavane-na-slanchevo-izgaryane

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Много от нас са страдали от случайно слънчево изгаряне. Може би не сте планирали да бъдете на открито и сте пренебрегнали слънцезащитния крем. Може би не сте се намазали отново по-късно през деня или просто сте пропуснали едно-две места.

Каквото и да се е случило, кожата ви е пареща, пулсираща и с цвят на омар. Какво правим сега? Дерматологът д-р Мелиса Петрова. разговаря с нас за облекчаване на слънчевите изгаряния и как да ги предотвратите следващия път.

Съвети за успокояване и облекчаване на слънчевото изгаряне

Ето няколко начина за облекчаване на слънчевите изгаряния.

Намалете температурата на кожата си за облекчаване на слънчево изгаряне

Първо: “Веднага се махнете от слънцето и охладете кожата си”, казва д-р Мелис Петрова “Вземете хладка вана или душ, за да намалите температурата на кожата си.”

Това помага за намаляване на възпалението. Все пак го направете за кратко – прекаленото време във водата изсушава кожата.

Ако изгарянето ви засяга само по-малка област, можете да я охладите, като използвате студен компрес, например мокра кърпа или хавлия. Внимателно я поставете върху изгарянето, докато кожата ви се охлади.

Овлажнявайте облекчаване на слънчево изгаряне

Докато кожата ви е все още влажна, нанесете овлажняващ крем или лосион, за да подпомогнете запечатването на влагата, съветва д-р М. Петрова. През първите няколко дни след първоначалното изгаряне нанасяйте често овлажняващ крем, за да ограничите изсушаването.

Само НЕ забравяйте да НЕ овлажнявате кожата си, докато не изстине, защото в противен случай ще задържите топлината и ще предизвикате още по-голяма болка и възпаление.

Нанесете средство за облекчаване на сърбежа

Ако усещате сърбеж, опитайте да нанесете тънък слой 1% крем върху изгорялата от слънцето област.

Облекчете болката

облекчаване на слънчево изгаряне

За да облекчите болката или паренето, нанесете охлаждащ гел от алое вера за незабавно облекчаване на слънчевото изгаряне.

“Продължавайте да използвате и охлаждащи компреси”, казва д-р Петрова. “Те се отразяват чудесно и осигуряват известно облекчение на чувството на парене.”

Избягвайте мехлеми с дразнещи съставки за облекчаване на слънчево изгаряне

Пропуснете мехлемите и вазелина, които задържат топлината.

Избягвайте и локални лечения, завършващи на “-каин”, като бензокаин и лидокаин, които могат да предизвикат алергични реакции, които да влошат възпалението ви.

“Откажете се от всички кремове, които съдържат алкохол, който изсушава кожата ви и затруднява лечението”, предупреждава д-р Петрова.

Поддържайте хидратация

Слънчевите изгаряния изтеглят течности от други части на тялото към кожата, което може бързо да ви дехидратира. Това, което помага при слънчево изгаряне, е хидратацията.

“Наистина е важно да се уверите, че се хидратирате добре”, отбелязва д-р Петрова. “Пийте много вода.”

Не докосвайте мехурите за облекчаване на слънчево изгаряне

Дори и да се изкушавате, не докосвайте мехурите от слънчево изгаряне. Ще причините повече вреда, отколкото полза.

“За да предотвратите инфекция и белези, оставете мехурите да заздравеят сами”, съветва д-р Петрова.

Да знаете кога да посетите лекаря си

Понякога домашните средства за защита не са достатъчни и най-добре е да потърсите лекарска помощ.

“Обадете се на лекаря си, ако имате мехури на голяма площ, изпитвате силна болка или сте развили треска, втрисане, замаяност или дезориентация”, казва д-р Петрова.

Предотвратяване на случайни слънчеви изгаряния

Следващия път, когато тръгнете навън, не забравяйте да вземете тези превантивни мерки.

Намерете сянка

Какво можете да направите, за да сведете до минимум вероятността да получите слънчево изгаряне следващия път, когато ви се случи да сте без слънцезащитен крем? “Намерете сянка”, казва д-р Петова. “Това наистина може да помогне.”

Можете също така да носите “сянката” си със себе си. Тя препоръчва да държите шапка в колата си (и в идеалния случай да носите такава всеки път, когато сте на слънце).

Най-добре е да е от плътно тъкан плат, както и да е с периферие, широка два-три сантиметра, така че да предпазва лицето, ушите и врата ви.

Носете защитно облекло

Помислете дали да не сложите защитно облекло и в колата си.

Добър навик е да носите свободни ризи с дълги ръкави и дълги панталони, когато сте на слънце, въпреки че белите дрехи не са толкова защитни, колкото по-тъмните цветове. Както и при шапките, колкото по-плътна е тъканта на плата, толкова по-голяма защита ще получите.

“Можете да си купите и ризи с SPF в тях в големите магазини на достъпна цена”, отбелязва д-р Петорва.

Ако не можете да инвестирате в нови дрехи, можете да изперете тези, които вече имате, с препарат, предназначен да повиши естествения им фактор на ултравиолетова защита (UPF) от UPF 5 до UPF 30. Обикновено се намира в местната аптека или онлайн, просто добавете препарата към нормалния цикъл на пране и той ще издържи 20 изпирания.

Нанасяйте слънцезащитен продукт всеки ден

Това може да звучи като безсмислена задача, но много от нас забравят да нанасят слънцезащитен крем.

“Трябва да сте сигурни, че слагате достатъчно количество”, казва д-р Петрова. “Необходима е грам слънцезащитен крем – това е количеството в чаша за шотове – за да покрие цялото ви тяло.”

Можете да избирате между химически или минерален слънцезащитен крем (който понякога се нарича и физически слънцезащитен крем), който съдържа титанов диоксид или цинков оксид.

“Химическите слънцезащитни продукти претърпяват химическа реакция с кожата ви и действат като гъба и абсорбират ултравиолетовата светлина, така че тя да не уврежда кожата”, обяснява д-р Петрова. “Химическите слънцезащитни продукти могат да бъдат малко по-дразнещи. Ако имате чувствителна кожа, тогава наистина трябва да търсите минерални слънцезащитни продукти”.

И не забравяйте да нанасяте отново слънцезащитния продукт през деня – друга изключително важна грешка, която много от нас допускат.

“Стремете се да нанасяте отново слънцезащитния си крем на всеки около 90 минути”, добавя д-р Петрова. “Ако сте били във водата, излезете и се избършете с кърпа, трябва да нанесете отново, защото сте отмили доста от него, когато сте излезли от водата.”

Прочети повече:Как да си осигурим правилна слънцезащита?

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни