Сироп от черен бъз

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Плодовете на черния бъз са универсална съставка, която може да се използва в различни рецепти – от конфитюри и желета до напитки и десерти. В тази рецепта ще използваме само плодове от черен бъз, за да създадем вкусен и лесен сироп от черен бъз.

Защо трябва да включим черен бъз в диетата си?

Бъзът е растение, което предлага многобройни ползи за здравето. Високите нива на антиоксиданти и флавоноиди в него подсилват имунната система, намаляват възпаленията и могат да помогнат за облекчаване на симптомите на настинка и грип. То се използва от векове заради лечебните си свойства и се предлага в различни форми за консумация.

Научете повече за бъза и ползите за здравето от приема му

Необходими съставки

  • 4 чаши пресни плодове от черен бъз
  • 2 чаши вода
  • 1 чаша кристална захар

Начин на приготвяне

  1. Започнете, като измиете и почистите от дръжките плодовете на бъза. Изхвърлете стъблата и листата, тъй като те могат да бъдат токсични.
  2. В голяма тенджера смесете плодовете на черния бъз и водата. Оставете сместа да заври на средно висока температура.
  3. След като сместа заври, намалете котлона на слаб огън и оставете да къкри за около 30 минути или докато плодовете се разпаднат, а течността намалее наполовина.
  4. Отстранете тенджерата от котлона и оставете сместа от черен бъз да се охлади за няколко минути.
  5. С помощта на фина цедка прецедете сместа в чиста тенджера или купа. Натиснете плодовете, за да извлечете възможно най-много течност.
  6. Добавете захарта към течността и върнете тенджерата на котлона на средна температура.
  7. Варете сместа, като разбърквате често, докато захарта се разтвори и сместа се сгъсти до консистенция на сироп, около 10-15 минути.
  8. Свалете тенджерата от котлона и оставете сиропа да се охлади до стайна температура.
  9. След като сиропът от черен бъз се охлади, прехвърлете го в стъклен буркан или бутилка и го съхранявайте в хладилника до 2 седмици.

Заключение

Този сироп от черен бъз може да се използва по различни начини. Той е идеален за добавяне на вкус и сладост към напитки, като например лимонада или чай. Може да се използва и като топинг за палачинки или гофрети или като заливка за печено месо. И тъй като е направена от пресни плодове на черен бъз, можете да се чувствате добре, че използвате нещо, което е не само вкусно, но и полезно за вашето здраве. Научете повече интересни и полезни рецепти ТУК.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни