Ние от Здравитал, подкрепяме хората, здравето и природата. Ето защо сме подбрали страхотна гама от различни рецепти, с които да подсилвате здравето, да разнообразявате храната, а защо не и да ви помогнем да станете любители на кулинарията. В днешната полезна рецепта ще ви дадем идея за лесен хумус от ядлив кестен.
Съдържание
Защо да готвим с ядлив кестен
Кестените остават добър източник на антиоксиданти дори след готвене. Те са богати на галова киселина и елагова киселина – два антиоксиданта, чиято концентрация се увеличава при готвене. Антиоксидантите и минералите като магнезий и калий помагат да се намали рискът от сърдечносъдови проблеми, като сърдечни заболявания или инсулт.
Повече полезна и интересна информация за растението може да отриете тук.
Продукти
- 180 г предварително сварени кестени
- 1 лимон, изцеден от сока
- 1 скилидка чесън
- 4 с. л. зехтин
- подправки на вкус (по избор)
- чипс от питка или зеленчукова алтернатива, за сервиране
Как да приготвите?
- Извадете един кестен и го оставете настрана.
- Прехвърлете останалите кестени в блендер или смути машина заедно с лимоновия сок, чесъна, олиото и малко преварена вода.
- Подправете.
- Разбъркайте до гладко пюре, след което с лъжица разпределете в купа или в четири чинии.
- Настържете на ситно ренде запазения кестен, след което сервирайте с крекери по ваше желание.
- Насладете се.
Заключение
Да готвим за себе си и семейството си е истинско щастие. А за най-близките да приготвяме здравословни храни е на първо място. Ако рецептата Ви е харесала, разгледайте и другите рецепти, с билки и полезни разстения тук.