Неизбежно ли е оплешивяването?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Изследване показва, че оплешивяването може да бъде избегнато

Въпреки че повече от 80% от мъжете и почти половината от жените имат значителна загуба на коса през живота си. Има две одобрени от FDA (Агенция за контрол и храните и лекарствата на САЩ) лекарства за мъжки модел на косопад и едно за жени. Но докато милиони хора по света търсят начин да забавят или спрат оплешивяването, един-единствен химикал успя да създаде голямо впечатление на учените.

Изследване на Калифорнийския университет “Ривърсайд” за оплешивяването показа, че лечението на плешивостта се крие в разбирането само на едно нещо – трансформиращият растежен фактор бета (TGF-β). Проучването, публикувано в     “Biophysical Journal”, идентифицира TGF-β. Той е един от многото малки протеини, наречени цитокини, които помагат за контрола на имунната система и кръвните клетки. Този протеин служи като модератор на цикъла за растеж на клетките на космения фоликул. По този начин определя кога те растат и умират.

Космен фоликул

Чрез изучаване на космените фоликули – източник на стволови клетки – изследването навлиза в регенеративната медицина. Предлага се модел за ускоряване на процеса на растеж на косми.

„В научната фантастика, когато героите се лекуват бързо от наранявания, идеята е, че стволовите клетки са го позволили.“ – казва математикът-биолог от Калифорнийския университет в Ривърсайд и съавтор на изследването Ксихуан Уанг, PhD. Тя допълва също така, че: „В реалния живот нашето ново изследване ни доближава до разбирането на поведението на стволовите клетки, така че да можем да го контролираме и да насърчаваме растежа на коса.“

Растежен фактор Бета на помощ при оплешивяване

Силата на TGF-β зависи от неговата интензивност. Изследователите описват механизма на химикала като подобен на механизма използван при електрическите ключове. Твърде много от химикала кара клетката да умре, което води до падане на косата. В същото време по-малките и умерени дози позволяват на клетката да расте и да се дели.

Според изследователите, трябва да се разбере способността да се контролират прецизно нивата на TGF-β и да се разбере как химикалът взаимодейства със специфични гени. Това може да позволи на бъдещите учени да стимулират растежа на косата.

Стволови клетки – каква е връзката с оплешивяването

Стволовите клетки могат да променят формата си и да бъдат разглеждани като празни платна. Тялото може да ги програмира да се превръщат в други видове клетки. В рамките на космените фоликули, стволовите клетки играят уникална роля, която привлече вниманието на изследователите. Специалистите смятат, че тези фоликули са единственият орган в човешкото тяло, който постоянно се регенерира, дори без нараняване.

„Дори когато косменият фоликул се самоубие, той никога не убива своя резервоар за стволови клетки. Когато оцелелите стволови клетки получат сигнал за регенерация, те се делят, създават нови клетки и се развиват в нов фоликул“, казва Уанг.

Истината е, че фокусирайки се върху тези уникални регенеративни клетки, изследователите се надяват да насърчат пълното зарастване на рани, което изисква възстановяване на косата.

„Потенциално нашата работаx може да предложи нещо, което да помогне на хората, страдащи от различни проблеми“, допълва биологът от Калифорнийския университет.

Обобщение

Надяваме се, че това проучване ще продължи своето развитие. И също така ще привлече интереса на още специалисти в сферата като по този начин реши този толкова неприятен проблем. Следете блогът на Здравитал, тъй като ние ще проследим развитието и ще се стремим да Ви държим уведомени по темата. Освен това в блога ни ежедневно качваме множество интересни за здравето статии. Благодарим Ви за отделеното внимание!

Подходяща терапия

Продукт, който може да бъде изключително благоприятен освен за косата, за кожата и ноктите е Новофан – капсули. Богатата му формула от полезни вещества помага при смущения в растежа и заздравява структурата на косъма.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7781,6633,6628,6611,6619,5105″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2205,2207,2191,2356″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни