Зелената средиземноморска диета – новото чудо!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Хората, които спазват традиционна средиземноморска диета, имат по-ниски нива на сърдечни заболявания, диабет и рак. Нови изследвания показват, че “зелената” средиземноморска диета, която избягва всяко месо и осигурява допълнителни зеленчуци, може да бъде дори по-добра за човешкото здраве. Ако диетата се наложи, ползите за планетарното здраве могат да бъдат също толкова впечатляващи.

Климатолозите смятат, че едно от най-ефективните неща, които хората могат да направят за околната среда, е да намалят консумацията на месо и млечни продукти.

Вредите за околната среда

Изследване отбелязва, че глобалното производство на храни от животински произход — включително фуражи за добитък, представлява 57% от общите емисии на парникови газове от селското стопанство. А производството на храни на растителна основа представлява само 29%.

Друго проучване изчислява, че ако всеки стане веган, това ще намали количеството земя в световен мащаб, от което фермерите се нуждаят, за да отглеждат храна, с 3,1 милиарда хектара или 76%.

Какво показват проучванията за “зелената” средиземноморска диета?

Скорошно проучване предполага, че хората, които ядат малко или никакво месо, са склонни да имат по-нисък риск от рак. По-специално колоректален рак и рак на простатата при мъжете.

Диетите, които съчетават намаляване на консумацията на месо и млечни продукти, с увеличен прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, носят допълнителни ползи за здравето.

Хората, които спазват типично средиземноморска диета например, имат по-ниска обща смъртност. Също така и по-нисък риск не само от рак, но и от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Поредица от клинични проучвания показват, че яденето на „зелена“ средиземноморска диета може да осигури допълнителни ползи. Тя се сравнява с традиционната средиземноморска диета.

Биоразнообразието и човешкото здраве

Д-р Щамфер посочи, че общата площ, необходима за производство на месо, включва много земя за отглеждане на култури за изхранване на добитъка.

Така че чрез намаляване на количеството земя по света, посветена на производството на месо, зелената диета би могла да играе основна роля за опазването на биоразнообразието.

Значението на натиска, генериран от човешката дейност, както върху изменението на климата, така и върху загубата на биологично разнообразие, и тяхното въздействие върху храненето и здравните резултати, не може да бъде неглижирано.

Какво представлява класическата средиземноморска диета?

Традиционната средиземноморска диета съдържа следните елементи:

  • зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни
  • източници на здравословни мазнини, като ядки, семена и зехтин
  • умерени количества млечни продукти и риба
  • по-малко червено месо от традиционната западна диета
  • по-малко яйца
  • червено вино в умерени количества

Диетата осигурява изобилие от полифеноли, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини и растителни фибри .

Учените вярват, че тя помага за по-ниски нива на лошия холестерол, намаляват оксидативния стрес и възпалението и подобряват инсулиновата чувствителност.

Зелена средиземноморска или “зелена Мед” диета

Учени от Израел, Германия и Съединените щати разсъждават, че замяната на цялото останало месо в диетата с растителни протеини може да засили положителните ефекти върху здравето.

През последните няколко години те са провели три клинични изпитвания на 294 души с абдоминално затлъстяване. Средната възраст на участниците в началото на опитите е 51 години.

По време на обучението си всички те получиха безплатно членство във фитнес зала и съвети относно физическата активност.

Изследователите произволно ги разпределиха на три диети:

  • Насоки за здравословно хранене — основни съвети как да се постигне здравословна диета.
  • Традиционна медицинска диета с ограничени калории, със съвети за намаляване на консумацията на червено месо. Добавят се 28 грама (g) орехи всеки ден.
  • Зелена Мед диета с ограничени калории, която включва 28 г орехи на ден, плюс 3-4 чаши зелен чай. Те бяха помолени да избягват напълно червено и преработено месо и обезкуражени от консумацията на домашни птици.

Ползи за сърдечно-съдовата система от зелената средиземноморска диета

В първото проучване изследователите изследват възможните допълнителни ползи за здравето на сърцето от яденето на зелена диета.

Те съобщават, че след 6 месеца и двете медицински диети са довели до по-голяма загуба на тегло и метаболитни ползи, отколкото стандартните диетични съвети.

Въпреки това, зелената диета доведе до по-голямо намаляване на обиколката на талията и няколко други мерки за сърдечносъдов риск.

Например, участниците, които са спазвали тази диета, са имали подобрена инсулинова чувствителност, по-ниско кръвно налягане, по-ниски нива на лошия холестерол и по-малко възпаление в сравнение с тези на стандартна Медицинска диета.

Съхранение на мазнини в черния дроб

За следващото си проучване изследователите сравняват количеството мазнини в черния дроб на субекти след 18 месеца на трите различни диети.

Те открили, че хората, които са консумирали зелената диета, губят повече мазнини от черния си дроб, отколкото тези на обикновената диета.

Това може да намали риска от неалкохолно мастно чернодробно заболяване, което засяга около 25% от хората по света и може да доведе до потенциално фатална цироза и чернодробна недостатъчност.

Атрофия на мозъка

И накрая, изследователите са използвали ядрено-магнитен резонанс (MRI), за да изследват ефекта от трите диети върху загубата на обем на мозъка за 18 месеца.

Мозъчната атрофия в регион, наречен хипокампус, жизненоважен за формиране на паметта, е ранен маркер за когнитивен спад при стареене и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер .

Докладва се, че при пациенти на 50 или повече години и двете медикаментозни диети са свързани със значително намалено свиване на хипокампуса.

Но изглежда, че зелената диета осигурява най-голямата защита срещу мозъчна атрофия.

Полифенолите могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, където помагат за намаляване на възпалението и насърчаване на растежа на нови нервни клетки в хипокампуса.

Какво прави зелената средиземноморска диета толкова ефективна?

Изследователите смятат, че комбинацията от намалена консумация на червено и преработено месо и повишен прием на полифеноли е отговорна за ползите за здравето от диетата със зелени лекарства.

Растителни храни, които да избягвате?

Растителните храни имат много по-малко въздействие върху околната среда, по-специално по отношение на въглеродните емисии.

Въпреки това, не всички растителни източници са равни. Например, огромни количества вода отиват за отглеждане на бадеми и кашу, често в райони, където водата е в недостиг.

Също така си струва да се има предвид, че производителите на бадеми често използват много торове и пестициди .

Следователно, за да се сведат до минимум вредите за околната среда, бразилските орехи, лешниците и фъстъците могат да бъдат по-добър избор.

Авокадото, което е популярно сред веганите и вегетарианците, може да е сред най-лошите нарушители по отношение на устойчивостта.

Повечето авокадо на рафтовете на супермаркетите произхождат от Централна и Южна Америка, така че имат голям въглероден отпечатък за клиентите в Европа, например.

Обикновено се отглеждат като монокултура, което означава малко или никакво биоразнообразие и изискват много вода.

За отглеждането на едно авокадо са необходими 320 литра вода.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6925,5077,4349,5294,5329″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”72,86″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни