Ново лекарство за Алцхаймер – има ли вече решение?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Понастоящем в света има 55 милиона души, живеещи с деменция. С увеличаването на дяла на възрастните хора в населението в почти всяка страна, се очаква този брой да се увеличи. Трабва да се намери решение и лекарство за Алцхаймер

Започнахме новата година с прогнози от Института по здравни показатели и оценка на Университета на Вашингтон (IHME), публикувани в Lancet Public Health , че броят на хората с деменция в световен мащаб ще се утрои до 2050 г.

Въпреки че имаме лечения, които да помогнат при някои от симптомите на основната причина за деменция, болестта на Алцхаймер. Все още не сме намерили начини за забавяне на болестния процес.

Невероятен момент

Условното одобрение на Адуканумаб от САЩ през юни 2021 г. беше важно. Това е така, защото това е първото лекарство, насочено към амилоида. Това е протеин, който се натрупва в мозъците на хора с ранни стадии на болестта на Алцхаймер.

Клиничните проучвания установиха, че адуканумаб забавя прогресията на ранната болест на Ацхаймер. Макар и клиничната полза да не е ясна, това бележи важен момент в изследванията на деменцията. Докато други съществуващи лечения за Алцхаймер помагат за облекчаване на симптомите, това е първото лекарство, одобрено от основен регулатор. То е насочено към един от биологичните причинители на заболяването.

Съвсем наскоро Европейската агенция по лекарствата (EMA) отхвърли заявлението на Biogen за разрешаване на пазара за адуканумаб. Който да се използва като лечение на леко когнитивно увреждане и лека деменция и Алцхаймер в Европа. Въпреки че това може да е разочароващо за хората с болестта на Алцхаймер и техните семейства и лицата, които се грижат за тях, това все още е забележително решение. Всъщност за първи път модифицираща болестта терапия за какъвто и да е вид деменция има достатъчно доказателства, за да кандидатства за одобрение в Европа. Това наистина е невероятно!

Наличието на доказателства от добре проведени клинични изпитвания беше от съществено значение. То позволи на EMA да вземе добре информирано решение относно ползите и вредите от лекарството за Алцхаймер. Ще бъдат предприети допълнителни проучвания, за да получим повече прозрения. Очевидно е от съществено значение да се предоставят само безопасни и ефективни лекарства на хората с болестта на Алцхаймер и други причини за деменция.

Причини да бъдем оптимисти за намирането на лекарство за Алцхаймер

лекарство за алцхаймер

Доказателства като това могат да бъдат получени само чрез участието на хора в изследвания. Една трета от тези, които са участвали в клиничните изпитвания в Обединеното кралство, са съпоставени чрез Join Dementia Research.

Въпреки че клиничната полза не беше счетена от EMA за ясна, фактът, че лекарството е причинило отстраняване на амилоид от мозъка. Това е много важно доказателство за концепцията при търсенето на нови лечения.

Имаме основание да бъдем оптимисти. Има над 100 различни комбинирани лекарства в клинични изпитвания, които се провеждат по целия свят.

Като изследователи ние познаваме твърде добре глобалното предизвикателство за деменция, пред което сме изправени. Но фокусът на изследването на NIHR за деменция и последните новини за адуканумаб трябва да ни дадат основание да бъдем оптимисти. Сега става все по-ясно, че става дума за „кога“, а не за „ако“. Терапията ще стане клинично достъпна. 

Четете още: Неврологични болести – Алцхаймер и Паркинсон

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

2 comments

  1. Emilia Labakova

    Всяко лекарство,което може да отдалечи от Алцхаймер и Паркинсон е успех.Какво е мнението Ви за продаваната у нас хранителна добавка Неуроверт?(капсули,флакни)

  2. Emilia Labakova

    Всяко лекарство,което може да отдалечи от Алцхаймер и Паркинсон е успех.Какво е мнението Ви за продаваната у нас хранителна добавка Неуроверт?(капсули,флакони)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни