Тропически болести – защо никой не говори за тях?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Пренебрегваните тропически болести (NTD) са група от хронични инфекциозни заболявания. Те засягат хората в много страни с ниски и средни доходи. Въпреки че са предотвратими и често лечими, познанията за NTD в рамките на здравните системи са ограничени. Повече от 1 милиард души по света страдат от тях.

Какво представлява декларацията на Кигали и какво представляват тропическите болести ?

Декларацията от Кигали е политическата сила зад стратегическия мозък на пътната карта на Световната здравна организация за NTD 2021-30 . Това е важен документ, с ангажименти от страна на правителствата, индустрията и партньорите на НПО за постигане на амбициозни цели за множество заболявания (тропически болести), които засягат приблизително 1 милиард души в световен мащаб. Заболявания, които са едновременно лечими и предотвратими.

Точно в основата му са принципите на партньорство и собственост на държавата. Тези принципи доведоха до изчерпателния процес на консултации с национални правителства, кметове и местни правителства, междуправителствени органи, фармацевтични компании, неправителствени организации, изследователски институции, младежи и други,. Те се застанаха под банера „Обединяване за борба с NTDs“. Същите тези принципи ще продължат да ръководят изпълнението на ангажиментите, които бяха поети.

Коя е най-засегната дъжава от тези тропически болести?

Руанда, чиято столица дава името на Декларацията, се нарежда на първо място сред засегнатите от NTD страни в Африка. Това е така поради напредъка й срещу чревните червеи, речната слепота и билхарзията. 

Партньорства за справяне с подокониозата и стигматизирането на кожни заболявания в Източна Африка

тропически болести

Подокониозата е болезнено и прогресивно подуване на краката. То засяга хората във всеки район на Руанда, намалявайки производителността и причинявайки голямо страдание чрез стигмата, която привлича. Това е значителен проблем за общественото здраве в Източна Африка и Руанда показа важно лидерство в „притежаването“ на състоянието и планирането за неговото премахване. Като се има предвид размера на страната и силата на нейната здравна система, тя може да бъде първата страна, която елиминира подокониозата. Представляваща част от групата тропически болести.

Също така NIHR ще финансира Фаза 2 на Звеното за глобални здравни изследвания за NTD. Това ще даде възможност за допълнителни 5 години изследвания и действия върху подокониоза, мицетом и краста в партньорство с институции в Етиопия, Судан и Руанда, с партньори, включително Университета на Руанда и Биомедицинския център на Руанда. Новата програма включва 12 изследователски проекта, фокусирани върху причините за болестите, геопространственото картографиране, диагностиката и разработването на лекарства и разбирането как интервенциите могат да бъдат приложени в реални условия.

Насърчават се други групировки, сформирани в резултат на Декларацията от Кигали, да използват подобна рефлексивност. По-доброто разбиране на нивото на зрялост на тяхното партньорство ще даде възможност за по-реалистично и ориентирано към ценности ангажиране.

В заключение за тропическите болести

Звеното за глобални здравни изследвания и фондация 5S могат директно да подкрепят собствеността на държавата, тъй като са в Руанда. Събитието на 30 януари дава възможност на Министерството на здравеопазването да обмисли своята водеща роля в написването на Декларацията от Кигали и работата си за елиминиране на няколко NTD.  Напредъкът на Руанда показва, че тези хронични заболявания са лечими и предотвратими и се приветства ангажиментът на света за справяне с предизвикателството.

Ако статията е била полезна за Вас, препоръчваме да прочетете: Неврологични болести – Алцхаймер и Паркинсон

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни