Витамини и минерали при косопад (алопеция)

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Хората често се интересуват от витамини и минерали под формата на добавки като средство за предотвратяване или управление на дерматологични заболявания и по-специално – косопад.

Микроелементите са основни елементи в нормалния цикъл на космения фоликул. Te играят роля в клетъчния оборот, често са в матричните клетки във фоликулната луковица, които се делят бързо. Лечението на алопеция (косопад) е съществен аспект от клиничната дерматология, като се има предвид разпространението на косопада и значителното му въздействие върху качеството на живот на пациентите.

Ролята на храненето и микроелементите при косопад

Ролята на храненето и диетата при лечението на косопад представлява динамична и нарастваща област на изследване. В този преглед ние обобщаваме ролята на витамини и минерали, като витамин А, витамин В, витамин С, витамин D, витамин Е, желязо, селен и цинк, при алопеция без белези.

Широко литературно търсене на PubMed и Google Scholar беше извършено през юли 2018 г., за да се съберат публикувани статии, които изследват връзката между витамини и минерали и загубата на коса. Микроелементите като витамини и минерали играят важна роля за нормалното развитие на космените фоликули и функцията на имунните клетки. Дефицитът на такива микроелементи може да представлява модифициран рисков фактор, свързан с развитието, превенцията и лечението на алопеция.

Като се има предвид ролята на витамините и минералите в цикъла на косата и механизма на имунната защита, са необходими големи контролирани проучвания, за да се определи ефекта от добавянето на специфични микроелементи върху растежа на косата при хората с дефицит на микроелементи и алопеция без белези, за да се установи всяка връзка между загубата на коса и такъв дефицит на микроелементи.

Косопадът, като медицинско състояние

Косопадът е често срещан проблем, който може да бъде подобрен с витаминни и минерални добавки. Витамините и минералите са важни за нормалния растеж и функция на клетките и могат да допринесат за загуба на коса, когато са в дефицит. Докато добавките са сравнително достъпни, важно е да знаете кои витамини и минерали са полезни за лечение на косопад. Андрогенетичната алопеция (AGA), телогенният ефлувиум (TE) са два често срещани вида косопад. Проучванията показват, че допълването на диетата с витамин D може да подобри симптомите на тези заболявания. Ако пациент има ниски нива на желязо (по-често се наблюдава при жени), също се препоръчва прием на добавки. Тези пациенти с дефицит на желязо също трябва да гарантират, че техният прием на витамин С е достатъчен.

Ниски нива на различни миркоелементи

Алопеция ареата (АА) възниква, когато имунната система атакува космения фоликул. Проучванията показват връзка между АА и ниските нива на витамин D. Този витамин трябва да се допълва, ако нивата са ниски.

Желязото, витамин D, фолиевата киселина, витамин В12 и селенът са витамини и минерали, които могат да участват в побеляването на косата през детството или ранната зряла възраст. Допълването на тези дефицитни микроелементи може да подобри преждевременното побеляване.

Как изглежда човешкия скалп?

Човешкият скалп съдържа приблизително 100 000 космени фоликула. От тях 90% са в анагенна фаза, изискващи основни елементи, като протеини, витамини и минерали. По този начин може да се постигна ефективно производство на здрава коса.

Следователно микроелементите, включително витамини и микроелементи, са решаващи компоненти на нашата диета. При протеиново-енергийно недохранване промените в кожата и косата са забележими. Силното намаляване на приема на въглехидрати води до загуба на коса. Лечението на алопеция е съществен аспект от клиничната дерматология, като се има предвид разпространението на косопада и значителното му въздействие върху качеството на живот на пациентите.

Това беше първата статия от рубриката ни “Красива и здрава коса”. До края на седмицата детайлно ще разгледаме влиянието на всеки един, важен за косата, микроелемент върху здравето и структурата на косата!

Не пропускайте да се възползвате от промокода: NOVOPHANE, който ви дава възможност да поръчате капсулите против косопад Новофан/Novophane с безплатна доставка тук! Период на кампанията: 24.01-30.01.2022г.

[blog_posts style=”bounce” ids=”6619,5105,6596,4222″ badge_style=”square” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2205,2175,2189,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни