Кожата – най-големият орган в човешкото тяло

Кожата е нещо, на което повече внимание обръщат жените в днешно време. Но това не значи, че трябва да се подценява и от мъжката част. Затова гост в поредното излъчване на „Академия Здравитал“ бе дерматоложката д-р Елмира Павлова. Акцентът в събеседването падна върху естетичнитe и разкрасителнитe процедури в дерматологията и този тип медицина. Доктор Павлова работи в Медицински центрове за кожни и венерически болести в гр. София. В периода от 2008-ма до 2010-та година е управител на Национален Онкологичен Медицински Център в столицата.

При наличие на пигментация по лицето на първо място трябва да се провери каква козметика се използва – някои кремове могат да бъдат причина за проблеми с кожата

Други фактори за появата на подобен тип болести могат да са хормонални неразположения при дамите, ползването на контрацептиви, прекомерната употреба на антибиотици, слънчева алергия, начин на хранене и други. Специалистката даде ценни съвети на хората, които ходят на планина или на море, както и в градски условия, да използват кремове с големи слънцезащитни сили. По-сериозните пигментации могат да засегнат и дермата – средния слой на кожата. Ако инфекцията е стигнала до там, няма как човек да се излекува само чрез кремове.

„Пигментацията не бива да се лекува през лятото, това трябва да става в месеците без много слънчева светлина“

Един от начините за справяне с пигментацията е мезотерапия. Това е вид иглотерапия, която съдържа полезни вещества срещу самата пигментация. Мезотерапията на лицето е минимално инвазивна, чисто козметична процедура, при която състав от полезни минерали и аминокиселини се доставят в мезодермата с помощта на инжекции.

Освен това, чрез този метод могат да бъдат премахнати и старчески петна, бръчки, тъмни кръгове под очите, суха кожа, повяхнала кожа и безжизнен тен, неравен релеф на лицето. Също така се използват апарати, които са лазерно обработени, чрез тях се влиза в определена дълбочина на кожата в зависимост от степента на засягане. Инжектират се различни витамини и хиалуронови киселини, които увеличават синтеза на колаген. След подобна интервенция, ако се появи коричка по проблемното място, това значи, че процедурата е преминала успешно. Обикновено между 2-3 седмици отнема на кожата да се възстанови като  тук фактор е и възрастта на човек, срокът може да се увеличи до месец. Доктор Павлова даде ценна информация на зрителите за някои неща, които могат да предизвикат появата на пигментация:

„Прекомерната употреба, особено през пролетта и лятото, на витамини, хормони, противозачатъчни таблетки, масла, литиеви соли, препарати за високо кръвно, могат да предизвикат този кожен проблем“

Когато пигментацията е дифузна и е засегнала цялото лице, тогава освен основните процедури, трябва да има и поддържащи такива в един период от време. По мнението на специалистката не бива да се прилага мезотерапия при фациалис.

Разбира се, няма как да не обърнем внимание и на ботокса. Ботулиновият токсин или както сме свикнали да го наричаме – ботокс, е най-бързият начин за спиране на бръчките. Доктор Павлова сподели за нашите зрители, че едно от основните състояния, при които се слага ботокс, е хиперхидрозата (прекомерно изпотяване в различни части от тялото). Около шест месеца след първоначалното поставяне на този токсин интервенцията трябва да се повтори. Ботокс може да се поставя и при състояния на мигрена в окосмената част на главата.

Дерматоложката сподели за „Академия Здравитал“ своите предпочитания за начин на работа:

„В горната част на лицето предпочитам да се работи с ботокс, а от очите надолу – да се работи с филъри“

Филърите представляват различно омрежени хиалуронови киселини. Този вид киселина е основна част от кожата и ставите на човек, но с напредване на години нейното производство, както и това на колагена, намалява. Чрез филърите могат да се запълват назолабиалните гънки между носа и устния ъгъл. Тук също е нужно да се обърне сериозно внимание, че поставянето на филърите трябва да е в умерени количества. Те дават обем там, където той не е достатъчен.

Във връзка с коронавирусната болест, която „контролира“ света през последните 2-3 години, при преболедувалите хора се появяват много кожни инфекции и започват да страдат от дифузен косопад

За почитателите на „Академия Здравитал“ д-р Елмира Павлова обясни и какво представлява карбокситерапията. На пациентите се нанася определен препарат и с апарат се получава вапоризация (разширяване на каналите на кожата). Целта е регенерацията на кожата да бъде ускорена. Цялата процедура е неболезнена за пациента.

Не се пропусна и акцент върху т.нар. „конгинитален невус“. Той се дължи на доброкачествено разпространение на меланоцити в дермата и епидермиса. Това е един от рисковите фактори за развитие на кожен меланом (рак). При този невус трябва да има наблюдения да не е двуцветен. При дерматолог Павлова често ходят пациенти, с цел да бъдат наблюдавани чрез дигитална дерматоскопия какво е развитието на бенката.

Ето и някои от ключовите заключения на днешните участници в дискусията:

„ Аз съм категорично против ходенето на солариум“.

„ В България дерматологията е на изключително високо ниво“.

„Кожата е огледало на вътрешното състояние на  хората“.

„Обикновено гените за бенки от майката се предават на нейните синове, а тези от бащата – на дъщерите“.

„В България вече съществуват биологични препарати срещу псориазис“.

„Ако човек има бенка, която е гранична или т.нар диспластичен невус, винаги трябва да бъде хирургично изрязана, а не чрез лазертерапия“.

„ У нас има около 2 милиона  хипертоници“.

При хора с псориазис има по-голяма степен на съчетание със сърдечно-съдови заболявания. Може да се асоциира с високо кръвно налягане, с висока кръвна захар и пикочна киселина, ставни болки и др. съпътстващи здравословни проблеми.

В края на разговора доктор Павлова посъветва зрителите следното нещо: „Когато пациентите имат кожен проблем, винаги да търсят подлежащо вътрешно заболяване!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.