Кожата – най-големият орган в човешкото тяло

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кожата е нещо, на което повече внимание обръщат жените в днешно време. Но това не значи, че трябва да се подценява и от мъжката част. Затова гост в поредното излъчване на „Академия Здравитал“ бе дерматоложката д-р Елмира Павлова. Акцентът в събеседването падна върху естетичнитe и разкрасителнитe процедури в дерматологията и този тип медицина. Доктор Павлова работи в Медицински центрове за кожни и венерически болести в гр. София. В периода от 2008-ма до 2010-та година е управител на Национален Онкологичен Медицински Център в столицата.

Съдържание

При наличие на пигментация по лицето на първо място трябва да се провери каква козметика се използва – някои кремове могат да бъдат причина за проблеми с кожата

Други фактори за появата на подобен тип болести могат да са хормонални неразположения при дамите, ползването на контрацептиви, прекомерната употреба на антибиотици, слънчева алергия, начин на хранене и други. Специалистката даде ценни съвети на хората, които ходят на планина или на море, както и в градски условия, да използват кремове с големи слънцезащитни сили. По-сериозните пигментации могат да засегнат и дермата – средния слой на кожата. Ако инфекцията е стигнала до там, няма как човек да се излекува само чрез кремове.

„Пигментацията не бива да се лекува през лятото, това трябва да става в месеците без много слънчева светлина“

Един от начините за справяне с пигментацията е мезотерапия. Това е вид иглотерапия, която съдържа полезни вещества срещу самата пигментация. Мезотерапията на лицето е минимално инвазивна, чисто козметична процедура, при която състав от полезни минерали и аминокиселини се доставят в мезодермата с помощта на инжекции.

Освен това, чрез този метод могат да бъдат премахнати и старчески петна, бръчки, тъмни кръгове под очите, суха кожа, повяхнала кожа и безжизнен тен, неравен релеф на лицето. Също така се използват апарати, които са лазерно обработени, чрез тях се влиза в определена дълбочина на кожата в зависимост от степента на засягане. Инжектират се различни витамини и хиалуронови киселини, които увеличават синтеза на колаген. След подобна интервенция, ако се появи коричка по проблемното място, това значи, че процедурата е преминала успешно. Обикновено между 2-3 седмици отнема на кожата да се възстанови като  тук фактор е и възрастта на човек, срокът може да се увеличи до месец. Доктор Павлова даде ценна информация на зрителите за някои неща, които могат да предизвикат появата на пигментация:

„Прекомерната употреба, особено през пролетта и лятото, на витамини, хормони, противозачатъчни таблетки, масла, литиеви соли, препарати за високо кръвно, могат да предизвикат този кожен проблем“

Когато пигментацията е дифузна и е засегнала цялото лице, тогава освен основните процедури, трябва да има и поддържащи такива в един период от време. По мнението на специалистката не бива да се прилага мезотерапия при фациалис.

Разбира се, няма как да не обърнем внимание и на ботокса. Ботулиновият токсин или както сме свикнали да го наричаме – ботокс, е най-бързият начин за спиране на бръчките. Доктор Павлова сподели за нашите зрители, че едно от основните състояния, при които се слага ботокс, е хиперхидрозата (прекомерно изпотяване в различни части от тялото). Около шест месеца след първоначалното поставяне на този токсин интервенцията трябва да се повтори. Ботокс може да се поставя и при състояния на мигрена в окосмената част на главата.

Дерматоложката сподели за „Академия Здравитал“ своите предпочитания за начин на работа:

„В горната част на лицето предпочитам да се работи с ботокс, а от очите надолу – да се работи с филъри“

Филърите представляват различно омрежени хиалуронови киселини. Този вид киселина е основна част от кожата и ставите на човек, но с напредване на години нейното производство, както и това на колагена, намалява. Чрез филърите могат да се запълват назолабиалните гънки между носа и устния ъгъл. Тук също е нужно да се обърне сериозно внимание, че поставянето на филърите трябва да е в умерени количества. Те дават обем там, където той не е достатъчен.

Във връзка с коронавирусната болест, която „контролира“ света през последните 2-3 години, при преболедувалите хора се появяват много кожни инфекции и започват да страдат от дифузен косопад

За почитателите на „Академия Здравитал“ д-р Елмира Павлова обясни и какво представлява карбокситерапията. На пациентите се нанася определен препарат и с апарат се получава вапоризация (разширяване на каналите на кожата). Целта е регенерацията на кожата да бъде ускорена. Цялата процедура е неболезнена за пациента.

Не се пропусна и акцент върху т.нар. „конгинитален невус“. Той се дължи на доброкачествено разпространение на меланоцити в дермата и епидермиса. Това е един от рисковите фактори за развитие на кожен меланом (рак). При този невус трябва да има наблюдения да не е двуцветен. При дерматолог Павлова често ходят пациенти, с цел да бъдат наблюдавани чрез дигитална дерматоскопия какво е развитието на бенката.

Ето и някои от ключовите заключения на днешните участници в дискусията:

„ Аз съм категорично против ходенето на солариум“.

„ В България дерматологията е на изключително високо ниво“.

„Кожата е огледало на вътрешното състояние на  хората“.

„Обикновено гените за бенки от майката се предават на нейните синове, а тези от бащата – на дъщерите“.

„В България вече съществуват биологични препарати срещу псориазис“.

„Ако човек има бенка, която е гранична или т.нар диспластичен невус, винаги трябва да бъде хирургично изрязана, а не чрез лазертерапия“.

„ У нас има около 2 милиона  хипертоници“.

При хора с псориазис има по-голяма степен на съчетание със сърдечно-съдови заболявания. Може да се асоциира с високо кръвно налягане, с висока кръвна захар и пикочна киселина, ставни болки и др. съпътстващи здравословни проблеми.

В края на разговора доктор Павлова посъветва зрителите следното нещо: „Когато пациентите имат кожен проблем, винаги да търсят подлежащо вътрешно заболяване!“

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни