За рака на гърдата – Академия Здравитал 10.11.2021г.

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Поредното великолепно издание на “Академия Здравитал“ се излъчи днес в ефира на телевизия „Евроком“ и ние няма да пропуснем отново да Ви представим основните акценти.

Гости на водещия професор Христо Деянов на 10-ти Ноември бяха д-р Галина Павлова – управител на ДКЦ 5 “Света Екатерина” във Варна и д-р Констанца Тошева – специалист акушер-гинеколог. Доктор Тошева е член на  Българската асоциация по Ултразвук, Акушерство и Гинекология. Основното внимание в разговора бе обърнато на рака на гърдата.

РАК НА ГЪРДАТА – НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНОТО ОНКОЛОГИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ СРЕД ЖЕНИТЕ

Този вид болест засяга жлезната тъкан. Започва развитието си, когато здрави клетки на гърдата се променят и започнат да растат и формират тумор. Той може да бъде злокачествен или доброкачествен. Злокачественият (малигнен) тумор се разпространява в други части на тялото, а доброкачествения (бенигнен) може да расте, но не се разпространява. Ракът на гърдата се разпространява, когато ракови клетки се насочат към други структури в организма, пренесени чрез кръвната или лимфната система – започва процес на метастазиране. Има различни симптоми, издаващи евентуална поява на заболяването: поява на бучка в гърдата или уплътнение ; промяна в размера, формата или външния вид на гърдата; промяна в кожата на гърдата; хлътване на зърното; белене, поява на кори и люспи или лющене на ареолата или кожата на гърдата; зачервяване или хлътване на кожата на гърдата.

Според доцент Павлова, ракът на млечната жлеза е една световна пандемия, която е била изместена от КОВИД. Галина Павлова сподели, че:

„ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА В СВЕТОВЕН МАЩАБ СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИ ОКОЛО 1 МИЛИОН И 300 ХИЛЯДИ ЖЕНИ С ТОВА ОНКОЛОГИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ. В БЪЛГАРИЯ ГОДИШНО УМИРАТ МЕЖДУ 1300 и 1500 ДУШИ.“

У нас около 1/3 от новодиагностицираните дами са в начален стадий – това становище изрази в предаването „Академия Здравитал“ доктор Констанца Тошева. Специалистите стигнаха до извода как България е една от страните с най-ниско участие на жените в профилактични програми, а с оглед пандемията в момента много хора не си правят прегледи и заболяването се открива в прекалено късен етап. В страната диагностицирането относно този тип онкологичен проблем, най-често се открива при втори и трети стадий на развитие на болеста, а жените, засегнати в случая, са предимно между 50 и 70 години.

Във втората част на разговора гостите обърнаха внимание на BRASTER PRO – революционен уред за диагностициране. Устройството използва метода на контактната термография за откриване на температурни изменения на повърхността на гърдите. Клинични изследвания показват, че системата може да засече тумори с размери 3 мм. Това е иновативен метод, в който се използва изкуствен интелект на основата на течно-кристална емулсия. Най-важното на BRASTER PRO е това как той може да открие заболяването в ранен стадий. Този метод е абсолютно безопасен за младите жени, защото е  без допълнително облъчване. Диагностицирането на рак с този метод се заплаща, като цените са разнообразни за различните региони в държавата, нещо, което спира много жени да си правят редовни прегледи.

„ОКОЛО 40 ЛВ. Е СРЕДНАТА СТОЙНОСТ НА ПОДОБНО ИЗСЛЕДВАНЕ“

Доктор Тошева заяви, че основното предимство на уредът е, че той е леснодостъпен и може да се направи в много лечебни заведения. Може да се прилага и при дами, които са в края на период на кърмене. За разлика от мамографията, която се прави при жени с по-малки гърди, тук размерът не е от значение. Методът не може да се прилага еиднствено при жени, претърпели мастектомия (частично или изцяло отстраняване на млечната жлеза). BRASTER PRO може да се превърне във важна част от бъдеща национална скринингова кампания.

ИМПЛАНТИТЕ В ГЪРДИТЕ ПОВИШАВАТ КАНЦЕРОГЕННИЯ РИСК

Специалистите обърнаха внимание и на най-рисковите фактори за развитието на рак на гърдата. На първо място се акцентира върху възрастта на човек. Друг важен момент е начинът на живот, хранене, консумация на алкохол, пушенето на цигари и трупането на излишни килограми, стресът върху организма също. От друга страна ракът е хормонозависим и когато има по-дълга естрогенна стимулация, той се съживява.

В заключение

В края на разговора доктор Галина Павлова и доктор Констанца Тошева се обединиха около мнението, че в България няма ясно изграден алгоритъм и стъпки при диагностициране и лечение за рак на гърдата. Специалистите са на мнение, че единственият вариант за ефективно действие срещу  този вид онкологично заболяване, е качествена, ефективно проведена скринингова програма.

Останалите предавания на “Академия Здравитал” можете да откриете в нашата блог секция.

[blog_posts type=”masonry” columns__sm=”2″ depth=”1″ ids=”5428,5368,5173,5093″ image_height=”180px”] [ux_products equalize_box=”true” orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни