Инхалации – при какви обстоятелства за полезни?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Чрез инхалации, дробовете се снабдяват с необходимия им кислород и започват да функционират в нормален ритъм. Проблема с трудното дишане се среща при всякаква възраст, дори и при деца. Може да е генетично, но може и да е в следствие от неправилен и нездравословен живот. Днес ще разберем какви се ползите от инхалациите, какво значат за човека и за какво се ползват.

В сезона на вирусите и настинките се налага да прибягваме до какви ли не начини, за да се справим по-бързо и ефикасно с респираторните инфекции. Една обикновена настинка, бронхит или пък ринитът могат да ни накарат да се почувстваме дискомфортно. В такива случаи инхалаторът може да бъде решение, за да си върнем нормалния ритъм в ежедневието си.

Какво предсравляват инхалациите?

Инхалациите са стар начин за лечение на настинки и вирусни заболявания на горните дихателни пътища. Чрез тях лекарството се доставя точно до дихателните органи, където действието му е максимално бързо и ефикасно. От тук то лесно навлиза в кръвта и ефектът му допълнително се ускорява. Направени навреме с правилно подбрано средство, инхалациитя могат да спестят прилагането на антибиотик и да скъсят чувствително срока на оздравяване. При класическата инхалация с гореща пара благотворно влияние оказва самото овлажняване на лигавиците, което възстановява и подпомага функциите им.

Най-старият и достъпен начин е домашните инхалации над съд с гореща вода. Когато настинката ви връхлети внезапно и нямате нищо друго под ръка, достатъчно е да поставите във водата сол – по-добре морска, или сода за хляб.

Видове инхалатори

  • компресорни,
  • ултразвукови,
  • електронно-мрежови

Компресорните инхалатори са признати за “златен стандарт” при инхалационната терапия поради тяхната надеждност, лесната им дезинфекционна обработка, възможността им да работят с всякакъв тип лекарства.

Ултразвуковите инхалатори превръщат течността в аерозол с помощта на високочестотна вибрация. Такива устройства обикновено са компактни и безшумни, което ги прави изключително подходящи за деца.

Електронно-мембранни инхалатори – последно поколение инхалатори, съчетават предимствата на ултразвуковите и компресорните инхалатори.

При какви състояния се ползват инхалаторите?

  • Остри респираторни заболявания
  • Влошаване на хронично респираторно заболяване
  • Бронхиална астма.
  • ХОББ.
  • Пневмония.
  • Бронхи на белия дроб.
  • Гъбични заболявания на горните и долните дихателни пътища.
  • Туберкулоза на белите дробове и бронхите.
  • Предотвратяване на операционни усложнения.

Ползи от направата на инхалации

  • Всеки може да ги използва – всеки може да използва инхалатор. Употребата му е лесна и всичко, от което се нуждаете, е подходящата за Вас маска.
  • Подходящ е за всички лекарства – има много лекарства, които могат да се използват с инхалатор. От обикновена настинка, до антибиотици и лекарства за респираторни заболявания като астма, инхалаторът ще ви помогне във всеки момент.
  • Помощник при всеки вид дихателни затруднения – използването на инхалатор може да ви помогне също толкова ефикасно и при обикновен грип и настинка, освобождавайки дихателните пътища от излишни налепи.
  • Лесен за използване – инхалаторите са много лесни за използване, като за ползването им са необходими само сглобяване на частите и включване към тока.
  • Навсякъде с вас – някои инхалатори са много компактни и лесни за употреба, което ги прави перфектни за морето, планината или на гости на баба – навсякъде.
  • Лечението се превръща в бързо и ефективно действие – инхалаторът улеснява прочистването на дихателните пътища, навлизайки дълбоко в белите дробове.

Кои са най-подходящите билки за инхалации?

  • Лайка – притежава противовъзпалителен и успокоителен ефект и е установено, че инхалацията с етерично масло от лайка понижава тревожността на хората.
  • Мащерка – тя подпомага втечняването на секретите и има успокояващ и антибактериален ефект; мащерката е много подходящи за хора на изкуствено дишане, тъй като подобряват белодробния им статус
  • Чаено дърво – етерично масло от чаено дърво е ефективно средство за борба с бактериална и гъбична пневмония, но е нужно да се подходи с внимание при използването му за инхалация, тъй като вдишването на пари с висока концентрация може да доведе до главоболие, световъртеж и гадене.
  • Розмарин – той притежава противовъзпалителни свойства и има антибактериален и противовирусен ефект; розмаринът стимулира нервната дейност и води до чувство за свежест и енергичност.
  • Босилек – смята се, че има противовъзпалително и успокоително действие; водно-спиртният извлек от босилек може да е от помощ за страдащите от астма.
  • Мента – инхалациите с мента може да подобрят състоянието на страдащите от астма.
  • Евкалипт – има антимикробни ефекти срещу много бактерии, включително причинителя на туберкулозата.

В заключение

Инхалацията е безопасен и ефективен метод за справяне с редица неразположения, свързани с настинките, но и с емоционалното ни състояние. Има много лесно достъпни подходящи билки, които притежават антибактериално, противовъзпалително и успокояващо действие.

Освен с лечебни цели, инхалацията може да се използва и за профилактика или освежаване, както и за почистване на кожата на лицето.

Инхалацията може да се използва с различни цели и за облекчаване на различни страдания – хрема, запушен нос, безсъние и тревожност, при хронична обструктивна белодробна болест, за отхрачване или за профилактика.

Инхалацията е много лесна за изпълнение в домашни условия и с подръчни средства!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни