Каква всъщност е вредата, която нанася алкохолът върху тялото ни?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ефектът на алкохола върху организма може еднозначно да се счита за вреден. С увеличаването на количеството консумиран алкохол е невъзможно да се предпазят вътрешните органи и мозъкa от увреждане. Неизбежно идва моментът, в който вече няма надежда да се отървете от зависимостта сами.

Kакво е вредното въздействие на алкохола?

Клетъчно отравяне

Алкохолът е отрова, която убива цял живот. Ето защо се използва като антибактериално средство за увреждане на тъканите. Основната концентрация на етанол се наблюдава в черния дроб и мозъка. За клетъчна смърт мъжете се нуждаят от повече от 20 ml алкохол, жените – повече от 10 ml.

Мутагенни ефекти

Човешката имунна система е настроена да унищожава всички чужди клетки. Алкохолът причинява тъканни мутации. Това води до рак, тъй като имунната система не може да се справи с натоварването.

Сексуална дисфункция

При мъжете сперматозоидите се образуват в рамките на 75 дни. За да се избегне появата на мутагени при деца, той трябва да се въздържа от консумация на алкохол в продължение на 2,5 месеца, преди да забременее. При жените нещата са много по-сложни. Яйцата присъстват в тялото от раждането, поради което всички мутации се запазват в тях на генетично ниво и могат да се проявят в потомство.

Нарушение на развитието на плода

Този факт не е свързан с мутация, а с неправилно функциониране на системите. Най-често засегнати са мозък и крайниците.

Алкохолът е наркотично вещество

Концентриран в мозъка, алкохолът засяга две групи невротрансмитери. Рецепторите на гама – аминомаслена киселина започват да работят в подобрен режим. Тези клетки са отговорни за инхибиторните реакции на нервната система. Човекът се успокоява. Произвеждат се повече ендорфини и допамин, което води до състояние на еуфория.

Ефектите на алкохола върху мозъка

В по-голяма степен ефектът от алкохола се разпростира върху мозъка. Този орган е основният консуматор на енергия, активира всички останали органи и рецептори, влияе върху функционирането на системите като цяло. Отрицателното въздействие на алкохола върху мозъка се основава на спирането на доставката на кислород към невроните поради алкохолна интоксикация. Клетките умират, човек постепенно става немощен.

Интензивната консумация на алкохол има необратими ефекти:

  • намалена мозъчна функция;
  • увреждане на клетките на мозъчната кора.

Всичко това неизменно влияе върху интелектуалните способности, а също така обяснява промяната в поведението, пристрастяванията и хобитата на алкохолиците.


Ефектът на алкохола върху други органи и системи

Сърце и кръвоносни съдове

Болестите на тези органи се нареждат на първо място сред другите разстройства, причинени от употребата на алкохол. Действието на алкохола унищожава сърдечния мускул, което води до сериозни последици. Злоупотребата с алкохол води до развитие на хипертония, коронарна артериална болест и причинява инфаркти. Хората с относително кратко алкохолно „преживяване“ често имат разширяване на сърцето и нарушения на сърдечния ритъм.

Стомашно-чревния тракт

Лигавицата на стомаха е първата, която поема удара от системната употреба на алкохол. Проучванията разкриват гастрит, язвени лезии на стомашно-чревния тракт, включително дванадесетопръстника. Действието на алкохола уврежда слюнчените жлези. С напредването на заболяването се наблюдават и други тъканни лезии.

Черният дроб и алкохола

Черният дроб има специално място сред храносмилателните органи. Неговите функции включват неутрализиране на токсични вещества, елиминиране на токсините. Черният дроб участва в метаболизма на почти всички постъпващи елементи – протеини, мазнини, въглехидрати и дори вода. Под въздействието на алкохол органът губи способността си да изпълнява функциите си нормално. Развива се цироза.

Бъбреци

Почти всички алкохолици страдат от нарушена отделителна функция на този орган. Алкохолът нарушава надбъбречните жлези, хипоталамуса и хипофизата. Това води до неправилно регулиране на бъбречната дейност. Клетките на епитела, които облицоват вътрешната повърхност на органите и ги предпазват от увреждане, отмират. Това неизбежно завършва със сериозни патологични заболявания.

Имунитет

Процесът на хематопоеза се нарушава поради системното използване на алкохолни напитки, производството на лимфоцити намалява и се появяват алергии.

Вредата на алкохола върху репродуктивната система

Сексуалната дисфункция е незаменим спътник на алкохолизма. При мъжете на фона на нарушена репродуктивна способност се развиват неврози и депресия. Жените страдат от невъзможност за зачеване, честа токсикоза по време на бременност, ранно прекратяване на менструацията.

В допълнение към горното, ефектът от алкохола изчерпва мускулите и влошава състоянието на кожата. Пациентите изпитват делириум тременс, продължителността на живота и неговото качество са намалени.


Ефекти върху черния дроб

За никого не е тайна как вредният алкохол влияе на черния дроб. Етапът на освобождаване на етилов алкохол е много по-дълъг от абсорбцията. До 10% от етанола се екскретира в чиста форма със слюнка, пот, урина, изпражнения и дишане. Ето защо след пиене на алкохол, човек има специфична миризма на урина и „дим“ от устата. Останалите 90% от етанола трябва да се разграждат от черния дроб. В него протичат сложни биохимични процеси, един от които е превръщането на етилов алкохол в ацеталдехид. Но черният дроб може да разложи само около 1 чаша алкохол за 10 часа. Неразграденият етанол уврежда чернодробните клетки.

Алкохолът влияе върху развитието на следните чернодробни заболявания.

  • Мастен черен дроб. На този етап мазнините се натрупват в хепатоцитите (чернодробните клетки) под формата на топчета. С течение на времето той се слепва, образувайки мехурчета и кисти в порталната вена, които нарушават движението на кръвта от нея.
  • На следващия етап се развива алкохолен хепатит – възпаление на неговите клетки. В същото време черният дроб се увеличава по размер. Появяват се умора, гадене, повръщане и диария. На този етап, след прекратяването на консумацията на етанол, чернодробните клетки все още са в състояние да се регенерират (възстановяват). Продължаващата употреба води до преминаване към следващия етап.
  • Цирозата на черния дроб е типично заболяване при злоупотреба с алкохол. На този етап чернодробните клетки се заменят със съединителна тъкан. Черният дроб е покрит с белези, при палпиране е плътен с неравна повърхност. Този етап е необратим – мъртвите клетки не могат да се възстановят. Но спирането на употребата на алкохол спира белезите на черния дроб. Останалите здрави клетки изпълняват функция с увреждания.

Ако на етапа на цироза употребата на алкохолни напитки не спре, процесът преминава в стадия на рак. Здравият черен дроб може да се поддържа с умерена консумация.

Решението!

  1. Намалете консумацията на алкохол! – това е първата мярка за подобряване на вашето здравословно състояние.
  2. Допълнете към режима си билки с благоприятно влияние върху черния дроб.
    • Тук може да ви бъде от полза новият ни Трибор – “Трибор Делта“. Този иновативен продукт, съчетал в себе си комбинация от Бабини зъби, Бял Трън и Глухарче, подпомага за подобряването на чернодробната функция, храносмилателната система, препоръчва се за намаляване на нивата на холестерол и други здравословни проблеми. Спомага предотвратяването на редица заболявания като: синдром на раздразнените черва, бъбречни камъни, затлъстяване, диабет, костни заболявания, подагра, холестерол, чернодробни заболявания, анемия и др.
Здравитал Трибор Делта 50% Бабини Зъби, 30% Бял Трън и 20% Корен Глухарче

Трибор Делта е изключително полезен като подобрява функцията на черния дроб – благодарение на основната си съставка – силимаринът, екстрактът от Бял трън помага при различни интоксикации, остри и хронични състояния, състояния след хепатит и чернодробна цироза. Екстрактът от Глухарче увеличава секрецията в жлъчката и помага за детоксикация на черния дроб. Честата употреба на Трибор Делта би спомогнала за облекчаването и нормалното функциониране  не само на черния ни дроб, но и редица други състояния.

Погрижете се за здравето си още СЕГА!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

1 comments

  1. […] Повече за вредата от алкохола, можете да прочетете тук! […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни