ОМЕГА-3 И НЕВЕРОЯТНИТЕ ПОЛЗИ ЗА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Какво представляват Омега 3 мастните киселини? Къде се срещат и колко са полезни? Ако търсите отговорите на тези въпроси - тази статия е точно за вас!

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Малко хранителни вещества са проучени толкова задълбочено, колкото омега-3 мастните киселини.  Те са група от полиненаситени мастни киселини, които са изключително важни за редица функции в организма.

Омега-3 рибеното масло съдържа както докозахексаенова киселина (DHA), така и ейкозапентаенова киселина (EPA).  Намират се в мазни риби (сьомга, риба тон, скумрия, пъстърва) и черупчести (раци, миди и стриди). Различен вид омега-3, наречен ALA, има в други храни, включително някои растителни масла (напр. рапица и соя).

Рибеното масло  има мощни ползи за здравето на тялото и мозъка. То е отговорно за много клетъчни функции, като проводимост, пропускливост на клетъчната мембрана и структурното й поддържане. То регулира функцията на нервната система, кръвното налягане, съсирването на кръвта, толерантността към глюкозата и възпалителните процеси.

Почти неизброими са ползите за здравето на Омега-3, които са подкрепени и от науката:

Съдържание

Омега-3 подобряват рисковите фактори за сърдечни заболявания

Сърдечните пристъпи и инсултите са водещите причини за смърт в света.  Преди десетилетия изследователите отбелязват, че общностите, които ядат риба, имат много ниски нива на тези заболявания. По-късно това беше свързано с консумацията на рибено масло. Оттогава омега-3 мастните киселини се препоръчват заради многобройните им ползи за здравето на сърцето.

Кои са тези предимства от приема на омега-3?

  • Значително намаляват на триглицеридите, обикновено в диапазона 15–30%
  • Намаляват нивата на кръвното  
  • Повишават нивата на “добрия” нива на HDL холестерол
  • Понижават “лошия” LDL холестерол
  • Предотвратяват слепването на кръвните тромбоцити и предотвратяват образуването на опасни кръвни съсиреци.
  • Предотвратяват образуването на плака по кръвоносните съдове, като запазват артериите гладки и без повреди .

Омега-3 могат да се борят с депресията и безпокойството.

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в света. Симптомите включват тъга, летаргия и обща загуба на интерес към живота. Тревожността, също често срещано разстройство, се характеризира с постоянно безпокойство и нервност. Проучванията показват, че хората, които консумират редовно рибено масло, имат по-малка склонност към депресия. Нещо повече, когато хора с депресия или тревожност започнат да приемат рибено масло, симптомите им се подобряват. От трите вида Омега-3 мастни киселини: ALA, EPA и DHA, EPA е най-добрата в борбата с депресията. Тя може да бъде ефективна дори колкото някои от често срещаните антидепресанти.

Омега-3 са решаващи за растежа и развитието на мозъка при кърмачетата

DHA представлява 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка и 60% в ретината на окото. Следователно, не е изненадващо, че бебетата, хранени с формула, обогатена с DHA, имат по-добро зрение, отколкото бебета, хранени с формула без нея. Получаването на достатъчно омега-3 по време на бременност е свързано с многобройни ползи за вашето дете – по-висока интелигентност, по-добра комуникация и социални умения, по-малко поведенчески проблеми, намален риск от забавяне на развитието и намален риск от ADHD, аутизъм и церебрална парализа.

Може да намали симптомите на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) при деца

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата е поведенческо разстройство, характеризиращо се с невнимание, хиперактивност и импулсивност. Няколко проучвания отбелязват, че децата с ADHD имат по-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта, отколкото техните здрави връстници. Сега добавките с рибено масло се смятат за едно от най-обещаващите лечения за ADHD.  Нещо повече, многобройни изследвания установяват, че добавките с рибено масло могат да намалят симптомите му. Освен че помагат за подобряване на невниманието и изпълнението на задачите, Омега-3 намаляват хиперактивността, импулсивността, безпокойството и агресията.

Рибеното масло подобряват здравето на очите

Омега-3 мастната киселина DHA е основен структурен компонент на ретината на окото. Когато не получаваме достатъчно DHA, може да възникнат проблеми със зрението.  Приемането на рибеното масло намалява риска от дегенерация на макулата – една от водещите причини за трайно увреждане на очите и слепота.

Омега-3 срещу метаболитния синдром

Метаболитният синдром е съвкупност от състояния. Той включва централно затлъстяване – известно също като коремна мазнина, както и високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, високи триглицериди и ниски „добри“ нива на HDL холестерол. Това състояние изисква особено внимание, тъй като увеличава риска от много други заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет.

Научните изследвания са категорични, че рибеното масло може да подобри инсулиновата резистентност, възпалението и рисковите фактори за сърдечни заболявания при хора с метаболитен синдром. 

Рибеното масло ограничават възпалението

Възпалението е естествен отговор на тялото ни при инфекции и увреждания, следователно е жизненоважно за нашето здраве. Понякога обаче възпалението продължава дълго време, дори без инфекция или нараняване. Това се нарича хронично,  дългосрочно или „тихо“ възпаление. Дългосрочното възпаление може да допринесе за почти всяко хронично заболяване, включително сърдечно-съдови и ракови заболявания.

Забележително е, че рибеното масло може да намали производството на молекули и вещества, свързани с възпалението – като ейкозаноиди и цитокини.  Много проучвания установяват връзка между по-високия прием на омега-3 и намаленото възпаление.

Може да се бори с автоимунни заболявания

При автоимунни заболявания вашата имунна система смята здравите клетки за чужди клетки и започва да ги атакува.  Диабет тип 1 е един от най-добрите примери, в който имунната ви система атакува клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин.

Омега-3 могат да се борят с някои от тези заболявания и могат да бъдат особено важни в детска възраст. Проучванията показват, че приемът на достатъчно количество рибено масло през първата година от живота на детето е свързан с намален риск от много автоимунни заболявания, включително диабет тип 1 и множествена склероза.

Рибеното масло също помага и за лечение на лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит, болест на Крон и псориазис.

Подобрява състоянието при психични разстройства

Хората с психични разстройства често имат ниско ниво в кръвта на омега-3 мазнини.  Проучванията показват, че добавките с рибено масло могат да намалят честотата на промени в настроението и рецидиви при хора с шизофрения и биполярно разстройство. Примът на рибено масло може да намали насилственото поведение.

Омега-3 се борят с психическия спад, свързан с възрастта и с болестта на Алцхаймер

Намаляването на мозъчната функция е една от неизбежните последици от стареенето. Няколко проучвания свързват по-високия прием на рибено масло с намален умствен спад, свързан с възрастта, и намален риск от болест на Алцхаймер. Добавките с омега-3 могат да бъдат полезни в началото на заболяването, когато симптомите на Алцхаймер са много леки .

Рибеното масло може да облекчи менструалната болка

Менструалната болка се появява в долната част на корема и таза и често се разпространява в долната част на гърба и бедрата. Това може значително да повлияе на качеството на живот на жените. Проучванията обаче многократно са доказали, че жените, които консумират най-много рибено масло, имат по-леки менструални болки. Някои учени дори смятат, че  добавка с рибено масло е по-ефективна от ибупрофена за лечение на силна болка по време на менструация. 

Омега-3 могат да помогнат за предотвратяване на рак

Ракът е една от водещите причини за смърт в западния свят и за омега-3 мастните киселини отдавна се твърди, че намаляват риска от някои видове рак.  Научните изследвания доказват, че хората, които консумират най-много рибено масло, имат до 55% по-нисък риск от рак на дебелото черво. Освен това консумацията на омега-3 е свързана с намален риск от рак на простатата при мъжете и рак на гърдата при жените.  

Рибеното масло може да намали симптомите на астма при деца

Астмата е хронично белодробно заболяване със симптоми като кашлица, задух и хрипове. Тежките астматични пристъпи могат да бъдат много опасни. Те са причинени от възпаление и подуване на дихателните пътища на белите дробове. Няколко проучвания свързват консумацията на рибено масло с по-нисък риск от астма при деца и млади хора.

Омега-3 намаляват омазняването на черния дроб

Неалкохолната стеатозна болест на черния дроб е по-често срещана, отколкото си мислите. Случаите се увеличават с епидемията от затлъстяване и сега тя е най-честата причина за хронично чернодробно заболяване в Западния свят. Допълването на хранителния режим с рибено масло ефективно намалява чернодробните мазнини и възпаленията при хора с този проблем.

Омега-3 подобряват здравето на костите и ставите

Остеопорозата и артритът са две често срещани нарушения, които засягат нашата костна система. Научно е установено, че рибеното масло може да подобри здравината на костите, като повишат количеството калций в тях, а това води до намален риск от остеопороза.

Също така Омега-3 могат да лекуват артрит. Пациентите, приемащи добавки с рибено масло, съобщават за намалена болка в ставите и повишена сила на захващане. 

Омега-3 мастните киселини подобряват съня

Добрият сън е една от основите на оптималното здраве. Лишаването от сън е свързано с много заболявания, включително затлъстяване, диабет и депресия. Ниските нива на омега-3 мастни киселини са свързани с проблеми със съня при деца и обструктивна сънна апнея при възрастни. Ниските нива на DHA са свързани и с по-ниски нива на хормона мелатонин, който ни помага да заспиваме. Проучвания както при деца, така и при възрастни разкриват, че добавките с рибено масло увеличават продължителността и качеството на съня.

Рибвното масло е полезно за нашата кожа

DHA е отговорен за здравето на клетъчните мембрани и е структурен компонент на кожата ни. Здравата клетъчна мембрана води до мека, хидратирана и еластична кожа без бръчки. EPA е   от полза за кожата ви по няколко начина – управлява омазняването и хидратацията, намалява  преждевременното стареене и риска от акне. Омега-3 също могат да предпазят кожата ви от увреждане от слънцето, като съхраняват колагена.

Омега-3 и COVID-19

През 2020 г. данни от проучване показаха, че при жените, които приемат пробиотици, витамин D, добавки с рибено масло или комбинация от тях, има по-малък риск от развитие на COVID-19. Това изследване обаче все още не е преминало партньорска проверка и констатациите не са категорични. Затова експертите предупреждават да не се използват добавки в опит да се предотврати заразяване с вируса.

Омега-3 като хранителна добавка

Омега-3 присъства в цялото ни тяло, особено в мозъка и ретината. Тялото ни обаче не може да произвежда омега-3 самостоятелно, така че е нужно да си го набавяме с храната или чрез хранителни добавки.

Изборът на качествено рибено масло е от изключителна важност, ако искаме да осъществи всички ползи за здравето ни. Продуктът с Омега 3 трябва да отговаря на определени изисквания за качество – да е молекулярно дестилирано и пречистено от тежки метали. Друг важен критерий в избора на правилния продукт е концентрацията на DHA и EPA. В УЛТРА Омега 3 съдържанието на важните DHA и EPA е 60%, което е сигурна формула за добро здраве. Продуктът съдържа и Витамин Е, който е един от най-мощните антиоксиданти в тялото. Той е важен за доброто усвояване на рибеното масло и задължителен елемент в добавките с омега-3.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

1 comments

  1. […] която е богата на омега-3 мастни киселини, е от огромно значение за здравето на мозъка. Тези […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни