Детоксикация през пролетта – рецепта за здраве и енергия

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Детоксикация - една от нашумелите през последните години дума, е ключът към подобряването на нашето състояние. Какво е детоксът? Защо ни е нужен? И как да си върнем жизнеността? Вижте в следващите редове.
Detox

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Умора, отпадналост, проблеми с теглото, усещане за тежест, лошо настроение, подуване, киселини и подути лимфни възли. Това са само част от симптомите, която може би усещате с настъпването на пролетта. Причината – натрупани токсини и вредни вещества в организма, които налагат незабавна детоксикация.

Нередовното хранене, обездвижването и стресът са сред ключовите фактори, които водят до неприятното усещане. Няма я енергията, нито желанието да сме активни или да излезем на разходка в слънчевия ден .

Детоксикация – една от нашумелите през последните години дума, е ключът към подобряването на нашето състояние. Какво е детоксът? Защо ни е нужен? И как да си върнем жизнеността? Вижте в следващите редове.

Кога и как възниква терминът “детоксикация”?

Около 1830 година нашумява теорията за необходимостта от детоксикиране на организма. Биохимията и микробиологията подкрепят теорията за автоинтоксикацията или т.нар. пречистване на тялото. С течение на времето детоксикацията е изоставена от масовата медицина, но не губи своята популярност като метод за освобождаване от стреса, излишните килограми и умората.

Понятието “детоксикация” буквално означава вътрешно прочистване и става популярно заедно с алтернативната медицина през 70-те години на миналия век. Налага се в края на XX век, като метод за подобряване на лимфната система, кръвообращението, черния дроб, бъбреците и др.

Широка популярност набира и сред природозащитниците, които твърдят, че замърсяването на водите и въздуха вредят както на природата, така и на нашето здраве.

Детоксикацията се налага успешно и в началото на XXI век, след като в глобален мащаб започва да се говори за затлъстяването и високият холестерол.

Вредните навици могат да нанесат поражения на бъбреците, да повишат кръвната ни захар, да увеличат умората, да доведат до натрупване на излишни килограми или да влошат външния вид на кожа. За да се предпазим от тях ни е нужен пречистването на организма от токсини.

Детоксът се извършва чрез спазване на хранителен режим, който изисква спиране употребата на определени хранителни групи. Пропоръчва се прием на повече течности, употреба на билкови отвари или гладуване. При извършване на детоксикираща диета се препоръва спиране на тютюнопушенето и употребата на алкохол, които се считат за основни източници на токсини в организма.

Защо обаче е необходимо да се прави детоксикация?

В наши дни тялото ни приема чрез външни фактори повече вредни вещества, отколкото са приемали телата на нашите прадеди. Смога във въздуха, замърсяването на водите и замърсяването на почвите са само част от вредите за нашия организъм.

Сред основните фактори за натрупване на килограми и токсини в организма е пържената храна, преработените въглехидрати и бялата захар.

Пречистването спомага на тялото да се енергизира, да се отърве от токсините и да повиши имунната система. Освен това, подобрява вида на кожата и намалява стреса, който е известен като враг номер 1 на нашето здраве.

В онлайн пространстовото са известни множество режими и диети, които обещават видими резултати, но изискват множество лишения и понякога са вредни за здравето ни.

Популярен метод за подобряване вида на кожата и изчистване от токсините е чрез сауни и парни бани. Те позволяват на тялото да изхвърли натрупаните външни замърсявания чрез потта, а високата температура намалява кръвното налягане и раздвижва кръвта. Подобни процедури са известни от хилядолетия и са особено популярни през зимните месеци.

Хранителни добавки, които отстраняват замърсителите благодарение на диуритичния си ефект, са подходящи за целогодишна  употреба. Те са лесни за употреба и поддържат нашето здраве целогодишно.

Хранителната добавка Зеофит Х с детоксикиращо действие на основата на силициев диоксид , е перфектният продукт за тази цел.

Защо да започнем детокс през пролетта?

fruit

Пролетта е сезонът, който създава у нас усещането за необходимост от пречистване – на дома, ума и тялото. С идването на пролетта прибягваме до спазване на диети и режими, с които да се оттърват от зимните прегрешения.

Липсата на движение, обилните трапези и чести наздравици, водят до натрупване на излишни мазнини, токсини и умора. За да си върнем енергията, да намалим главоболието и да спрем да се задъхваме при качването на стълби ни е нужен цялостен рестарт.

Детоксикацията изисква от нас да се храним здравословно. Също така трябва да пием повече течности, да си набавяме полезни за тялото витамини чрез хранителни добавки и да се движим повече.

Алтернативи за бързи резултати, но без гаранция за добро здраве

Има множество рецепти за прочистване на организма от вредните вещества. Една от основните е т.нар. житен режим на Атанас Дънов.

Какво представлява житният режим на Дънов?

Практика е позната на “Бялото братство” от 80-те години на миналия век, която нашумя сериозно през последните няколко години. Режимът се спазва веднъж годишно след първото пълнолуние за годината и трае 10 дни. Тази година подходящите дни бяха 1-10 февруари.

Режимът на Дънов е строг и изисква сериозна предварителна подготовка. Преди началото на този режим е добре да се направи прочистване на червата с помощта на клизма или чрез употреба на английски чай. След като сте се освободили от всички хранителни вещества в тялото си е ред да проверете здравословното си състояние.

След това започва същинското постене, което продължава 10 дни. През тези дни единствените храни, които можете да консумирате са 100 гр. жито, 3 ябълки, 9 ореха, 1 лъжица мед и 1 лимон. Разделяте ги на три равни порции и спазвате режима хранейки се 3 пъти дневно.

На 10-тия ден около обяд освен вече познатата храна се захранвате с т.нар. “Ангелска супа”, която се приготвя от картофи, малко мазнина, магданоз и черен пипер. Следващите няколко дни не трябва да се консумират пържена, мазна храна, консервирани или пикантни храни.

Режимът на Дънов трябва да се спазва от хора, които са напълно здрави. Ако сте с раздразнителен стомах, язви, влошена функция на щитовидната жлеза или други заболявания, този режим по-скоро не би бил подходящ са вас.

Други методи за детоксикация:

Друг вид детоксикираща диета, която е много популярната в Холивуд със слабителното си действие е Master Cleanse диета. Тя е много лесна за приготвяне и изключително трудна за изпълнение. Сутринта започва с чаша вода, в която се разтваря щипка сол, след което изпивате чаша разхлабителен чай. През деня диета изисква от вас да пиете 6 до 12 чаши лимонада. Тази лимонада се приготвя от вода, лимонов сок, кленов сироп и лют червен пипер. Вечер приключвате деня си с чаша разхлабителен чай.

Известният Холивудски режим обаче може освен да пречисти тялото да нанесе сериозни последствия на здравето. Освен глад, умора, отпадналост, раздразнителност, болки в стомаха, гадене, повръщане, парене по време на дефекация, част от страничните ефекти са смущение във функцията на бъбреците и сърцето.

Алтернатива на строгите режими за детоксикация, които не вредят на вашето здраве.

Най-добрата алтернатива на трудните и понякога доста опасни за здравето ни режими са прости и не толкова сложни комбинации от няколко основни принципа, които да следвате в ежедневието си.

На първо място са течностите:

Трябва да приемате поне 2 литра вода дневно. Чрез изхвърлянето на водата от организма успявате да освободите част от токсините в организма. Ако искате водата, която пиете все пак да повишава вашата имунна система можете да прибавите лимон и листенца мента. Лимонът съдържа високо количество витамин Ц, а ментата успокоява организма.

Не забравяте хранителните добавки

Те могат да доставят необходимите вещества на организма, лесни са за употреба и използвайки ги целогодишно ще имате видими резултати. Подходяща за детокс е и хранителната добавка Зеофит Х.

Зеофит Х улавя свободните радикали, токсини и тежки метали и позволява на тялото да се отърве от тях. Хранителната добавка е изключително подходяща за детокс режим, защото спомага функцията на храносмилателната система. По този начин тялото няма да изпита “шок” от промяната в хранителните ви навици. Зеофит Х оказва благоприятно влияние на мускулите при физическо натоварване, което ще ви прави по-енергични по време на тренировка или физическа активност.

Движението е здраве!

Физическата активност е много важна за добрата външност. Към хранителната добавка можете да включите разгряване сутрин или ходене пеша. Активността спомага за нормализиране на кръвното налягане, енергизира организма и го освобождава от стреса.

За тези, които не изпитват затруднения при движение, може да опитате с ежедневни тренировки сутрин. Ходене в тръс около 30 минути рано сутрин може да спомогне за намаляване на излишните килограми, да повиши метаболизма, намалява умората и ви позволява да сте по-активни.

Каквото ядем – това сме отвътре

Горепосочените методи за справяне с натрупаните токсини и стрес обаче няма да са налице ако се храним с преработени и вредни храни. Пролетта е сезонът на първите плодове и зеленчуци. Консумирайте повече салата, правете си пресни сокове и не прекалявайте с въглехидратите. Преработените въглехидрати могат сериозно да повишат кръвната захар и да създадат допълнителни проблеми.

Добрата храна, 7-часовият сън и правилните хранителни добавки ще ви позволят да сте свежи и отпочинали, енергични и здрави през цялата година.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни