Жълтият Кантарион – чудодейният лечител

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Природата винаги е била щедра към нас. Един от безценните й дарове е Жълтият Кантарион, който е лекувал нашите предци в продължение на векове. Заради уникалните си лечебни свойства златистият цвят е считан за чудодейно растение, способно да излекува всяка болест.

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Природата винаги е била щедра към нас. Един от безценните й дарове е билката Жълт Кантарион, който е лекувал нашите предци в продължение на векове. Заради уникалните си лечебни свойства златистият цвят е считан за чудодейно растение, способно да излекува всяка болест. На основата на това целебно растение от хилядолетия се приготвят отвари, тинктури и мехлеми, а рецепти за лечение на различни заболявания се предават от поколение на поколение.

Информация за Жълтия Кантарион

Жълтият кантарион (Hypericum Perforatum) е тревисто растение от семейство Звъникови (Clusiaceae).  Коренът му се разпростира хоризонтално под повърхността на почвата. Стъблото му достига от 20 до 100см над земната повърхност. В горната му част има голямо разклонение, където се намира и цветът. Вирее най-вече по сухи и тревисти места. Цъфти през лятото и расте в много райони на България.   

Жълтият кантарион – позната билка още от древни времена

Ползите от употребата на Hypericum Perforatum са били известни още на древните гърци и римляни. Лечителите я предписвали при кашлица, отоци, простудни заболявания, слабост на сърцето, главоболие, ревматизъм, както и за чернодробни заболявания. Жълтият кантарион е бил популярно лечебно средство и при стомашно-чревни нарушения. При открити рани и язви пък засегнатата област била третирана с масло от билката – за по-бързо заздравяване и облекчаване на болката.

Жълтият Кантарион е изключително богат на полезни активни вещества

Богат е на етерични масла, включително и такива, съдържащи азулен, който е силно успокояващо и заздравяващо вещество. Дъбилните вещества (танините) са естествен антибиотик и се борят с възпалителните процеси. Флавоноидите допринасят за нормализиране на чревната подвижност, а също и укрепват стените на кръвоносните съдове, прочистват жлъчните пътища и стимулират храносмилането. Витамините С, Е и Р и гераниолът действат като имуностимуланти. Витамините от група В, кверцитинът, изокверцитинът и хиперозидът укрепват вегетативно-съдовата система. Хиперицинът стимулира процесите на регенерация, а алкалоидите имат благоприятен ефект върху нервната система.

Заради големия спектър от полезни действия днес екстрактът от Жълт Кантарион може да бъде открит в много лекарства и хранителни добавки.

Природен антидепресант

Екстрактът от Hypericum Perforatum се използва за производството на билкови антидепресанти без рецепта, най-често при депресия и психовегетативни тревожни разстройства. При лека и умерена депресия действието на препаратите с жълт кантарион е сравнимо с тази на традиционните медикаменти. Ефективността му е доказана от многобройни клинични изпитвания, които установяват, че употребата му е единственият метод на допълваща медицина в случаи на депресивни разстройства.

Успокоителното действие върху нервната система на Жълтия Кантарион се дължи на хиперицина и хиперфорина в състава на билката. Те допринасят за производството на серотонин – хормонът на щастието, който нормализира емоционалния фон и помага за мотивацията. Повишават и нивата на мелатонин – хормонът, произвеждан от организма по време на сън.

Природен антибиотик

Жълтият Кантарион има силно изразени антибактериални, противовъзпалителни, регенеративни и бактерицидни свойства. Танините в състава му действат като естествен антибиотик и се борят с възпалителните процеси. Изключително благоприятно е въздействието му при настинка и грип, при болки в гърлото и хрема. Затова специалистите то препоръчват горещо при началните симптоми на настинка и грип. Кантарионът има стягащо и кръвоспиращо действие и заедно с антисептичните си свойства е чудесно средство за лечение на открити и труднозаздравяващи рани.

Балсам за стомашно-чревния тракт

Флавоноидите в Жълтия Кантарион са отговорни за нормализирането на чревната подвижност, укрепват стените на кръвоносните съдове, прочистват жлъчните пътища и стимулират храносмилането.

Враг на болката

Екстрактът от Hypericum Perforatum ограничава болки от различен произход и се препоръчва при артрит, ревматизъм, мигрена, мускулни болки, болки в стомаха и менструални болки при жените.

Помощник в борбата с рак и СПИН

Вече има и медицински доказателства, че Жълтият Кантарион е в състояние да лекува рак и СПИН.В природната медицина екстрактът от Жълт кантарион се използва както самостоятелно, така и в комбинация с други билки за широк спектър от здравословни проблеми.

Трибор Гама – продукт с висококачествен екстракт от Жълт Кантарион

В натуралната хранителна добавка Трибор Гама на Здравитал специалната комбинацията между Бабини Зъби, Жълт Кантарион и Джинджифил е подбрана внимателно за максимална ефективност и още след първите няколко приема води до значително облекчаване на симптомите. Научете повече за Трибор Гама!

[blog_posts style=”normal” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6518,5492,4392,5864″ image_height=”56.25%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3975,6032,2368,2474,592,2195,2177″]
p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни