Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Плодовете на диворастящия бъз били събирани още от праисторически времена. Остатъци от тях са открити при разкопки на неолитни обекти. В древни времене е бил отглеждан специално заради плодовете. Бил е известен по времето на Плиний, който препоръчвал цветовете при настинки. Днес употребата му е одобрена от научната медицина. Използват се не само цветовете, а и плодовете, корените, кората, но за различни заболявания.

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Дървесният бъз (Sambucus Nigra) е широко използван в народната медицина и заема почетно място в световната Фармакопея. Храстът принадлежи към семейство Бъзови (Caprifoliaceae) и е култивиран от древни времена. Заради силно развитата си коренова система в природата може да достигне височина 10 метра и прилича на дърво. Най-често обаче израства до 3-4 метра, като образува кръгъл храст с гъсто разположени листа, покрит с големи (до 20см в диаметър) бели, ароматни съцветия до самата основа на растението. Цъфти в края на юни и началото на юли в продължение на месец. Плодовете му – лилаво-черни и лъскави, узряват в началото на септември и остават след листопада. Дървесният Бъз се среща в горите и по влажни места, а у нас е разпространен и в населените места. В планините се намира на надморска височина до 1500 метра.

Полезността на Дървесния Бъз се крие в неговите плодове

Плодовете на диворастящия бъз били събирани още от праисторически времена. Остатъци от тях са открити при разкопки на неолитни обекти. В древни времене е бил отглеждан специално заради плодовете. Бил е известен по времето на Плиний, който препоръчвал цветовете при настинки. Днес употребата му е одобрена от научната медицина. Използват се не само цветовете, а и плодовете, корените, кората, но за различни заболявания. На цветовете се приписват патогонно, диуретично, антифебрилно и противовъзпалително действие. Кората е диуретик, а плодовете са известни като потогонно и слабително средство.

Химичният състав на растението Дървесен Бъз е изключително богат

Листата съдържат гликозид самбунигрин, който се разделя на глюкоза, циановодородна киселина и бензалдехид. Растението съдържа растителни смоли и етерично масло. Аскорбинова киселина и каротин са открити в пресните листа. Кората на клоните му съдържа етерично масло, холин, фитостерол. В плодовете има аскорбинова киселина, каротин, самбуцин, танини. В цветовете – флаваноиди, танини, гликозиди, слуз, оцетна и ябълчена киселини. Плодовете пък съдържат минерални елементи (желязо, калций, калий и фосфор).

Имунна подкрепа и борба с грипа – на помощ, растението дървесен бъз

В Европа и Америка Дървесният бъз е много популярен, на първо място, като естествен активатор на имунитета. Според някои данни, Топ 5 на компонентите, които трябва да бъдат включвани във витаминните комплекси за укрепване на имунитета, се оглавява от екстракта от Дървесен Бъз. Неслучайно в САЩ през студения сезон препаратите, базирани на него, разбиват рекордите за продажби. Американски експерти откриха, че той помага за намаляване на продължителността та симптомите на грип. А израелските им колеги пояснават: продължителността на заболяването при прием на бъз намалява с 2 до 4 дни.

Наскоро австралийски учени публикуваха резултатите от проучване, потвърждаващо, че активните съединения на Дървесния Бъз имат пряк ефект върху грипния вирус и не му позволяват да навлиза в клетките. В допълнение, бъзът е ефективен и в по-късните етапи на грипа, когато вече е настъпила клетъчна инфекция. В този случай помага да се повиши ефективността на имунния отговор към инфекцията. Тези невероятни свойства на растението се държат на неговите активни вещества, в това число антоцианинът цианидин-3-глюгозид, за който ще стане дума и по-долу.

Мощни антиоксидантни свойства

Много от нас са добре запознати с последствията от излишните свободни радикали за организма. Тежкият оксидативен стрес причинява увреждане и преждевременна смърт на клетките. За щастие имаме Дървесния Бъз – този мощен природен антиоксидант. Ефектът му е 2 пъти по-силен от този на червените боровинки и 5 пъти по-силен от този на черните боровинки! И отново си припомняме вече познатия цианидин-3-глюкозид. Оказва се, че това вещество има един от най-мощните показатели за антиоксидантна активност сред всички растителни флаваноиди!

Другите “таланти” на Дървесния Бъз

Традиционната медицина от различни страни по света е познавала неговите лечебни свойства от векове. Плодовете и кората на бъза се използват като слабително средство, екстрактът от листата – като слабително, потогонно и диуретично средство, а екстрактът от цветовете действа отхрачващо, противовъзпалително и успокоително.

Настойка от цвета на бъз се използва и външно под формата на лосиони за хемороиди, болки в ставите, циреи, изгаряния и рани.

[blog_posts style=”normal” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5021,5873,3719,4061″ image_height=”56.25%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2191,628,2177,2175,2779,6081″]
p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни