Бръшлян (Hedera Helix)

Народни наименования: Обикновен бръшлян, Брошнел, Брътвене
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
brashlyan

Съдържание за Бръшлян (Hedera Helix)

Информация за Бръшлян (Hedera Helix)

Бръшлян, известен като английски бръшлян или европейски бръшлян, е вид вечнозелено увивно растение, което принадлежи към семейство Araliaceae. Това е дървесно-стъблена лиана, която може да достигне до 30 метра височина, с листа, които са тъмнозелени, лъскави и често имат восъчна текстура. Листата на английския бръшлян обикновено са перести и имат форма на заострен връх на стрела. През есента растението произвежда малки жълтозелени цветове, последвани от черни плодове.

Съдържание за Бръшлян (Hedera Helix)

Какъв е биохимичния състав на билката Бръшлян (Hedera Helix)?

Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • Сапонини
 • Флавоноиди
 • Тритерпеноиди
 • Полиацетилени
 • Кумарини
 • Фенолни киселини

Къде расте билката Бръшлян (Hedera Helix)?

Английският бръшлян произхожда от Европа и Западна Азия, но е пренесен в много други части на света, включително в Северна Америка, където се е превърнал в инвазивен вид. Обикновено расте по стени, огради и дървета в гори, живи плетове и градини. Растението предпочита влажна, сенчеста среда и може да понася широк спектър от типове почви.

Кои части на билката Бръшлян (Hedera Helix) са най-полезни?

Английският бръшлян се използва за медицински цели от векове.
Листата и плодовете на растението съдържат съединения, които имат отхрачващи, противовъзпалителни и спазмолитични свойства, което ги прави полезни за лечение на респираторни заболявания като бронхит, кашлица и астма. Установено е също, че сапонините, открити в растението, имат антибактериални и противогъбични свойства, което го прави полезно за лечение на кожни инфекции.

Кога е най-добре да се бере Бръшлян (Hedera Helix)?

Най-доброто време за бране на английски бръшлян за медицински цели е през есента, когато растението цъфти и плодовете са узрели. Листата и плодовете могат да бъдат събрани и изсушени за по-късна употреба.

Интересни истории, митове и легенди за Бръшлян (Hedera Helix)

 • Според гръцката митология бог Дионис е дал бръшлян на последователите си като символ на своята сила и се е смятало, че той има силата да прави хората имунизирани срещу въздействието на алкохола.
 • В средновековна Европа се е смятало, че бръшлянът предпазва от зли духове и за тази цел често е бил засаждан около домове и църкви.
 • В келтската митология бръшлянът се свързвал с богинята Бриджид и се използвал в ритуали за предпазване от негативни емоции и за подпомагане на изцелението.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Бръшлян (Hedera Helix)

Полезни действия на билката Бръшлян (Hedera Helix)

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Бръшлян (Hedera Helix).

 • Респираторни състояния: Английският бръшлян има отхрачващи свойства, които могат да помогнат за отделянето на храчките и облекчаването на кашлицата, което го прави полезен за лечение на бронхит, астма и други респираторни заболявания.
 • Противовъзпалително средство: Доказано е, че сапонините и другите съединения, открити в английския бръшлян, имат противовъзпалителни свойства, което го прави полезен за лечение на кожни заболявания като екзема и псориазис.
 • Антибактериални и противогъбични: Доказано е, че сапонините, открити в английския бръшлян, имат антибактериални и противогъбични свойства, което го прави полезен за лечение на кожни инфекции.
 • Здраве на храносмилателната система: Английският бръшлян традиционно се използва за лечение на храносмилателни проблеми като диария и дизентерия и може да има благоприятен ефект върху храносмилателната система.
 • Заздравяване на рани: Доказано е, че английският бръшлян има благоприятен ефект върху заздравяването на рани и може да бъде полезен при лечение на леки порязвания и ожулвания.

Възможни нежелани реакции от приема на Бръшлян (Hedera Helix)

Важно е да се отбележи, че може да бъде токсичен, ако се приема в големи количества. 

 • Дразнене на кожата: Английският бръшлян може да предизвика кожно дразнене при някои хора, особено ако са алергични към растението.
 • Стомашно-чревно разстройство: Поглъщането на големи количества бръшлян може да причини стомашно-чревни смущения, включително гадене, повръщане и диария.
 • Дихателни проблеми: В редки случаи вдишването на прашеца на английския бръшлян може да причини респираторни проблеми като астма и бронхит.
 • Контактен дерматит: Пряк контакт с листата и стъблата на английския бръшлян може да причини контактен дерматит, който се характеризира със зачервяване, сърбеж и обрив.
 • Отравяне: Поглъщането на големи количества плодове от английски бръшлян може да причини отравяне, което може да доведе до симптоми като повръщане, болки в корема и диария.

Статии за билката Бръшлян (Hedera Helix)

Все още няма написани статии

Продукти с Бръшлян (Hedera Helix)

 • 29,00 лв. Добавяне в количката
Статии за билката Бръшлян (Hedera Helix)

Все още няма написани статии

Надяваме се информацията за Бръшлян (Hedera Helix) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни