Заспиването с контактни лещи – Какво се случва?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ако носите контактни лещи, може би сте изпитвали странното усещане да се събудите от дълбок сън и да осъзнаете, че виждате! И макар че заспиването с контактни лещи може да се случи понякога и на най-добрите от нас, не трябва да позволявате това да се превърне в навик.

Поради начина, по който очите ни задържат кислород, спането с лещи може да направи очите ви по-уязвими към изсушаване, дразнене и някои инфекции.

Офталмологът д-р Алисън Бабиух обяснява рисковете, свързани със заспиването с контактни лещи, и какво да правите, ако това се случи.

Безопасно ли е заспиването с контактни лещи?

Краткият отговор? Не. Дори сега да не ви се струва важно, очите ви ще ви благодарят, когато си създадете навик винаги да изваждате контактите си, преди да заспите.

Има няколко причини, поради които спането с контактни лещи е много вредно. „Важно е да се даде почивка на очите и да се позволи на роговицата да диша“, казва д-р Бабиух. „Когато очите и контактните лещи изсъхнат твърде много, може да се стигне до увреждане, когато най-накрая ги свалите.“

Защо е опасно заспиването с контактни лещи?

Ако сте заспивали с контактни лещи, вероятно сте усетили последиците веднага след като сте се събудили. Вероятно лещите са били изсушени и лепкави и вероятно са били трудни за сваляне.

„Зачервяването и дразненето са често срещани проблеми, ако оставите контактните си лещи, когато спите. Но можете да изпитате и други проблеми с роговицата, която е предната повърхност на окото ви“, обяснява д-р Бабиух.

Знаем какво може би си мислите и е вярно, че някои контактни лещи са одобрени за носене през нощта. Те се наричат още „ контактни лещи за удължено носене“ и са одобрени. Но няма гаранция, че те ще работят с очите на всеки. „Все още не бих ги препоръчала“, казва тя.

Блокира кислорода

Спането с поставени контактни очила може да прекъсне достъпа на кислород, от който се нуждаят очите ви. Роговицата на окото ви разчита на кислород от атмосферата, който се разтваря в слъзния филм, който покрива окото ви. Когато няма достатъчно приток на кислород, клетките на роговицата могат да се увредят, което води до различни симптоми и усложнения.

Когато спите, очите ви са затворени, което намалява количеството кислород, достъпно за роговицата от атмосферата. Контактните лещи добавят допълнителна бариера срещу кислорода, ако той седи в окото ви през цялата нощ.

Увеличава риска от някои очни заболявания

Редовното спане с контактни лещи може да доведе и до няколко специфични очни състояния, включително:

Кератит

Една от най-сериозните причини за лоша хигиена на контактните лещи е кератитът. Това е тежка и потенциално застрашаваща зрението инфекция на роговицата, която често се причинява от бактерии, гъбички или амеби. Спането с контактни лещи увеличава риска от микробен кератит, тъй като лещите могат да задържат микроорганизми върху роговицата, осигурявайки идеална среда за тяхното размножаване.

Язви на роговицата

Спането с поставени контактни лещи също може да повиши риска от язви на роговицата. Това са случаи, когато върху роговицата се образува отворена рана. Това болезнено състояние може да доведе до значително влошаване на зрението или дори до трайна загуба на зрението, ако не се лекува бързо и по подходящ начин.

Хипоксия на роговицата

Очните ни ябълки се нуждаят от определено количество кислород, за да останат здрави и да работят правилно. Хипоксия на роговицата се получава, когато роговицата, прозрачната предна част на окото, не получава достатъчно кислород.

Това може да доведе до симптоми като:

  • Зачервяване.
  • Замъглено зрение.
  • Чувствителност към светлина.
  • Умора на очите.
  • Болка или дискомфорт.

Болка в очите – какво я предизвиква?

заспиването с контактни лещи

Какво става, ако случайно заспите с контактни лещи?

Ако случайно сте заспали с все още поставени контактни лещи, това е нормално. Всички сме хора. Но не се паникьосвайте – просто следвайте тези стъпки:

  • Не сваляйте контактите си веднага, тъй като те могат да бъдат сухи и лепкави, което може да причини по-голям дискомфорт. Вместо това започнете с лек масаж на очите, за да раздвижите влагата.
  • Опитайте се леко да избутате лещите от окото си. Не ги дърпайте. Това може да раздразни очите ви още повече.
  • Ако имате проблеми с изваждането им, сложете няколко капки разтвор за контактни лещи в очите си и мигнете няколко пъти.
  • Опитайте се да ги извадите отново. Допълнителното смазване би трябвало да помогне за изваждането им.

След като ги извадите, прекъснете носенето на контактните лещи за цял ден, ако можете. Обърнете внимание на всички симптоми на инфекция като зачервяване, прекомерно сълзене или секрет от окото. Ако забележите тези симптоми или някакви промени в зрението си, незабавно се обърнете към очния си лекар или към медицинско лице.

Можете ли да подремнете за кратко с контактни лещи?

Добре, какво са няколко минути за прекъсване на съня? Дори ако просто почивате очите си, за да подремнете за кратко, все пак трябва да извадите контактните лещи. Заспиването за какъвто и да е период от време увеличава риска от дразнене или инфекция.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни