Врастнал нокът – как да се справим?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Болкоуспокояващите лекарства, протекторите за ноктите на краката и вазелинът са част от методите, които могат да спестят на хората усложнения и допълнителни посещения при ортопед. Ако никога не сте имали врастнал нокът, можете да се считате за късметлии. Този проблем е често срещан. Всеки втори човек от 10 души, които посещават лекарите за проблеми с краката, има врастнал нокът. Здравословният проблем се обяснява с растежа на страничният ръб на нокътя на крака в кожата. Натискът, който се натрупва, води до болезнени симптоми. Ако не се обърне внимание, нокътят продължава да се забива в кожата, причинявайки все повече болка.

Врастналите нокти обикновено се лекуват сами, без да причиняват дълготрайни проблеми. Все пак са възможни бъдещи усложнения. „Ако врастналият нокът причини счупване на кожата, бактериите могат да навлязат и да причинят инфекция, което ще го направи още по-болезнено“ – казва ортопедът Джорджан Ботек.

Домашни средства за врастнал нокът

Премахнете увредения участък сами, ако няма инфекция

Тази опция не е подходяща за всеки врастнал нокът, но при незначителни случаи е възможно проблемът да се пресече още в началото. „Първо накиснете краката си с английска сол или сапунена вода. Това омекотява кожата и намалява възпалението и дискомфорта. След това, като използвате чисти инструменти за рязане на нокти, можете да опитате да изрежете засегнатата област и да нанесете антибиотичен мехлем. Прилагането на петролен гел или антибиотичен мехлем при първите признаци на болка или зачервяване може да ви даде добро облекчаване на болката и да предотврати инфекцията” – инструктира д-р Ботек. Ако опитът не се получи, посетете ортопед.

Накиснете пръста с врастнал нокът в топла вода

Д-р Ботек предлага накисване на засегнатия пръст на крака в топла вода с  английска сол  или мек сапун за 10-20 дневно. Уверете се, че след това сте изсушили пръстите на краката си с чиста кърпа, за да предотвратите инфекция. След като изсъхне напълно засегнатата зона, нанесете антибиотичен, или петролатум мехлем и леко превържете пръста на крака.

Накисването с ябълков оцет също е популярен вариант. Това е така, защото споменатият продукт съдържа оцетна киселина, която може да убие вредните бактерии. Нужно е да се внимава с използваната дозировка – една четвърт чаша ябътков оцет, разреден с топла вода, е достатъчно. Този метод може да доведе до изгаряне на вече увредената кожа.

Нанесете антибиотичен или петролатов мехлем на пръста с врастнал нокът

Поставянето на оклузивен мехлем върху врастналия нокът ще осигури допълнителна защита и ще помогне за предотвратяване на инфекция. Най-добрият вариант е вазелинът. Той е толкова ефективен, колкото най-популярните антибиотични мехлеми без рецепта, но не съдържа съставки, които да причинят алергични реакция. Ако решите да използвате антибиотичен мехлем, се уверете, че той не съдържа съставки, към които сте алергични.

Носете удобни обувки

Поставянето на краката в чорапи и обувки, които са твърде къси или тесни, може да е допълнителна предпоставка за развитие на болезнени врастнали нокти. Точно затова юношите и тийнейджърите често са засегнати от здравословния проблем. „Поради внезапни скокове в растежа и промени в тялото, тийнейджърите и юношите могат бързо да надраснат обувките си и в крайна сметка да ги носят известно време, преди да си купят по-подходящи“ – казва д-р Ботек. Докато лекувате врастнал нокът, носете сандали или обувки с отворени пръсти винаги, когато можете. Носенето на обувки с близки връхчета също е добра опция. Човек трябва да е сигурен, че е в състояние да мърда пръстите си.

Прочети повече: Гъбички по Ноктите – Домашно Лечение

Врастнал нокът - как да се справим?

Опитайте протектори за врастнал нокът

На пазара могат да се намерят редица допълнителни варианти, които да облекчат врастналите нокти – протектори, скоби, ръкави, опаковки, капачки за пръсти и други. Има и медикаменти, които омекотяват нокътя, така той става лесен, по-малко болезнен за отстраняване.

Използвайте коректори за врастнал нокът

Коректорите за врастнали нокти и процедурите за корекция са малко по-противоречива опция. Някои специалисти твърдят, че този подход може да помогне на нокътя да расте над ръба на кожата. Процедурата е следната:

  • Внимателно повдигнете ръба на нокътя;
  • Поставете малко парче памук (или коректор/лента за изправяне) между нокътя и кожата. Можете също така да използвате конец за зъби под врастналия нокът;
  • Сменяйте памука или конеца всеки ден.

Това е популярен подход за справяне с врастнали нокти. Според членове на Американският колеж по хирурзи на краката: „Това не само не облекчава болката, но осигурява място за развитие на вредни бактерии, което води до инфекция.“

„Ако обмисляте корекция на ноктите на крака, първо говорете с лекар“, съветва д-р Ботек. „Дали това е добър вариант зависи от редица фактори, включително от здравна история на пациента. Когато става въпрос за справяне с врастнали нокти, един размер не е подходящ за всички.“

Какво не трябва да се прави при врастнали нокти?

  • Изплакване с водороден прекис – Много от хората са използвали  водороден прекис  като метод за зарастване на рани. Въпреки че все още е чудесен вариант за дезинфекция на дома, вече не се препоръчва да го третиране върху кожата;
  • Бързо изрязване на нокътя – Една от най-честите причини за врастнали нокти е твърде късото им изрязване. Когато ноктите са много къси, това насърчава кожата отстрани на нокътя да се сгъва върху роговото образувание. Ако все пак решите да премахнете врастналия си нокът, не забравяйте да го отрежете напречно. Закръгляването на краищата на нокътя е риск за рецидив;
  •  Слагане на педикюр без подходящи предпазни мерки – Много хора обичат да правят педикюр. Но, ако нокътят на крака е враснал, трябва да подхождате внимателно. „Педикюрът може да причини врастнали нокти, ако маникюристът е прекалено агресивен при изрязването на нокътя на крака“ – предупреждава д-р Ботек.

Кога е нужно посещение при лекар?

Домашните средства не са подействали

Ако сте опитвали сами да се погрижите за врастналия си нокът и проблемът не е отстранен, трябва да се обърнете към специалист. „Може да се нуждаете от малка медицинска процедура“, казва д-р Ботек. „Но дори и да не го направите, ние разполагаме с по-сложни инструменти за справяне с врастнали нокти на краката, отколкото имате у дома – и нашите инструменти са правилно стерилизирани.“

Има налична инфекция

Никога не трябва да пренебрегвате инфектиран врастнал нокът. Продължителната инфекция може да се разпространи и да доведе до сериозни усложнения. Нужно е да се свържете с лекар, ако врастналият нокът:

  • Става все по-болезнен;
  • Изпуска течност като кръв или гной;
  • Има червен или друг нетрадиционен цвят;
  • Е топъл или горещ на допир;
  • Става все по-подут;
  • Пулсира;
  • Излъчва неприятна миризма.

При наличие на други основни заболявания

  • Заболяване, което засяга кръвообращението;
  • Увреждане на нервите на краката, особено невропатия, свързана с диабет;
  • Усложнения на захарен диабет;
  • Болести, увреждащи имунната система;
  • Проблеми със зрението.

По мнението на доктор Ботек: „Всяко медицинско състояние, което прави по-трудно да разберете, че пръстът на крака ви е заразен, затруднява грижите за него или ви кара да не можете да възприемате болка, повишава риска от сериозни усложнения.“

Ако има риск от повторна поява на врастнал нокът

Някой хора са по-склонни от врастване на ноктите, независимо какви превантивни мерки вземат. Понякога всичко зависи от формата на пръстите на краката, бягането на дълги разстояния или носенето на високи токчета. За чести врастнали нокти лекарите съветват прилагането на процедура, наречена матрицектомия. „По време на матриксектомия лекарят обезболява засегнатата зона и премахва проблемната част от ноктите. След това прилага химикал, наречен фенол, за да изгори и убие клетките, които образуват нокътя“ – обяснява д-р Ботек. Това предлага по-трайно решение за повтарящи се врастнали нокти, като спестява време и намалява болката.

Обобщение

Врастналите нокти на краката са често срещан здравословен проблем, който обикновено се решава сам. Много хора успяват да се справят с проблема в домашни условия – чрез топла вода, вазелин, болкоуспокояващи без рецепта или ябълков оцет. Домашните методи остават предпочитан вариант, докато са ефективни. Ако често се борите с врастнали нокти на краката (или имате основно заболяване, което повишава риска от инфекция), е нужно да потърсите помощ от квалифициран специалист.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни