Дехидратация при деца: Как да разберете и какво можем да направим по въпроса?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Осигуряването на достатъчно количество питейна вода и достатъчно почивка в горещото време може да набави нужната хидратация против дехидратация при деца, което да подпомогне тяхното общо здраве

Лятото носи много възможности за забавление за децата, но, когато температурата се повиши, нараства рискът от дехидратация и това може да се случи твърде бързо. По този повод педиатрите Паула Сабела и Ричард Со обясняват как да разпознаете симптомите на дехидратация при децата, и какви стъпки да предприемаме за справяне с проблема.

Признаци и симптоми на дехидратация при деца

Раздразнителност и сънливост

Дехидратацията може да накара децата да се чувстват уморени и раздразнителни, важно е да се следи настроението. Внезапна промяна в държанието може да сочи към ранна дехидратация. „Може да ги видите малко по-уморени на детската площадка, малко мудни или дори малко капризни“, обяснява д-р Со. Ако детето е спортист, наблюдавайте как се движи на тренировки или игри – това също би могло да е признак за недостатъчен прием на течности.

Намалено уриниране

Когато става дума за дехидратация, не говорим само за приема на течности. Тук отбелязваме и отделяне на урина. При деца от всички възрасти д-р Сабела казва, че промените в уринирането са основна индикация за дехидратиране. Ако говорим за цвета, по принцип урината обикновено трябва да е бистра или светложълта. „Ако урината на детето изглежда златиста, по-тъмна на цвят или изглежда концентрирана, това предполага дехидратация и е индикация да дадете на детето си повече течности“ – допълва педиатърката.

Освен цвета, намаленото количество урина е сериозен признак на дехидратация. При бебетата предупредителен знак трябва да е сменянето на по-малко от шест пелени дневно, а за по-големите деца – ако не са уринирали в продължение на 8 часа.

Бързо дишане и ускорен пулс

По време на ден, изпълнен с активни дейности, е нормално детето да диша по-бързо от обикновено. Важно е да се следи какъв е пулсът. „Ако сте дехидратирани, това намалява обема на кръвта и засяга способността да разсейвате топлината в тялото си“, обяснява д-р Со. Ефектът върху сърдечно-съдовата система води до увеличаване на сърдечната честота. Учестеното дишане и ускореният сърдечен ритъм, който не отшумява, обикновено са ясен знак за дехидратация. Това важи особено, ако сърдечната честота на децата е над 110 удара в минута. Ако пулсът не се понижи, след пиене на вода и почивка, е нужен преглед при лекар.

Повръщане

В екстремни случаи на дехидратация и топлинен удар детето може да прояви симптоми на гадене и повръщане. Това е ясен знак, че тялото достига лимита си от топлината и липсата на течности. По този повод доктор Со казва: „Най-големият червен флаг е, ако детето повръща. Това е предсказател за топлинен удар.“

Бледа кожа и хлътнали очи

Ако забележите, че кожата на детето побледнява, това може да е знак, че изпитва тежка дехидратация. Заедно с това внимавайте външната телесна обвивка да не е на петна или очите им да изглеждат хлътнали.

Признаци на дехидратация при деца, според възрастовата група

Как да разберете дали има дехидратация при деца?

Идентифицирането на дехидратация при бебета и малки деца изисква повече изследвания. Докато малките деца не могат да изразят жаждата си с думи, поведението им може да разкрие как се чувстват. Важно е родителите да следят дали момчетата и момичетата:

  • Са по-сънливи и по-малко игриви;
  • Са по-раздразнителни от обикновено;
  • Мекото място на главата им е хлътнало;
  • Изразходват по-малко пелени;
  • Имат намалено количество сълзи при плачене.

„При кърмачетата признаците за дехидратация може да са незабележими. Въпреки това, ако забележите някой от признаците, незабавно се свържете с доставчика на здравни услуги на вашето дете“ – казва д-р Сабела.

Как да забележим дехидратация при деца, които са по-големи?

По-големите деца са склонни да показват повече от познатите симптоми на дехидратация. Възможно е да нямат желание да спортуват или играят, ако не са приели достатъчно количество течности. Признаците на дехидратация при по-големи деца включват:

  • Сухота в устата или напукани устни;
  • Тъмна или концентрирана урина;
  • Намаляване на уринирането.
  • Зачервена кожа, която може да е суха или топла на допир;
  • Главоболие;
  • Замайване, слабост, сънливост, отпадналост;
  • Раздразнителност;
  • Крампи;
  • Объркване.

По какъв начин да предотвратим дехидратация при деца?

Д-р Сабела казва, че хидратацията е важна за всеки, особено в горещи и задушни дни. „За по-големите деца и тийнейджърите водата остава предпочитаната напитка за хидратация. Тийнейджърите могат да пият спортни напитки, за да възстановят електролитите, които са загубили чрез прекомерно изпотяване и упражнения. След значително количество интензивни упражнения (около час или повече) е добре да пиете спортни напитки, заедно с вода, за да се възстановите.“ Освен това специалистката добавя, че кърмата е основният източник на хидратация за кърмачетата. Тя силно препоръчва да не се дава вода на кърмачета или да се разрежда адаптирано мляко с нея.

Бъдете сигурни, че децата си почиват редовно

Понякога е трудно да откъснете децата от забавленията, но, особен ов горещите дни, е необходима почивка. „По време на всяко упражнение или дейност е важно да се осигури добра хидратация на децата“ – подчертава доктор Сабела. „Когато навън е топло, хидратацията е абсолютно необходима и децата от всички възрасти трябва да си правят почивки на всеки 20 минути.“ Тези почивки трябва да дадат възможност на момчетата и момичетата да се хидратират и починат.

Приемане на нужното количество течности предната вечер

През горещите летни месеци питейната вода по време на физическа дейност на открито не винаги може да е достатъчна. „Когато говорим за предотвратяване на дехидратация, независимо дали спортувате или просто отивате на детската площадка, хидратацията всъщност започва предишната вечер“ – обяснява д-р Ричард Со. Педиатърът препоръчва на децата и тийнейджърите да се съсредоточат върху получаването на достатъчно течности в деня преди голям турнир или тренировка, така че да започнат състезанията с „пълен резервоар“ на хидратация в тялото си. Това се отнася и за прием на достатъчно вода на сутринта, в деня на събитието.

Избягване на захар или кофеин

Захарта и кофеинът могат да доведат до по-бърза дехидратация. Подсладените храни и напитки не са добра опция, ако децата не са приели необходимите течности. Кофеинът се счита за диуретик, който да накара децата да уринират. Това допълнително ускорява дехидратацията.

Прочети повече: Дехидратация – какво трябва да знаем?

Кога е твърде горещо за децата да играят навън?

Д-р Сабела казва, че преценката кога е твърде горещо за излизане навън трябва да е индивидуална за всеки ден. Според повечето препоръки е нужно децата да стоят на хладно, ако температурата на въздуха на открито е 32 или повече градуса по Целзий. „Това е добра препоръка, но е добре да вземете предвид конкретните обстоятелства, когато определяте дали е безопасно за вашето дете да излиза и да играе“ – пояснява докторката. Предварителната хидратация с течности би помогнала на децата да се справят с високите температури.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни