Дишането през носа или устата – кое е по-правилно?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Дишането през носа е по-добрият вариант за вас, но в зависимост от индивидуалните анатомични особености при всеки човек, това не винаги е възможно

Вероятно всеки от нас е чувал израза: „Вдишвайте през носа и издишвайте през устата“, особено по време на упражнения, медитация, или за да се отпуснете. Дишането през носа е най-полезно. Специалистът по белодробна медицина д-р Джейсън Туровски казва, че това е свързано с еволюцията – докато поемаме дъх се получава филтриране, овлажняване на въздуха и освобождаване на азотен оксид. Хората са естествено създадени да дишат през носа от раждането си. „Когато сме новородени, вдишваме и издишваме през носа почти през цялото време. Всичко това е свързано с факта как е конфигурирано гърлото, така че да можем да дишаме, сучем едновременно, без да се задавим. Това е механизъм за оцеляване” – обяснява д-р Туровски.

Има основателни причини, поради които, докато остаряваме, продължаваме да дишаме през носа. Вдишването през  носа предлага много повече ползи  за тялото, отколкото поемането на въздух през устата. Нашите носове са направени да обработват въздуха, който влиза много по-различно от устата. Това са важни елементи от функционирането на нашето тяло, за да се поддържа то по-здраво.

Защо дишаме по различни начини – дишането през носа – устата?

Някои хора използват термина „дишащ през устата“ като обида, начин да се предположи, че на човек му липсва интелигентност, но това не е вярно. Лечението на основното заболяване на пациента би улеснило поемането и изкарването на въздух през носа. Ако сте по-склонни да дишате през устата може да имате:

  • Проблеми с алергии, настинка, синусите или се задушаваме. За някои назалната конгестия е хроничен проблем;
  • Увеличени аденоиди – Когато тези жлези, намиращи се над небцето и зад носа, се подуят или инфектират, те могат да блокират носните дихателни пътища. Аденоидите се свиват на 7-8 години и изчезват при зряла възраст. При някой деца аденоидите трябва да бъдат отстранени хирургично;
  • Изкривена преграда – Изкривеният носов проход може да попречи на дишането и да причини хронични проблеми със запушването;
  • Недостиг на въздух – Астма, тежък киселинен рефлукс, тревожно разстройство, заболявания на сърцето или белите дробове – всички тези проблеми карат хората да не могат да си поемат дъх. Човек с хроничен задух (диспнея) е възможно да разчита на дишане през устата, тъй като по-бързо пренася повече въздух.

Ползите от дишането през носа

Контролиране температурата на въздуха чрез дишането през носа

Твърде горещият или студен въздух не се отразява добре на дробовете ни. Освен ако нямате запушване (като изкривена преграда или хроничен ринит), вашите носни проходи ще затоплят (понякога охлаждат) въздуха по пътя му към белите ви дробове. По този повод д-р Туровски отбелязва, че хората, които тичат през зимата и  дишат дълбоко през носа си, получават затоплен въздух, без да изпращат студени частици в дробовете си.

Филтриране на въздуха

Ресничките в носния проход филтрират остатъците и токсините във въздуха и ги изпращат директно в гърлото, вместо в белите дробове. Дишането през устата изпраща всичко от въздуха директно в белите дробове, което може да повиши риска от инфекция.

Прочети още : Оказване на Първа Помощ: Грешки, Които Трябва да Избягваме

Дишането през носа

Овлажнява въздуха чрез дишането през носа

Според д-р Туровски каналите в носа са специално предназначени да овлажняват въздуха, който дишаме. Това не се отнася за устата. Именно затова понякога човек се събужда със сухота в  устата си  или  възпалено гърло.

Разпознаване на миризмите във въздуха

Вашият нос е вратата към обонятелната система. Носът предпазва човек, като открива вредни токсини във въздуха, храната, напитките. Така се осигурява превенция на организма срещу навлизане на вредни вещества в него.

Получаване на феромони чрез дишането през носа

Като говорим за миризми, носът играе решаваща роля във възприятието за секс. Способността за обоняние е ключова за сексуалната възбуда. Съответно загубата на обоняние (аносмия) може да доведе до  намалено сексуално желание.

Отделяне на азотен оксид

Азотният оксид е химикал, който тялото самостоятелно произвежда. Това е вазодилататор, което означава, че отваря кръвоносните съдове. Когато нашите кръвоносни съдове са разширени, повече кръв и кислород могат да преминат през тях. Резултатът от това е по-ниско кръвно налягане и подобрена циркулация на кислород.

Ограничаване на хипервентилацията

Не е правилно да се каже, че никога не можете да хипервентилирате през носа си, но е това е много по-трудно. Причината е, че човек не може да вдишва толкова въздух през носа, колкото през устата.

Потенциални странични ефекти от дишането през устата

Д-р Джейсън Туровски казва, че има някой ясни недостатъци на вдишването през устата. По принцип слюнката е решаващ за нашето орално здраве. Тя поддържа устата ни смазана, предпазва емайла и действа срещу вредни материали като захар и киселина. Дишането през устата отнема слюнката, така че определени остатъци от храните остават върху зъбите по-дълго време. Това може да доведе до хроничен лош дъх (халитоза), гингивит, кариес и други пародонтални проблеми. Дишането през устата може също да причини:

  • Хъркане или сънна апнея;
  • Дневна сънливост;
  • Напукани устни;
  • Лигавене;
  • Алергии;
  • Поведенчески проблеми при деца;
  • Разлики в челюстта и лицето

Винаги ли дишането през носа е по-добрата опция?

По мнението на д-р Туровски има само два пъти, когато е препоръчително да използваме дишането през устата:

  • Когато трябва бързо да получим повече въздух в дробовете;
  • Когато носният ни проход е запушен, поради алергия, настинка или други фактори.

Как да настроим дишането си правилно?

Ако обикновено поемаме и изкарваме въздух през устата си и искаме да променим това, е добре да потърсим консултация с лекар. Дишането по този начин не е естествен процес по подразбиране, така че често има причина, за да го правим. Преди да прибягваме до големи промени, най-добре е да разберем каква е причината. В някои случаи дишането през устата просто не може, а и не трябва да бъде избягвано. Да приемем, че установяваме как дишането през устата е просто лош навик или страничен ефект от определени състояния. Определени стратегии за спиране на дишането чрез устата биха могли да бъдат опасни. Съществуват някой техники, които помагат на организма да се успокои и да оптимизира дихателния процес:

  • Алтернативно дишане през ноздрите – прочистване на различни канали в човешкото тяло;
  • Диафрагмено дишане – познато е още като коремно, практикува се в три части;
  • Дишане в кутия – техниката може да бъде извършена навсякъде;
  • Техника „4-7-8“ – вдишване за четири секунди, задържане на дъха за 7 секунди и издишване за 8 секунди.

Късно ли е някога да се коригира дишането през устата?

Когато става въпрос за „поправяне“ на дишането през устата, не трябва да се замисляме дали е твърде късно за това. Нужно е човек да разбере дали симптомите, съпътстващи този процес, оказват отрицателно въздействие върху качеството на живот и какво ще е необходимо, за да коригираме проблема. Ако вдишваме често през устата, заради застойна сърдечна недостатъчност или хронична обструктивна белодробна болест, тогава е нужно лечение на основното заболяване. Така ще се овладее диспнеята (неприятно дихателно усещане). Възможен предразполагаш фактор за дишането през устата е алергия, там също може да се приложи адекватно лечение.

Лошо ли е, ако продължаваме да дишаме през устата?

Дишането през устата не е най-лошото нещо, което може да ни се случи. Напълно по възможностите на всеки е процесът да бъде овладян. Промяната в поведението е личен избор, освен, ако не изпитаме някой нежелани симптоми или не страдаме от сериозно заболяване, свързано с дихателния процес. Справянето с честото дишане през устата е предпоставка за по-качествен сън и превенция спрямо кашлица, храчки или получаване на алергии. Включването на различни дихателни упражнения намаля стреса, което подобрява качеството на живот. А консултацията с лекар означава, че винаги ще бъдете по-информирани.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни