Кайсиите: Какви здравословни ползи имат?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кайсиите могат да подобрят състоянието на очите, кожата, храносмилането, защото са пълни с антиоксиданти и други полезни вещества

Кайсията има предимно сладък, но и леко тръпчив вкус. Като плод с костилка пресните кайсии имат твърда костилка, разположена в центъра на плода „Кайсиите са пълни с антиоксиданти, които помагат да се предотвратят хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания“ – казва регистрираният диетолог Бет Червони. „Те също имат хранителни вещества, които подобряват здравето на очите, кожата и червата.“

Полезни ли са кайсиите?

Освен, че са вкусни и полезни, някой експерти считат кайсиите  за суперхрана. Плодът е с ниско съдържание на калории, високо количество фибри. Според Министерството на земеделието на САЩ кайсиите съдържат:

  • Бета каротин;
  • Лутеин;
  • Калий;
  • Витамин А;
  • Витамин Ц;
  • Витамин Е;
  • Зеаксантин.

 

Как яденето на кайсията действа позитивно за общото здраве на организма?

Кайсиите помагат за предотвратяване на рак и други хронични заболявания

Бета-каротинът, лутеинът, зеаксантинът и витамините А, С, Е действат като антиоксиданти. Антиоксидантите са естествени съединения, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. „Свободните радикали са молекули, които са нестабилни, защото им липсва електрон. Те естествено се срещат в телата ни, но външни фактори като замърсяване и цигарен дим също ги причиняват“, обяснява Червони. „Свободните радикали искат четен брой електрони, така че те крадат електрони от други молекули в тялото ви. Оттам нататък е ефектът на доминото. Все повече и повече молекули стават нестабилни, създавайки ситуация, известна като оксидативен стрес“. Оксидативният стрес се случва, когато има твърде много свободни радикали, което води до увреждане на клетките и тъканите. Редица изследвания свързват този процес с хронични заболявания, включително:

  • Рак;
  • Сърдечно-съдови заболявания;
  • Възпалителни заболявания като ревматоиден артрит.

Антиоксидантите помагат за предотвратяване на оксидативния стрес чрез неутрализиране на свободните радикали. Вместо да „крадат“ електрони от стабилни молекули, антиоксидантите ги отнемат.

Кайсиите подобряват зрението и здравето на очите

Антиоксидантите в кайсиите предпазват очите от увреждане. Някой проучвания показват, че витамин А и бета-каротинът са важни за здравето на очите. Именно бета-каротинът е това, което придава на кайсиите (и морковите – друга полезна за очите храна) техния запазен оранжев цвят. Витамин А и растителният пигмент могат да помогнат за:

  • Намаляване на риска от катаракта;
  • Предотвратяване на нощната слепота;
  • Редуциране на риска от очни заболявания, като макулна дегенерация;
  • Обратна загуба на зрение, причинена от дефицит на витамин А.

Витамин Е, лутеин и зеаксантин също са полезни съставки за зрението. „Те предпазват от оксидативен стрес, който засяга клетките в очите ви“ – добавя по този повод Бет Червони.

Кайсиите подпомагат храносмилането

Една чаша кайсии (155 грама) съдържа около 3,1 грама фибри. Това дава почти 10% от препоръчителната дневна доза за хората на възраст между 19 и 30 години. „Както разтворимите, така и неразтворимите фибри са суперзвезди за здравето на червата, а кайсиите имат и двете“ – казва Червони. „Неразтворимите фибри помагат за поддържане на изпражненията (изпражненията) меки, така че можете да имате по-редовни, продуктивни движения на червата. Разтворимите фибри подхранват полезните бактерии, които обитават червата ви. Освен това фибрите помагат при регулиране на теглото , защото ви помагат да се чувствате сити по-дълго.“

По принцип доброто състояние на червата е свързано с:

  • По-добър контрол на кръвната захар;
  • По-нисък риск от затлъстяване;
  • Намалена възможност за сърдечно-съдови заболявания.

Препоръчително е да ядете кайсиите с техните кожи. Според Червони кожата на кайсията съдържа повечето фибри. „Можете също така да увеличите приема на фибри, като ядете кайсиите сушени – сушените кайсии съдържат около три пъти повече фибри от пресните. От друга страна имат почти шест пъти повече захар в тях.“

Кайсиите подхранват кожата

Витамините А и С не само предпазват клетките на кожата от увреждане на свободните радикали, но вторият витамин увеличава количеството колаген. По принцип колагенът дава на кожата необходимата структурата. Затова диетолог Червно казва: „Естествено губите колаген с напредване на възрастта. Това води до онези издайнически признаци на стареене, като фини линии и бръчки. Витамин С може да помогне за забавяне на този процес, което води до по-стегната и по-млада кожа.“

Определени специализирани проучвания са показали, че витамините С и Е могат да работят заедно, за да предпазят кожата от увреждане, причинено от ултравиолетово (UV) лъчение. В преглед от 2008 година на седем проучвания, изследователи са установили, че приемането на добавки с бета-каротин в продължение на най-малко 10 седмици е помогнало за предотвратяване на слънчево изгаряне.

Допълнителни ползи от кайсиите

  • Поддържат необходимата хидратация (около 86 процента от състава на кайсиите е вода);
  • Намаляват кръвното налягане;
  • Предотвратяват увреждането на черния дроб (за тази полза не са правени проучвания върху хора);
  • Възстановяват електролитите и баланса на течностите след тренировка.

Прочети повече: ВИТАМИН А – как влияе на косата и косопада

Кайсиите

Как да добавите най-пълноценно кайсии към хранителния си режим?

Пресните кайсии са малки, така че човек не бива да се притеснявате, ако изяде няколко наведнъж. В тази връзка Бет Червони съветва: „Ако имате диабет, не забравяйте да ги комбинирате с постни протеини като ядки, за да предотвратите скокове на кръвната захар. Докато кайсиите и другите плодове са здравословен източник на въглехидрати, твърде много могат да бъдат нездравословни. Същото важи и за сушените кайсии, които обикновено са с по-високо съдържание на въглехидрати и добавени захари от пресните кайсии. Балансът е името на играта. Сушените кайсии също са с по-високо съдържание на фибри и други хранителни вещества от пресните кайсии. Така че, насладете им се, но търсете такива, които нямат добавена захар. И обърнете внимание на размера на вашата порция. Кайсиите са универсални. Можете да ги консумирате пресни или да ги печете в десерти, мъфини или кифли. Вкусът им е страхотен в микс с овесени ядки, кисело мляко или дори с някой колбаси. Те дори са чудесна добавка към ястия, приготвени от месо.“

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни