Здравословни ползи от черния шоколад

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Освен вкусна храна, този вид шоколад притежава много полезни свойства за човешкото здраве, нека да разберем кои са те. Продуктът се произвежда от семената на какаовото дърво, които са богати на антиоксиданти, флавоноиди и други полезни съединения. По този начин бива постигана защита от редица заболявания. Тъмният шоколад е по-здравословен от млечния, защото се състои от повече какаови частици, с намалено количество захар. В следващите редове ще разгледаме някой изненадващи здравословни ползи от черния шоколад за тялото на човек от черния шоколад:

1.    Поддържа здраво сърцето

Едно от най-важните предимства на черния шоколад е, че може да подобри здравето на сърцето. Този вид подобрява здравето на сърдечната система по много начини. Може да понижи кръвното налягане, холестерола и възпалението, които са рискови фактори за редица болести. Освен това е способен да подобри притока на кръв към сърцето и да предотврати образуването на кръвни съсиреци. Това се постига чрез способността на шоколада да увеличава производството на азотен оксид (газ, който отпуска и разширява кръвоносните съдове). Според някой проучвания яденето на черен шоколад поне пет пъти седмично е свързано с 57% по-нисък риск от коронарна болест на сърцето. А други проверки показват как черният шоколад редуцира риска от инсулт с 20 процента, ако се консумира 2-3 пъти в седмицата.

2.    Намалява възпалението

Възпалението е естествен отговор на тялото към борбата с инфекциите и нараняванията, но хроничният възпалителен процес може да доведе до различни заболявания като диабет, артрит и рак. Тъмният шоколад може да помогне за намаляване на вредния процес чрез модулиране на имунната система и потискане на производството на някой цитокини. Шоколадът също така съдържа полифеноли като флаваноли, които са противовъзпалителни средства. Те биха могли да предпазят клетките от оксидативен стрес и увреждане. По мнение на специалисти яденето на 40 грама черен шоколад на ден в продължение на четири седмици намалява нивата на С-реактивен протеин (възпалителен маркер) с 23 процента.

3.    Повишава когнитивната функция

Тъмният шоколад е полезен за сърцето и мозъка. Възможно е да засили когнитивната функция чрез подобряване на притока на кръв към мозъка, стимулира неврогенезата (невронен растеж) и действа позитивно за освобождаването на невротрансмитери като допамин и серотонин. Продуктът предпазва мозъка от стареене и невродегенеративни заболявания чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението. Консумацията на черен шоколад всеки ден в продължение на осем седмици подобрява паметта, вниманието, скоростта на обработка и вербалната плавност при възрастни хора с леко когнитивно увреждане. Също така хранителният артикул намалява умствената умора.

4.    Защитава кожата

Черният шоколад действа позитивно на кожата като я предпазва от слънчево увреждане. Освен това той има хидратиращ, подхранващ ефект и действа срещу акне. Флавоноидите, които съдържа шоколадът, могат да абсорбират UV лъчите и да им попречат да достигнат клетките на най-големия орган. Тези съединения увеличават транспорта на кръв към кожата, което подобрява нейния вид и еластичност. Тъмният шоколад съдържа цинк, основен минерал за здравето на кожата. Цинкът може да регулира производството на себум, да се бори с бактериите и да намали възпалението, което  подпомага предотвратяването на акне. Приемането на 20 грама черен шоколад (320 mg какаови флаваноли) на ден в продължение на 12 седмици повишава хидратацията, гладкостта и плътността на кожата.

5.    Помага за редуциране на килограмите

На пръв поглед черният шоколад не е сред разглежданите помощни варианти за сваляне на килограмите. Всъщност той може да помогне, тъй като потиска апетита, повишава метаболизма и намалява нивата на стрес. Интересен факт е, че черният шоколад съдържа фибри, които придават чувство на ситост и наяждане за по-голям период. Кофеинът и теоброминът в черния шоколад са стимуланти, увеличаващи разхода на енергия и помагащи за изгарянето на мазнини. Хранителният продукт редуцира нивата на кортизол (стресов хормон). Този хормон по принцип предизвика глад и натрупване на мазнини.

6.    Намалява риска от диабет

Може би много хора си мислят, че черният шоколад е забранен за пациенти с диабет. Точно обратното – той помага за управлението на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност, понижаване на възпалителните процеси. Хранителните вещества в черния шоколад, и по-специално неговите полифеноли, подобряват функцията на инсулиновите рецептори, което улеснява усвояването на глюкозата от клетките. Черният шоколад съдържа магнезий,, а това е минерал, регулиращ нивата диабета. Продуктът има способността да предпазва панкреаса от възпалително увреждане. Ако човек взема такъв шоколад ежедневно за период от 15 дни  това помага с до 30 процента при сравнително здрави хора.

7.    Може да подобри настроението

Тъмният шоколад прави хората по-щастливи, като стимулира производството на ендорфини, серотонин и анандамид. Те представляват невротрансмитери, отговорни за чувството на удоволствие, щастие и благополучие. Хората, които често консумират черен шоколад, са склонни да изпитват по-ниски нива на кортизол и адреналин. По този начин се намалява риска от тревожни и депресивни състояния. Черният шоколад осигурява сетивно удовлетворение, което подобрява настроението и намалява желанието за ядене на други сладки продукти. Установено е, че яденето на 40 грама на ден в продължение на две седмици редуцира нивата на кортизол и тревожността при хора с хроничен стрес.

8.    Действа позитивно при ракови заболявания

Тъмният шоколад има противоракови свойства, които подпомагат тялото чрез инхибиране на растежа, инвазията и метастазите на раковите клетки, предизвикване на туморна апоптоза (клетъчна смърт на вредните клетки) и предотвратяване на ангиогенезата (образуването на ракови кръвоносни съдове). Антиоксидантите в тъмния шоколад естествено пречистват свободните радикали и предпазват ДНК от ракови мутации и увреждания. Полезните вещества подобряват имунната функция и помагат на тялото да открива по-рано и пълноценно онкологичните проблеми.

9.    Може да подобри здравето на червата

Яденето на черен шоколад е от полза за стомашно-чревния тракт, като подобрява разнообразието на микробиомата. Тъмният шоколад съдържа пребиотици, които са несмилаеми фибри – те захранват полезните бактерии и увеличават техния брой. Полифенолите в продукта влияят върху активността и метаболизма на добрите чревни организми, което подобрява взаимодействието им с приетата храна. Фибрите редуцират растежа на вредни бактерии, причиняващи заболявания като диария, гастрит, колит и други. Яденето на черен шоколад всеки ден в продължение на четири седмици повишава нивата на бактериите „Bifidobacterium“ и „Lactobacillus“. Тези пробиотични организми подобряват функцията на стомаха, имунитета и настроението.

10. Подобрява качеството на съня

Тъмният шоколад подобрява качеството на спане, като помага за регулирането циркадния ритъм. Този ритъм би могъл да бъде разглеждан като вътрешен часовник, който казва кога да спите и да се събуждате. Триптофанът в черния шоколад е добре известен предшественик на серотонина и мелатонина. Това е хормон, който предизвиква сънливост и насърчава дълбокия, спокоен сън. Високите нива на магнезий в черния шоколад отпускат мускулите и нервите, като по този начин облекчават симптомите на безсъние. Яденето на сладкия продукт по всяко време на деня изглежда наистина подпомага качеството на съня, а това от своя страна прави последващия ден по-продуктивен.

Прочети повече: Сладкото и кариесите – как да запазим зъбите си здрави?

Каква е препоръчителната дневна консумация за здравословни ползи от черния шоколад?

За да използвате вече изброените предимства, трябва да изберете тъмен шоколад, съдържащ минимум 70% какаови частици, минимално обработен за максимална хранителна стойност. Колкото по-високо е съдържанието на какао на порция, толкова по-добри са ползите за здравето. Добра идея е да ограничите приема си до не повече от 30-50 грама дневно, тъй като твърде много черен шоколад може да причини странични ефекти като главоболие, гадене или наддаване на тегло. Редица специализирани проучвания показват, че за оптимални ползи за здравето на сърцето, порции от 30 грама трябва да се консумират 3-5 пъти седмично. Ако количеството се увеличи до 40 мерни единици за съшия период, това подобрява когнитивните способности и настроението.

Заключение

Тъмният шоколад е повече от просто удоволствие. Това е суперхрана, която може да осигури много ползи за здравето на сърцето, мозъка, кожата, настроението, имунната система, стомашно-чревния тракт и циркадния часовник, справяне с кръвната захар. Въпреки това, не всички черни шоколади са създадени по еднакъв начин, важно е човек да обръща внимание на стойностите на определени съставки. Не забравяйте, че трябва да приемате черен шоколад в умерени количества като част от балансирана диета и начин на живот. Надяваме се статията за здравословни ползи от черния шоколад да ви е била интересна и полезна!

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни