8 полезни храни за поддържане на здрави зъби

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Правилният хранителен режим и здравословен начин на живот помага не само за здравето на всички органи и системи, но и за нормалното състояние на зъбите.

Вероятно всеки от вас е чувал израза: „Вие сте това, което ядете.“ Човешките зъби и венци се нуждаят от храна, за да останат здрави, точно както всяка друга част на тялото. Това означава, че ако не консумираме достатъчно полезни вещества, може да се стигне до кариес или други заболявания на венците.

Когато ядем някаква сладка храна, това създава киселина, атакуваща зъбите за период по-голям от 20 минути. Честата консумация на вредни продукти постепенно уврежда зъбния емайл. И обратното – яденето на богати на полезни хранителни вещества неща насърчава както здравето на зъбите, така и нормалното функциониране на цялото тяло. За да имате бели, здрави зъби поддържайте балансиран хранителен и воден режим. Сега ще ви споделим правилните харни за здрави зъби

Кои са храните, които трябва да приемаме, за да укрепим зъбите си?

Повечето хора, които нямат достъп до стоматологична помощ или не посещават често зъболекар развиват кариеси в даден етап от живота. Това важи особено за децата. Според мнозина здравословното хранене означава избягване на сладкиши и подсладени напитки, защото те причиняват инфекцията. В следващите редове ще представим на вашето внимание кои продукти могат да поддържат здрави зъбите ви.

Сирене и мляко

Съществуват редица причини, според които сиренето е полезно за зъбите. На първо място то е с ниско съдържание на захар и високо такова на калций. Освен това в сиренето има казеин, който помага за укрепване на зъбния емайл чрез заздравяване на протеиновата матрица на костите. И не на последно място – дъвченето на чедър увеличава производството на слюнка, която отмива всякакви бактерии от устната кухина.

Тук ще добавим млякото. То е богато на калций и други важни елементи, които заздравяват костите и предпазват от кариес. Киселото мляко съдържа пробиотици. Те могат да подобрят оралното здраве и да облекчат лошия дъх, заради естествения си дезодориращ ефект.

Хрупкави зеленчуци

Те са добър вариант за вашите зъби, затова трябва да ги ядете възможно най-често. Дъвченето на тези твърди храни ще помогне за изтъркването на вредните хранителни частици и бактерии. Същевременно се стимулира потока на слюнка, която помага за почистването на всяка зъбна повърхност. Пресните хрупкави зеленчуци съдържат някои от най-важните минерали и витамини, необходими за нормалната устна хигиена.

Хрупкавият характер на целината например се доближава най-много до конци за зъби. Тя има доказано почистващ ефект. Морковите също са пълни с хранителни вещества, помагащи в борбата с кариесите. Оранжевият зеленчук има в състава си витамин С, калций и кератини (вид протеин). Те предлагат редица здравословни ползи за здравето на устната кухина, като отмиват бактериите от частиците храна по зъбите. Когато се комбинират със слюнката, споменатите зеленчуци премахват вредната плака от зъбните повърхности, както и органично премахват някой оцветяващи съединения.

Ябълките и крушите предотвратяват кариеси

Редица проучванията показват, че дъвченето на влакнести храни като плодове и зеленчуци може да стимулира производството на слюнка, действаща срещу вредните киселини. Ябълките и крушите са едновременно освежаващи и засищащи с високото си съдържание на вода. Тя разрежда захарта от естествените плодови захари, за да се превърне в отличен хранителен вариант. Споменатите плодове лесно биха могли да заситят глада за захар, без излагане на риск от кариеси.

здрави зъби

Колко са полезни ядките за вашите зъби?

Ядките имат голям потенциал по отношение на здравето на вашите зъби. Например кашуто, бадемите, бразилските орехи са някои от най-полезните храни за борба с бактериите, които водят до кариес. Споменатите ядки съдържат калций и витамин D. Тези елементи са полезни за венците. Освен това ядките имат в себе си витамини E, B6, желязо, цинк. От своя страна фъстъците предлагат добри количества калций. Калцият действа срещу загубата на емайл, причинен от киселинна ерозия, поради консумация на захар или прекомерно миене на зъбите без вода. Богат източник на елемента са и бадемите. Кашуто стимулира слюноотделянето, докато орехите осигурят полезни за устата фибри. Като цяло ядките са здравословна закуска по всяко време на деня, тъй като те не само осигуряват протеини, но и помагат за укрепване на зъбите. Хрупкавите ядки могат да премахнат бактериалните отлагания и да поддържат свеж дъх.

Водата – най-здравословната напитка за зъбите ви

Питейната вода е най-здравословният избор за вашите зъби. 60% от човешките телата са изградени от нея и поддържането на нужната хидратация помага на нашата система да разпределя здравословните хранителни вещества там, където са най-необходими. Водата не само помага за поддържането на зъбите по-здрави, но и ги предпазва от кариес. Флуоридът в течният продукт се смята за природен лек за кухините. Водата почиства частиците храна от езика ни, за да предотврати лошия дъх, но също така поддържа високи нива на слюнка.  Това редуцира синдрома на сухота в устата. Проблемът със сладките напитки е, че те развалят зъбите ви, освен това повишават телесното тегло. А хората, които пият повече вода, са по-склонни да отслабват.

Могат ли месото и рибата да доведат до здрави зъби?

Всеки знае, че дъвченето на храна увеличава слюнката в устата, което намалява киселинността и отмива частиците от храната. Проучванията показват, че червеното месо е дори по-добър вариант, отколкото сме смятали първоначално. Оказва се, че то има високи нива на фосфор за защита на зъбния емайл. Рибата не е само типичното предястие за вечеря, тя също се грижи за устната кухина. Дивата сьомга, рибата тон, атлантическата херинга и скумрията са източници на омега 3 рибени масла и витамин D. Колкото повече поддържате здравословна диета, толкова по-малка е вероятността зъбите ви да изгният или да се развалят. Рибните и месните продукти се нареждат в челото по подходящи храни, защото те осигуряват хранителни вещества за укрепване на костите, както и за защита от зъбни заболявания. Сьомгата е отличен източник на Омега 3 мастни киселини. Тези мастни киселини помагат за предотвратяване на заболявания на венците, като същевременно подобряват здравето на сърцето, заради витамин D.

Боровинките и стафидите в борбата срещу кариеса

Червените боровинки са едни от най-популярните и здравословни плодове. Те имат много общо с чая, тъй като съдържат полифеноли, които помагат в борбата с натрупването на плака по зъбите. Пресните боровинки действат най-добре при нарушаването на този процес. Ако купувате сушени боровинки е важно внимателно да проверявате етикетите за добавена захар, тъй като това може да нарани зъбния емайл. Стафидите също са полезни за вашите зъби, тъй като те биват ефективно средство срещу кариесите. Изследователи от Университета в Илинойс – Чикаго установяват, че съединенията на стафидите действат в борбата срещу кариеса и заболяванията на венците, като спират растежа на два вида бактерии. Първите са „Streptococcus mutans“, който причиняват кариес, а другите – „Porphyromonas gingivalis“ Втората група е отговорна за някой пародонтални заболявания като гингивит или кървене от откритите корени. Олеаноловата киселина в стафидите спира растежа на оралните бактерии и ги атакува, но и ги атакува.

По какъв начин ягодите водят до здрави зъби?

Както споменахме по-рано, за да поддържате здрави зъби, е важно да ядете плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Ягодите са добър източник на антиоксиданти. Ябълчената киселина помага при обезцветяване или петна по зъбите. Хранителните режими, богати на витамин С, правят така, че да предотвратявате кариеси, загуба на зъби и заболявания на венците. Ягодите са пълни с полезния витамин. Така се укрепва колагена, намиращ се в дентина (слой) на зъбите. Ягодите съдържат киселина, за която е доказано, че избелва зъбите по естествен път, тъй като се метаболизира от оралните бактерии. При консумацията на плода е увеличено производството на слюнка, която помага на хората със суха уста. Също така ябълчената киселина предпазва от кариес, тъй като отмива остатъците от храна от повърхността на устата ни. Ананасът също заздравява венците като същевременно осигурява по-бляскава и бяла усмивка.

Зелен Чай - Отслабване и Здраво сърце

Зелен Чай – Отслабване и Здраво сърце

  • Мощен имуностимулатор
  • Спомага за изгарянето на подкожни мазнини и притъпява апетита
  • Стимулира циркулирането на кръвта и енергията в тялото
  • Поддържа нормалната дейност на сърцето
  • Прочиства кръвта и кръвоносните съдове
  • Балансира нивата на алкалите и киселините в тялото
  • Помага при преумора и има освежаващо действие
  • Забавя процесите на стареене

Заключение

В допълнение към спазването на здравословна диета, добрите практики за дентална хигиена, като миене на зъбите чрез паста с флуорид два пъти дневно и почистване с конец веднъж всеки ден, могат да ви предпазят от развитие на кариес. Пиенето на флуорирана вода също допринася за поддържането на здрав зъбен емайл в дългосрочен план. Важно е да посещавате редовно квалифицирани зъболекари, така че евентуалните проблеми със зъбите да бъдат откривани и лекувани рано.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни