Болка в гърба и кръста, особено през студените месеци

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Болката в гърба и кръста е разпространен и неприятен проблем, който засяга голям брой хора. Тази болка може да стане още по-изразена по време на студените месеци. В тази продължена статия, ние ще се фокусираме върху по-подробното разглеждане на причините за тази болест и как можем да се справим с нея по време на зимата.

Мускулни съкращения от студа са причина за болка

През студените месеци, нашето тяло реагира на ниските температури чрез съкращаване на мускулите. Този феномен е част от физиологичния механизъм на организма, който се стреми да запази топлината и енергията в ядрото на тялото. Въпреки че този механизъм е жизненоважен за оцеляването, той може да предизвика напрежение и болка в мускулите на гърба и кръста, особено в горната част на гърба. Този вид болка се характеризира с остър и стряскащ характер, който може да бъде много дразнещ.

Намалена физическа активност

Студът и лошите метеорологични условия по време на зимата често ни ограничават и ни карат да останем в закрити помещения. Това води до намаляване на физическата активност и движение на гръбната мускулатура и съединителната тъкан, което може да доведе до слабост и стегнатост. Заради липсата на движение, мускулите загубват гъвкавостта си и стават по-уязвими за наранявания. По-слабата мускулатура може да доведе до допълнителна болка в гърба и кръста. Поради този факт, активността, включително упражнения за разтягане и стимулиране на мускулите и ставите, е от съществено значение през студените месеци.

Съкращения на съдовете причиняват болка

Един от причините за увеличената болка в гърба и кръста по време на зимата са съкращенията на съдовете. Този процес се нарича вазоконстрикция и представлява реакцията на нашите съдове на студа. Вазоконстрикцията води до съкращаване на съдовете, което ограничава притока на кръв и хранителни вещества към мускулите и ставите. Това намалява снабдяването на мускулите и ставите с кислород и хранителни вещества, необходими за тяхната нормална функция. Този феномен може да бъде особено изразен в гърба и кръста, което води до болка и дискомфорт.

Зависимост от отоплителни системи води до болка

През студените месеци, много хора прекарват повече време в закрити помещения с работещи отоплителни системи. Въпреки че топлината е приятна, този вид отопление може да доведе до намаляване на влажността на въздуха, което води до дехидратация на мускулите и ставите. Дехидратацията може да доведе до болка и дискомфорт в гърба и кръста. Особено хората, които са склонни към прекомерно използване на отоплителни системи, могат да се сблъскат с този проблем.

Забележки за топлината

Мнозина прибягват до ваните с гореща вода или душовете, за да се отоплят и релаксират, особено след дълъг ден на работа или след физически натоварвания. Въпреки че тези процедури могат да помогнат за релаксацията и предотвратяването на студ-индуцираните мускулни съкращения, те могат също така да имат отрицателен ефект върху кожата и мускулите. Топлата вода може да премахне естествения слой на мазнини и влага на кожата, като доведе до изсушаване и дехидратация. Също така, някои хора могат да се излагат на прекомерна топлина, която може да стимулира разширението на кръвоносните съдове и усили мускулните съкращения, които водят до болка.

Трибор Гама екстракт от Бабини Зъби (Трибулус Терестрис) Жълт Кантарион Джинджифил 500 мл за болки в кръста единична
Трибор Гама екстракт от Бабини Зъби (Трибулус Терестрис) Жълт Кантарион Джинджифил 500 мл за болки в кръста единична

Трибор Гама – Екстракт от Бабини Зъби, Жълт Кантарион и Джинджифил при Болки в Гръбнака – 500 мл

Ново! Уникалната Трибор формула с Бабини Зъби, Жълт Кантарион и Джинджифил!

  • Намалява стреса, укрепва нервната система и повишава общия тонус на организма
  • Ограничава болки от различен произход
  • Оказва благоприятен  ефект при дискова херния и дископатия
  • Предпазва простатата
  • Намалява нивата на холестерола
  • Полезен при борба с килограмите

Опаковка: 500ml водно-парен извлек от Бабини Зъби, Жълт Кантарион и Джинджифил

Заключение

Болката в гърба и кръста, особено през студените месеци, може да бъде обяснена с множество фактори, включително мускулни съкращения, намалена физическа активност, съкращения на съдовете и зависимост от отоплителни системи. За да се справим с този вид болка, е важно да поддържаме активен начин на живот, да се грижим за топлината и влажността в помещенията си, да предпазваме гръбната си част от студа и да следим температурата на водата при банята или душа. Подходящата грижа за гърба и кръста може да ни помогне да се насладим на по-комфортен и безболезнен живот през студените месеци.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни