8 ефикасни билки срещу стрес – тревожност и безпокойство

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Безпокойството и тревожността са естествен отговор на организма ни към стреса. То е чувство на страх или тревога, което може да бъде причинено от комбинация от фактори, които според изследователите варират – от генетиката до околна среда и мозъчната химия.

Има разлика между ежедневното безпокойство и тревожните разстройства. Едно е да се чувстваме стресирани, но когато това премине границата на нормалното и започне да влияе на качеството на живота ни, може би вече става дума за едно по-сериозно състояние.

Видове тревожност и безпокойство

тревожност и безпокойство

Паническо разстройство

Представлява повтарящи се епизоди на интензивен ирационален страх, паника или безпокойство, наречени панически атаки. Паническите атаки имат внезапно начало, обикновено достигат връх към 10-а минута и приключват за около 30 мин, но могат да бъдат и по-кратки (15 сек) или циклични, понякога продължаващи с часове. Пристъпите на паник атаки могат да бъдат придружавани от : учестен пулс,задух,треперене,изпотяване и др. 

Социално тревожно разстройство

Социалната тревожност, наричана по-рано социална фобия, се характеризира с ниско самочувствие, преобладаващо чувство на безпокойство и прекомерно притеснение и неудобство в ежедневни социални ситуации. Хората със социална тревожност и безпокойство имат постоянен, интензивен и хроничен страх да бъдат наблюдавани и оценявани от другите, както и да бъдат унижени от собствените си действия.

Посттравматично стресово разстройство (ПТС)

Силно тревожно разстройство, което може да се развие след излагане на каквото и да е събитие, водещо до психологическа травма. Независимо от причините за неговата поява ПТС е универсално за всички хора състояние, което се характеризира с чувство на тревога, безнадеждност, безпомощност и емоционална безразличие към ежедневието.

Обсесивно-компулсивно разстройство

Разстройство, свързано с тревожността, характеризирано от недоброволни натрапчиви мисли. Когато страдащият започне да приема тези натрапчиви мисли, тогава започва да развива тревожност, основана на страха, че нещо лошо ще се случи. Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални, отнемащи време действия, за да отстрани тревожността.

Хипохондрия

Характеризира се  с необоснована загриженост и дори маниакален страх за собственото здраве. Нереалистично убеждение за симптоми сочещи  за сериозно соматично заболяване. Хипохондрията се проявява по различни начини. Някои хора имат натрапчиви мисли и физически усещания, които ги карат често да се съветват със семейството си, с приятели и с медицински лица. Най-честите оплаквания са главоболие, болки в гърба и кръста, отпадналост, сърцебиене, затруднено дишане и др.

Как безпокойството и тревожността въздействат на организма?

Постоянно изострените нерви могат да доведат до редица неблагоприятни ефекти за цялото тяло.

Централна нервна система
Продължителното безпокойство и пристъпите на паника могат да накарат мозъка редовно да освобождава хормони на стреса. Това увеличава честотата на симптомите, като главоболие, замаяност и депресия, а дългосрочните повишени нива на кортизол могат да допринесат за увеличаване на теглото.

Сърдечно-съдова система

  • ускорен сърдечен ритъм
  • сърцебиене
  • болка в гърдите

Възможно е също така да сте изложени на повишен риск от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Отделителна и храносмилателна система
Емоционалното напрежение понякога води до болки в стомаха, гадене, диария и други храносмилателни проблеми. Може да се появи и загуба на апетит.

Кои билки и есенции са полезни за тревожност и безпокойство ?

Билки за тревожност и безпокойство

билки при тревожност и безпокойство

Маточина
Съдържа всичките ценни флавоноиди, танини и фенолни киселини. Билката съдържа едно от най-скъпите етерични масла в света. Маточината се използва срещу нервност и за нормализиране на сърдечния ритъм. Немски проучвания показват, че ефектът на маточината върху обратното захващане на серотонина повлиява положително състоянието на депресия. Действа благоприятно при неразположения в коремната област – една от най-честите причини за лошо настроение. Маточината се използва и при деца с хиперактивност или неустойчиво внимание. Съдържа розмаринова киселина –  важен полифенол, който стимулира GABA рецепторите в мозъка. В резултат, приемът му балансира мозъчната активност, понижава хроничното безпокойство, и помага срещу тревога без риск от привикване.

Мента
Усвояването на успокояващите й вещества действат директно на нервната ни система и ни помагат да се успокоим при стрес, силни емоции и безпокойство. В действителност обаче, растението има още много ползи за тялото ни.В бабините рецепти и народната медицина ментата се препоръчва при виене на свят, главоболие, безсъние, епилепсия, депресия. 

Лавандула
Лавандулата е билка, която се използва от векове като естествено лекарство за тревожност и нервност. Смята се, че лавандулата действа като успокоително в центровете, свързани с емоциите в мозъка, като по този начин намалява чувството на стрес и безпокойство. Също така намалява нивата на кортизол – хормонът на стреса.

Πacифлopa
Пасифлора пpeдcтaвлявa билĸa c дългa иcтopия нa бeзoпacнa yпoтpeбa зa пoмoщ пpи cтpec и тpeвoжнocт. Hacĸopo изcлeдвaниятa cъщo пoдĸpeпят тeзи eфeĸти. Mнoгo oт пocлeднитe ĸлинични пpoyчвaния cpaвнявaт пacифлopaтa cъc cтaндapтнитe лeĸapcтвa зa ocтpa тpeвoжнocт, cвъpзaнa c xиpypгични или cтoмaтoлoгични пpoцeдypи. Kaтo цялo пacифлopaтa paбoти тoлĸoвa дoбpe, ĸoлĸoтo и лeĸapcтвaтa. Πo-paнeн ĸлиничeн тecт изпoлзвa пacифлopa зa лeчeниe нa гeнepaлизиpaнo бeзпoĸoйcтвo и cъщo ycтaнoвявa eфиĸacнocттa нa билĸaтa. 

Бахови есенции за тревожност и безпокойство

есенции при тревожност и безпокойство

Слабонога (Хималайски балсам)
Цветето на темпото – За всички нетърпеливи хора,които са бързи в мислите и действията си и правят всичко бързо и без отлагане, ако не стане, те се дразнят и нервират.

Слабонога е едно от цветята на Бах, използвано за направата на еликсир, който се препоръчва за прием при състояния на раздразнителност, нетърпение, състояние на остра тревожност, високо психическо напрежение и с цел протекция от стрес. 

Гарванов лук
Той помага за възстановяване на тялото и духа от психични, емоционални травми – минали или наскоро преживени, резултат от които са състояние на мъка, депресия, уплаха, шок. Поддържа баланса, хармонията и душевния комфорт на организма. Приемът му помага да се регулира дейността на нервната система и така по-лесно да се приеме заобикалящата ни среда, да се създаде равновесие на духовно, физическо и ментално ниво.

Ядлив кестен
Това растение се свързва с душевната способност за избавление. В отрицателни аспекти човек е толкова отчаян, че губи всякаква надежда.Еликсира от ядлив кестен спомага да преодолеете болката, отчаянието, уязвимостта. Особено подходящ е за периоди на безпокойство и страдание. Дава спокойствие и мир.

Върбинка
Стимулира силите на организма при изтощение и умора – както физическа, така и психическа.Върбинката е билка, която подсилва нервната система като успокоява напрежението и стреса. Тя може да се използва  при лечение на меленхолия или депресия, истерия или обсесивни състояния. Настройка или тенктура от върбинка се използват при безсъние. 

Ефективно може да се предпазим от ежедневните стрес и безпокойство като редовно си осигуряваме приятни емоции и вършим дейности, които ни отпускат. Например среща с приятели, игра с домашен любимец, разходка на чист въздух или време, прекарано в компанията на любима книга.  

Заключение: 

Стресът, тревожността и чувството на потиснатост са част от ежедневието, но ако тези емоции продължават, това може да е признак за нещо повече. Важно е да се прави разлика между средно психическо натоварване и състояния, които се нуждаят от професионално лечение.

В случай,че чувствате състояния на тревожност или безпокойство, Релаксин сироп с успокояващ ефект може да бъде ефективно решение.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни