Вашата количка

Нямате артикули в количката.

Скритите ползи на кората на сладките картофи

Скритите ползи на кората на сладките картофи

Сладките картофи са изключително хранителни и се съчетават добре с много ястия.
Въпреки това кората им рядко попада на масата за вечеря, макар че някои твърдят, че трябва да се консумира заради съдържанието на хранителни вещества и уникалния ѝ вкус.

Обелката на сладкия картоф става за консумация, но ако я изхвърлите, може да се лишите от някои ползи за здравето. В тази статия е обяснено всичко, което трябва да знаете за яденето на кората на сладки картофи.

Пълна с хранителни вещества

skritite-polzi-ot-korata-na-sladkite-kartofi-zdravital

Обелките на сладките картофи са много питателни. Един средно голям (146 грама) сладък картоф с обелката осигурява:

  • Калории: 130
  • Въглехидрати: 30 грама
  • Протеини: 3 грама
  • Влакна: 5 грама
  • Провитамин А: 154% от дневната стойност
  • Витамин С: 31% от дневната стойност
  • Калий: 15% от дневната стойност

Изследванията показват, че хранителните вещества в зеленчуците и плодовете обикновено са концентрирани около кората. Затова премахването на кората може да намали приема на хранителни вещества и антиоксиданти.

Високо съдържание на фибри

Скритите ползи на кората на сладките картофи 2

Сладките картофи са добър източник на фибри. Въпреки това съдържанието на фибри в тях намалява, когато се отстрани кората.

Влакнините помагат за увеличаване на чувството за ситост, поддържат здравословен чревен микробиом и регулират нивата на кръвната захар и холестерола.

Източник на антиоксиданти

Скритите ползи на кората на сладките картофи 3

Сладките картофи са богати на антиоксиданти, особено на бета-каротин, хлорогенна киселина и витамини С и Е. Освен това лилавите сладки картофи са богати на антиоксиданти, наречени антоцианини.

Тези антиоксиданти спомагат за предотвратяване на клетъчното увреждане и се свързват с по-нисък риск от хронични заболявания като сърдечни болести и рак. Тъй като антиоксидантите обикновено са концентрирани в кората и непосредствено под нея, консумирането на сладки картофи с обелката може да увеличи приема на антиоксиданти.

Обобщение

Сладките картофени обелки са богати на фибри, антиоксиданти и хранителни вещества като калий, манган и витамини А, С и Е, които могат да помогнат за подобряване на здравето Ви.

Има ли някакви рискове?

Скритите ползи на кората на сладките картофи 4

Сладките картофи са безопасни за консумация както сурови, така и сготвени.

Въпреки това, тъй като сладките картофи са грудки и растат в земята, е важно да измиете добре външната им обвивка, за да отстраните излишната мръсотия, пестициди или остатъци.

За да измиете сладкия картоф, поставете го под течаща вода и го почистете с четка за зеленчуци. Тъй като обелката им е твърда, не е необходимо да се притеснявате, че ще я повредите или ще повредите месестата част.

Обобщение

Можете да консумирате люспите на сладките картофи сурови или сготвени, въпреки че е важно да почистите добре външната им обвивка с четка за зеленчуци, за да отстраните мръсотията и другите остатъци.

Как да ядем сладки картофени обелки?

Скритите ползи на кората на сладките картофи 5

Сладките картофи могат да се консумират самостоятелно или заедно с месото. Ето няколко вкусни и лесни начина да им се насладите:

  • печени, варени или пържени
  • пълнени
  • пържени във фритюрник
  • пюре и гарнитура към основното ястие

За повечето рецепти със сладки картофи не е необходимо да се отстранява обелката. Въпреки това някои ястия, като например десертите, е най-добре да се приготвят без кората.

Обобщение

В повечето рецепти може да консумирате сладките картофи с обелките или да ги оставите, въпреки че при десертите обелките обикновено се изключват.

Заключение

Сладките картофени корички са безопасни за консумация и могат лесно да се добавят към повечето рецепти. Те са богати на фибри, други хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да помогнат за поддържането на здрави черва, да увеличат чувството за ситост и да предотвратят хронични заболявания. Ако искате да извлечете най-много хранителни вещества от сладкия картоф, запазете обелката.

[row]

[col span__sm=“12″]

[title style=“center“ text=“ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА“ icon=“icon-angle-down“]

[blog_posts style=“push“ columns=“3″ columns__md=“1″ ids=“4258,6117,11182,11269,9511,9807,9753,8034″ badge_style=“circle-inside“ image_height=“75%“]

[title style=“center“ text=“ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ“ icon=“icon-angle-down“]

[ux_products ids=“10335,10336,2185,559,2191,624,2200,2187″]

[/col]

[/row]


Коментари (1)
Галя

На този сайт пише, че никак не е безопасно сладките картофи да се ядат сурови: https://bg.nature-via.com/is-it-appropriate-to-eat-sweet-potato-or-raw-sweet-potato-beware-of-dioscorin


Вашият коментар
Въведете име.
Задължително поле. Видимо за всички.
Въведете имейл адрес.
Задължително поле. Ще го използваме само за идентификация.
Задължително поле.
Напишете коментара тук.