Сладките картофи са изключително хранителни и се съчетават добре с много ястия.
Въпреки това кората им рядко попада на масата за вечеря, макар че някои твърдят, че трябва да се консумира заради съдържанието на хранителни вещества и уникалния ѝ вкус.
Обелката на сладкия картоф става за консумация, но ако я изхвърлите, може да се лишите от някои ползи за здравето. В тази статия е обяснено всичко, което трябва да знаете за яденето на кората на сладки картофи.
Съдържание
Пълна с хранителни вещества
Обелките на сладките картофи са много питателни. Един средно голям (146 грама) сладък картоф с обелката осигурява:
- Калории: 130
- Въглехидрати: 30 грама
- Протеини: 3 грама
- Влакна: 5 грама
- Провитамин А: 154% от дневната стойност
- Витамин С: 31% от дневната стойност
- Калий: 15% от дневната стойност
Изследванията показват, че хранителните вещества в зеленчуците и плодовете обикновено са концентрирани около кората. Затова премахването на кората може да намали приема на хранителни вещества и антиоксиданти.
Високо съдържание на фибри
Сладките картофи са добър източник на фибри. Въпреки това съдържанието на фибри в тях намалява, когато се отстрани кората.
Влакнините помагат за увеличаване на чувството за ситост, поддържат здравословен чревен микробиом и регулират нивата на кръвната захар и холестерола.
Източник на антиоксиданти
Сладките картофи са богати на антиоксиданти, особено на бета-каротин, хлорогенна киселина и витамини С и Е. Освен това лилавите сладки картофи са богати на антиоксиданти, наречени антоцианини.
Тези антиоксиданти спомагат за предотвратяване на клетъчното увреждане и се свързват с по-нисък риск от хронични заболявания като сърдечни болести и рак. Тъй като антиоксидантите обикновено са концентрирани в кората и непосредствено под нея, консумирането на сладки картофи с обелката може да увеличи приема на антиоксиданти.
Обобщение
Сладките картофени обелки са богати на фибри, антиоксиданти и хранителни вещества като калий, манган и витамини А, С и Е, които могат да помогнат за подобряване на здравето Ви.
Има ли някакви рискове?
Сладките картофи са безопасни за консумация както сурови, така и сготвени.
Въпреки това, тъй като сладките картофи са грудки и растат в земята, е важно да измиете добре външната им обвивка, за да отстраните излишната мръсотия, пестициди или остатъци.
За да измиете сладкия картоф, поставете го под течаща вода и го почистете с четка за зеленчуци. Тъй като обелката им е твърда, не е необходимо да се притеснявате, че ще я повредите или ще повредите месестата част.
Обобщение
Можете да консумирате люспите на сладките картофи сурови или сготвени, въпреки че е важно да почистите добре външната им обвивка с четка за зеленчуци, за да отстраните мръсотията и другите остатъци.
Как да ядем сладки картофени обелки?
Сладките картофи могат да се консумират самостоятелно или заедно с месото. Ето няколко вкусни и лесни начина да им се насладите:
- печени, варени или пържени
- пълнени
- пържени във фритюрник
- пюре и гарнитура към основното ястие
За повечето рецепти със сладки картофи не е необходимо да се отстранява обелката. Въпреки това някои ястия, като например десертите, е най-добре да се приготвят без кората.
Обобщение
В повечето рецепти може да консумирате сладките картофи с обелките или да ги оставите, въпреки че при десертите обелките обикновено се изключват.
Заключение
Сладките картофени корички са безопасни за консумация и могат лесно да се добавят към повечето рецепти. Те са богати на фибри, други хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да помогнат за поддържането на здрави черва, да увеличат чувството за ситост и да предотвратят хронични заболявания. Ако искате да извлечете най-много хранителни вещества от сладкия картоф, запазете обелката.
[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4258,6117,11182,11269,9511,9807,9753,8034″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”10335,10336,2185,559,2191,624,2200,2187″] [/col] [/row]
1 comments
На този сайт пише, че никак не е безопасно сладките картофи да се ядат сурови:
https://bg.nature-via.com/is-it-appropriate-to-eat-sweet-potato-or-raw-sweet-potato-beware-of-dioscorin